Разсъждения на тема СИЛАТА НА МУЗИКАТА (БЧБГХХИ)

Публикувано на Юни 25, 2022 0 коментара

Голям КЕФ е когато някой се отзове или възползва от инициативата "Бъди част от БГ хип хоп историята" и се включи със собствен материал. Този е дело на Владимир Иванов.


e6ea0552c8964962c1206608386b4d93.jpg


Като DJ знам, че инструменталът (аражиментът) на една песен може да те накара да танцуваш и да забравиш всичко, да те отведе в друг свят или да те разплаче.

Като учител (сегашната ми професия) знам, че думите могат същото, както да те накарат да се замислиш за нещата от живота - от личните ти проблеми до това какъв е смисълът на живота.

Когато и двете се съединят те правят емоционално пътешествие, което те кара да забравиш къде се намираш и какво става около теб. За съжаление, когато едно нещо се прави с мисълта за печалба, особено ако е изкуство, то никога няма да бъде на 100 % чисто и автентично.

Вижте следните песни :


Песента е създадена през 1983/4-та година. Инструменталът и лириките не са сложни, но няма как да не качат енергията в теб или да не ти повдигнат настроението.

А сега да чуем Migos, Young Thug, Travis Scott - Give No Fxk. Песента e от преди 1 - 2 години. Може и да остарявам, но инструменталът не ме кара да се раздвижа, а по-скоро да се замисля за някои неща, текстът обаче и това не позволява. Ще си кажете, че не всичките нови песни са такива, в огромната си част обаче за жалост са...


Не ме разбирайте погрешно - последните години се научих да не деля музиката на лоша или добра. Щом кара хората да танцуват и да се чувстват добре, то е без значение какво послание предава. Или пък не?

Признавам си, че не слушам модерната поп и рап музика от години. Не толкова защото не ми харесва, а защото не мога да я разбера и да я усетя. Това не означава, че не става или че е лоша - щом кара хората да танцуват значи е хубава и няма нищо лошо в нея? Не съвсем.

Наскоро гледах TED talk, в който един музикант много правилно каза, че музиката продава ценности. Сравнете песните - сами може да си направите изводите. И което е още по-жалко - техниката за 36 години толкова е напреднала, че сега всеки с лаптоп може да направи бийт и да запише песен от стаята си, който да стане хит след няколко дена. Преди, само за да влезеш в студио e трябвало да броиш няколко хиляди долара и то за час! Което означава, че един трак ще бъде записван за няколко дни. Поне.

Чувството да си пуснеш "Уши, нос, гърло'' от 2011-та на Dim4ou или ''Знания, мъдрост и разбиране" на X-Team в 7 сутринта докато работиш в цех във Франция е наистина силно. Първият те връща веднага там, където си израстнал и ти усещаш емоцията, която е искал да изкара изпълнителят от себе си. Втората тава те кара да се замислиш над екзистенциалните неща, докато се наслаждаваш на направените с голяма и чиста любов за рапа инструментали.

И докато аз мога да отсея истинското от фалшивото, то подрастващите не могат. И тук идва проблемът. Искат или не, те подсъзнателно започват да мислят, че парите и материалните неща са най-важни и ако ги имаш ще е достатъчно хората да те уважават, което е много далеч от истината, но това е тема за друга статия.

Малко изпълнители разбират какво въздействие имат върху младите, а и не само. Чрез музиката и текстовете си те влияят не само върху музикалния вкус на слушателите, а и на мирогледа им спрямо живота и повечето му аспекти, което е пряко влияние върху бъдещето им. За съжаление както повечето неща в света, така и ценностите, които по-голяма част от модерните изпълнители са изкуствени. Същото става и с хората. За да се спре трябва повече хора да говорят за това какво възпитава музиката, училището и т.н. Другият начин е да покажем на младите качествени музика и изкуство, които да ги докоснат, за да може да усетят нещо различно от заобикалящото ги.

* Eто ви и групи и изпълнители, които да слушате ако никога не сте ги чували: IAM (не е задължително да знаете френски, за да ги усетите), Gangstarr, Tha Dogg Pound, Del da Funky Homosapien, MC Eiht, Mos Def.

Автор: Владимир Иванов

Всички материали от поредицата БЧБГХХИ виж ТУК.

Чакаме следващият материал от  Владо Иванов, но това не трябва да те спира да изпратиш твой такъв, на каквато тема искаш, където и да се намираш, в каквато ти е кеф форма. Бъди част от БГ хип хоп историята!



.............................................................................................................................................................


Всички ЙО-линкове към FB страници и 2 затворени групи, IG профили, музикални и видео платформи са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.

..............................................................................................................................................................


Коментари 0