21 Sudjuka - До Насита EP REVIEW

Публикувано на Декември 20, 2019 0 коментара

Съвсем наскоро в друго ревю уводна тема отново беше новата тенденция на младите да стават напълно сериозни в несериозните си музикални проекти. Готови да играят образи, да разиграват сюжети, да осмиват околните или самите себе си или най-общо казано: да правят музика на ташак без много претенции. Независимо дали с етикет пародия или сатира, този жанр си остава труден за изпълнение и малцина изкарват нещо качествено. Eдно от изброените имена с подобен обещан албум вече е на бял свят и носи името До Насита ЕР. Дело на не кой да е, ами на небезизвестния влогър Цветослав Цонев - Цуро.Цуро винаги е бил познат най-вече с нестандартното си, но заразително чувство за хумор и донякъде с необичайния си вкус за музика, донесъл му работа с интересни имена на родната рап сцена като Боро Първи и Ф4. В интерес на истината той вече има един албум зад гърба си под псевдонима Проклетникът, представляващ експериментален ambient саундтрак за космически кораби и интерпланетарни пътешествия. Поради естеството си и твърде ранното му излизане, Още по-проклет бива потулен и забравен в архивите. За добро или зло, в един от клиповете си, Цонев въвежда нов пресонаж в 30-секунден ремикс на No Heart на 21 savage. Така се ражда и 21 sudjuka - изкусен ценител на месното производство с усет към хубавия колбас. 2 години по-късно идва и новината за ЕР, после - сингъл с клип и сега - целия албум в Bandcamp. Дали обаче ще успее да се справи с ролята на комедиен рапър и да напълни 5 песни с наистина забавно съдържание?

Ни най-малко съмнение в уменията на 21 Sudjuka! Освен, че е оригинален, смешен и единствен по рода си, До насита е и албум, притежаващ и стойност за повече от няколко пускания. Макар и всички бийтове да са крадени от интернет и това да внася леко дразнение на моменти, продукцията е добре подбрана и удря на място с мрачния си, но раздвижен характер.


Всичко започва с Кренвирши на едро, целяща да ни покаже материалните възможности на лирическия герой, машината за хотдог в багажника му и способностите му да харчи половин заплата за кренвирши, независимо какво мислите за производството им. Дай месата е водещият сингъл към албума, придружен с видеоклип, излязъл преди 7 месеца. След множеството си колаборации в странични песни, SA6INI и Цуро и тук доказват, че са завидно комбо, което умее да се шегува с живота, но ти не трябва да се шегуваш с мръвката им, защото ще извадят сатъра.

Голям Дюнер въздейства интензивно, досущ като ХХL кебаб за закуска (ебахти схемата). Чудесен припев, силно влизане в първия куплет, игрив флоу, кратък сторителинг във втория куплет, разпознаваем тематичен близкоизточен бийт - всичко нужно да задържи месото крехко чак до средата на ЕР-то. Винаги Високо (Кръвно Налягане) не отстъпва по нищо със закачливите си фрази и безпроблемно пасващия cloud rap бийт, сякаш излязъл от папките с проекти за Добре Дошли на Боро. Вкарва нужните динамика и темпо в идеалния момент след малко по-мудните предни два трака и подготвя за истинския 21 savage накрая.

8117ac67321d00b427e1d73240469925.jpg

Въпросният ремикс, за който стана дума по-горе, се е превърнал в цяла песен с поява от друг рапър с храна в името - MishMash. Правилен избор, тъй като инструменталът е станал емблематичен, както за 21 savage, така и за мес(т)ния му вариант тук. Най-накрая се разбра дали бабата е пратила жизненоважното месо (прати го и още как) и парчето продължи никак разочароващо. Е, с изключение на махнатия adlib, заменящ култовто “Metro Boomin wants some more, nigga”, с “Метростанция Обеля, нига” МишМаш също прави добро представяне и се вписва що-годе добре, въпреки че куплетът му по нищо не се различава от неговите сериозни песни. Като цяло е повече от подобаващо аутро за малката, но прилично сготвена тава.

Краткият обем и директните послания правят смилането безпроблемно, а гарнитурата от интригуващ концептуален хумор овкусява манджата като никоя друга. Лириките лесно се запомнят, песните бликат от повтарюеми фрази, отсъства нотката на аматьорство, присъща за проект от подобен калибър и без съмнение ще се помни като силно ЕР. Един-два трака повече, за да разнообразят още поне малко настроението нямаше да навредят и щеше да е по-забавно да се пусне на Коледа като изненада след като са минали постите, но и така е добре. Надяваме се в нетолкова далечен момент от новото дестилетие пак да си говорим за 21 sudjuka или някое ново алтер-его, по възможност върху оригинални инструментали.стекблекангъс/10
Продукт на: tv BLE, Свинеферма Горна Оряховица
Дата на излизане:16 декември 2019
Времетраене:15 мин
Стил:Meme rap, Comedy rap, Trap rap, Mumble rap
Любими тракове:Дай месата, Голям Дюнер, Винаги Високо, Без Месо
Нелюбими тракове:N/A
даеамм друго няма :D


Коментари 0