Георги Иванов с размишления на тема ''Рапът като образование''

Публикувано на Май 01, 2021 0 коментара

Георги Иванов с размишления на тема ''Рапът като образование'' поднесена като фрагмент от инициативата Бъди част от БГ хип хоп историята!, в която можеш да се включиш и ти на всякаква тема, виж подробности тук.

От поредицата:
1. И о, ЧУДО! Flatbush Zombies от Beast Coast
2. По стените на Търговище: разкази в картинки
3. Александър Димитров представя албумът "From ТHE River" на TOSHODOLLARS

И така....

Може ли рап музиката да бъде пример и да помогне на образованието? Могат ли хората да намерят някакъв смисъл в текстовете на рап изпълнителите? А може ли един ден това да влезне в учебната програма на учениците?

Това са въпроси, на които сега ще се опитам да отговоря кратко от гледната точка на един обикновен човек, слушател и почитател на така наречената музика - рап.

Нека първо уточним какво точно е Рап музика и каква е дефиницията. Рап музика е  комбинация на реч, проза, поезия в песен. Сега ще ме попитате "къде пък ти видя проза или поезия в рап музиката", тук искам да отворя една скоба (придържам се само към рап културата в нашата страна). Е, драги точно заради това искам да засегна темата може ли рап музиката да бъде образователна и не, не говоря за детски песнички в стил рап. Разбира се ако започнем да говорим за началните години на рап движението в България не може да става и дума било то за образование или поезия. На всички ни е ясно, че Гумени глави няма как да бъдат изучавани най-малко пък давани за пример на поезия или проза (с цялото ми уважение към тях, аз съм им фен), но темата, която се опитвам да засегна е "може ли ние като слушатели на дадена песен да вникнем в съдържанието на текста и дали той носи някакво послание, някакъв смисъл?".

Не ви ли е омръзнало да свързват рап музиката винаги с пари, коли, жени, наркотици, престъпност и тук мога да изброя още куп други, но мисля, че всички вече се досещат за нещата, които изброявам. За съжаление както почти всичко в държавата ни като започнем от политика минем през тъй наречения “хай лайф„ и стигнем до музиката.

Ще кажа само едно, че България е раждала големи „пророци“ като един от тях се казва Добри Войников, написал пиесата „Криворазбраната цивилизация“. Тези, които я познават ще ме разберат напълно, тези които не са я гледали или чели направете го и ще разберете, че този човек е имал такова виждане за бъдещето на народа ни още през 1871 година. Та нека се върнем на темата и се опитам да разясня какво имам предвид под "рапът като образование". Да, не мога да отрека, че имаше някои опити за излизането от тази рамка, която описах по-горе за рап културата от групи като „Ъпсурт“ с произведения като „Втора цедка“ или „Колега“,  които засегнаха теми за начина на живот в България и политическата обстановка, но някак си, по мое скромно мнение, не успяха да го наложат или хората може би не ги възприеха сериозно, а по-скоро като сатира, на която е готинко да се позабавляваме, да потанцуваме, да попсуваме живота и дотам. Да, има и други изпълнители и групи, но в момента не мога да тръгна да изброявам всички. Това, на което искам да обърна внимание е, че дори и от тези произведения отново няма, тъй да го нарека - дълбок смисъл. Всичко е така доста буквално и праволинейно. Но тук идва едно голямо, НО, има един човек, на който аз мога само да дам един поклон и да му сваля шапка. Мисля, че тези които са запознати с неговото творчество ще се съгласят с мен. Този човек се казва Явор Тодоров с псевдоним Явката ДЛГ. Този човек просто както се казва на жаргон - ми разката фамилията, когато чух негови текстове за пръв път. Запитах се "това истина ли е"? Истина ли е, че някои може да направи такива сравнения и препратки. Като се започне от препратки в текстовете не към кой да е, а към Платон, моля ви кажете ми някой друг рапЕр, който е написал в текста си препратка, към която и да е била голяма личност като Платон. Мислите ли, че това няма да грабне ухото на слушателите и тези, които не са чували абе кой е Платон и за каква пещера става въпрос, дали няма веднага да ги грабне да проверят и хоп ето ти това, за което говоря - образование. Няма да влизам в обяснение кой е Платон. Нека оставим философа на страна и да погледнем в друг текст, друго произведение, в което той цитира в припева си български писател, който вече се изучава в училищата и да, говоря за песента "МУМУ", в която се цитира стихотворението на Димчо Дебелянов „Помниш ли, помниш ли“. Сега ще спра до тук, с тези два примера, мисля че няма смисъл да продължавам, но няма как и да не спомена Големия ЮС, както и другите двама изпълнители Мадматик и Боро Първи.


И така, идеята ми на целия този текст е просто да изразя мнение и да, съгласен съм, че тъй наречения МЕЙН СТРИЙМ на рап музика е пълен, ама пълен БУЛШИТ и не искам да цитирам изпълнители или групи, за да не излиза сега като някакъв хейт, но ще си позволя да цитирам две песни и да направя съревнование между това, за което говоря и това, което се слуша масово.

„Целите във рани сме, нема спираме сега
Ходи кажи на мъжа ти кой е най-добър в това
Телата ни издрани са, няма спиране сега
Нека знае всяка п*#^а аз съм най-добър в града“


Мисля, че няма смисъл да пояснявам, че горния текст е от тъй наречените мейн стрийм рап изпълнители. И ето ви втори цитат от песен на ДЛГ.

„Тийнейджъри се кълчат на съседната тераса,
от последната до средната класа качват предната маса.
За тях няма книга заслужаваща прочит,
а съм чувал, че културата преди била на почит“


Та това е моето мнение дали рапът може да образова. ДА, МОЖЕ, стига ние като нация наистина малко да излезем от този модел на криворазбраното и да се огледаме малко какво става около нас. Мрънкаме, че живота в България бил несправедлив, бил труден и какво ли още не, а в същото време не се намери някой, който да каже "стига вече, писна ни". Нека се опитаме да обръщаме внимание наистина на хора, които го заслужават. Хора, които има какво да кажат, какво да покажат, с какво да ви накарат да се замислите, аз отказвам да робувам на мейн стрийма и да се съгласявам с хора с коефициент на интелигентност минус.

Автор: Георги Иванов

..........................................................
ЙоМРУК Мърч - тук.


Магазинчето КЕФ е пълно със специални неща - цък.
ЙоМРУК!: FB​​​ / Instgrm
ILYO

Коментари 0