GR!NGOD - EXODIA ALBUM REVIEW

Публикувано на Януари 25, 2020 1 коментара

Който е срещал с творчеството на GR!NGOD, няма как да не е забелязал строго характерните мотиви, заложени във всяко негово парче. Тримата със Sezy и Siimbad притежават много интригуваща визия, която им носи нови почитатели със същите темпове, с които вадят продукция - по много и начесто. Така наречената Света троица (въпреки че те самите не харесват това им прозвище) се обособяват с модерно звучене, което е по-скоро развлекателно, отколкото тежкарско със силно басовите си инструментали, постни, но catchy мелодии, triplet флоуове, метафори, анафори и други.

Грингод не прави изключение и дори може да се каже, че той е главният виновник за този имидж, бидейки най-рапиращият от тримата. Sezy удря голямо рамо с продукцията и така се оформя една симбиоза с неясна посока и озадачаващ потенциал. Албумът на Sezy от миналата година беше силно казано сериозен проект, дължейки се на пускането му песен по песен и сглобяването на плейлист, наподобяващ по-скоро пъзел с винаги липсваща част. Оттогава непременно е имало растеж за него и Гринго в творческо и организационно отношение и по пътя на логиката е вторият също да пусне неговия дебют, този път по подобаващ начин. Сингъл след сингъл, анонс след анонс и в началото на тази година ни озари новината за дългоочакваното му LP ЕXODIA.

Чакане обаче нямаше, защото всички 12 песни вече бяха качени и “пускането” на албума представляваше просто тиражиране на “колекционерски диск” с бонус неиздавани тракове. Първата пробойна на проекта, особено при условието, че от едно известно време артистът се самопрокламираше в Спотифай, а накрая не се появиха дори и официални плейлисти нито там, нито в Ютуб (даже 1 песен отсъства в стрийминг платформите) Доколко песните са правени с цел да са в албум, каква е била логиката други да не влезнат вътре и дали този набор от 12 трака има някаква обединяваща стойност (освен 15лв), само авторът може да каже. Но нека се абстрахираме от “незначителния” контекст и да погледнем какво се предлага в музикално отношение. Дали многото количество продукция няма да попречи на качеството и ще се превърне ли Gringod в Cringegod?

На пръв прочит е едно изцяло негово си изживяване с познати тракове, наредени в точна последователност - преповтаряне на фрази, bouncy бийтове, закачлив triplet флоу, комедиен подход и минимално сериозна лирика. В по-старите песни като Exodia, си4кое6ес и Бохем се забелязват моменти на аматьорство, но са твърде незначителни, за да се каже, че има резки стилистични промени в рамките на няколкото месеца между песните в тавата. Спад в нивото обаче има в средата и в края на албума и гледайки датите на пускане, установявам, че гъстото насъбиране на песни (при това всички с клип) се отразява и на креативността на Грингод. Колкото и да е забавен и интересен, стилът му е до голяма степен повтарюем и с някой по-колеблив припев или инструментал, един трак лесно може да бъде подминат, какъвто е случаят с нехармоничния Cashboy или досаднаия Shake Shake Mama.


Началото е уверено и придържащо се към самонадеяната хвалебствена стилистика. Exodia, Бохем, Трап каляска, дори леко нелепата Drop Top Mama - всички хващат от първия път и се запомнят лесно, хем защото са писани по една формула, хем защото притежават притегателната сила, която излъчва един артист, използващ нелепостта си като силен инструмент. От One Man Show има какво да се изисква при плоския куплет и недоизмисления Unkle Adams type beat.

Слушането минава сравнително лесно и безпроблемно до средата при гореспоменатите препъникамъни и Трап В Хотела, където всичко е на ниво като изключим, че концепцията със шепненето носи един леко дразнещ фъфлещ звук при записа. След това идва моментът и на големия хит Всичко е 6 / си4кое6ес, който изстреля Gringod, Sezy & Siimbad в широкото полезрение заради отличителната им отборна химия, лесно запомнящия се инструментал и зареждащата им енергия в рапирането. Тази песен, бидейки може би най-известната им наред с Drop Top Mama, трябваше да бъде поставена в първата част на албума, за да хване слушателя още в началото, вместо да подклажда излишен пламък за следващото незнайно какво правещото тук парче-интерлюдия Дай му жега (дай, дай, дай, дай, дай, дай, дай му жега) и безинтересното аутро GR!NGOD, кръстено на създателя му без да предоставя сериозна представитлена извадка за него, точно като трябва да се завърши на силна нотка.


Както стана ясно, стилът на Gr!ngod си има както своите кусури, така и добри страни. Улавя лесно, симпатичен е, не вреди никому и представя линия в трапа и cloud рапа, в която не се намират много родни рапъри - да са комични и да правят шоу, вместо да парадират с облаги. Но повторено по 12 пъти в албум може лесно да откаже нови хора, когато свикнат с предвидимостта му. Метафорите много често никак не са оригинални, римите са банални, лириките орбитират около едни теми и то само в определени техни аспекти и представянето можеше да е далеч по-релефно от плоския и безидеен вариант, на който сме свидетели тук. Това не е пълният потенциал на Грингод и си личи, че вместо на клипове, можеше да се заложи на доизпипване, така че да се избегне сценария на Dababy

Макар и начина, по който беше пуснат, Екзодия звучи като единен проект с недвузначна цел - да забавлява слушащия. За едни хора би бил завладяващ и интересен, за други би бил невзрачен или с качества на прдидворен шут, но не може да се отрече, че Gringod има харизмата и заложбите да се развива до етап, в който е наистина оригинален и непредвидим. Моноспектакълът му (one man шоуто) взаимодейства добре и с други артисти, но за момента само с такива от неговите кръгове като най-големият скок е колабото с AlphA - новосформираното дуо на Siimbad & N.Kotich. Любопитен съм в каква посока ще се насочи в новите си проекти (обявил е ЕР заедно с Kollev само след месец) и дали ще спази обещанието си да експериментира повече със стиловете.


6/10
Продукт на:Самостоятелно издаден
Дата на излизане:17 януари 2020 ?
Времетраене:36 мин
Стил:Тrap rap, Cloud rap
Силни моменти:Бохем, Трап Каляска, Трап в хотела, Всичко е 6
Слаби моменти:Cashboy, Shake Shake Mama, Дай му жега, GR!NGOD
Като цяло:6/10


Коментари 1