Парапланер / Гена - Орбита ALBUM REVIEW

Публикувано на Октомври 06, 2019 0 коментара

Парапланер и Гената от So Called Crew - комбинация, която едва ли много фенове на инди сцената у нас са очаквали. Честно казано, аз самият не бях запознат въобще с Парапланер и творчеството им преди първия им общ трак с Евгени Седмото кафе. Оказа се приятен jam, смесващ идеално изкусната прецизност на Гената и неопетнената музикална свобода на джаз фюжън дуото, което опознах впоследствие.


В оригиналния си състав обаче Парапланер е квартет, който бива редуциран наполовина поради появата на бийтмейкър, който да програмира барабаните и да аранжира целия музикален съпровод. По този начин Орбита се ограничава до трима човека - Александрина Александрова (вокал, лирики), Мариета Койнарска (клавишни) и Евгени Енчев (всичко останало) като изключим допълнителни появи от гост-музиканти.

Бе ми интересно какъв ще бъде крайният резултат от подобен експеримент и за двете страни - как Гената би се напаснал в подобна обстановка и би менажирал творческия процес и как Парапланер биха се справили с първия си цялостен студиен проект. Албум, който бе почнат от нулата едва преди няколко месеца и няма и седмица след издаването на другия голям албум от So Called Crew - ЗВЯРА, Орбита също бе готов да излезе на бял свят.


Албумът е много интересен сам по себе си. Смесва по отличен начин типично женската енергия на вокалистката, алтернативно R&B влияние, електро поп вибрации и познатата ни необяснимо голяма страст у продуцента към клавирите. Уникална и разпознаваема продукция под формата на хомогенна смес, която говори само едно - много експеримент и добре осезаема химия в екипа. Въпреки че фронтменът на формацията Алексндрина дава вид на изпъкваща фигура в албума, пишейки и изпълнявайки текстовете, инструменталите са също толкова впечатляващи и говорещи сами за себе си.

В лирически аспект, Алекс орбитира най-вече около лични терзания и конфликти с имагинарни опоненти от мъжки пол. В Седмото кафе и Порой 3 има катарзиси на тема любов, в С чиста съвест и Многоцветен се изяввява личностната й независмост и доминация спрямо заблудения съперник отсреща, а в ЗСССПР* и Съмнения - откровени екзистнециални размишления. Освен че се оставя на мелодията и напасва подходящо кантото си спрямо бийта, тя съумява и да вкара смисъл, послание и индивидуалност в думите си, за да не останат просто демонстрация на вокални способности, както се случва много често в модерните поп албуми.

*Защото със сълзи се примесва радостта


Това, което прави албумът наистина добър обаче са инструменталите. И не го казвам, само защото Гената има пръст в тях, те самостоятелно предоставят нещо ново и свежо за българската сцена без много компромиси. От игривите флейти и саксофони в Седмото кафе и Многоцветен през фънки танцувалното настроение на 200% и С чиста съвест, та чак до завладяващите клавирни представяния в Порой 3 и Мимикрия, няма бийт от тук, който да не ми хареса с неговия си чар. От динамична гледна точка смяната на настроенията между песните не е нито твърде незабележима, нито твърде рязка, благодарение на единното звучене на целия проект.

Първите три трака работят по лесно разгадаема формула, включваща улегнали бавни вокали и удължаване на фразите в началната минута-две, след това - закачливи енергични припеви, съпроводени от вече прегресиралия и забързал се бийт на фон. После идва средният пасаж от 4 песни с фънки настроение, почвайки от Многоцветен с чудесните саксове на Димитър Бакърджиев. Порой 3 ми е личният фаворит от 9-те парчета заради наподобяващите дъжд барабани, прогресивния текст, смяната на интонацията при пеенето и цялостната завладяваща атмосфера. Също толкова симпатична е и 200%, която пък вкарва диско ритъм, лесно запомнящ се припев и отличен хлъзгав куплет от единствения гост вокал в албума - Жлъч. Последните две песни вече се оставят на меланхолията и значително по-забавеното действие, посветено на вътрешната липса на покой у главната героиня. Супер красивото аутро на ЗСССПР също заслужава да бъде споменато, докато още говоря за продукцията.В края на краищата, станахме свидетели на пореден безпогрешно продуциран от Гената албум и на поредно адаптиране на (вече не знам кое подред) ново звучене. Чухме също така и много обнадеждаващ дебют от Парапланер, макар и не в целия им състав (другите членове Яна Дончева и Георги Денчев свирят на флейта и барабани в една от песните) Сполучлива комбинация на звуци и течения, която роди 9 нови песни, осеяни с оригинално новаторско съдържание. С нетърпение чакаме нови подвизи, както от Александрина и компания, така и от постоянно работещото студио на соколите.8/10
ЦХЗУ във Фейсбук
ЦХЗУ В Инстаграм

Продукт на:
Студийта, Борово
Дата на излизане:Физически: 19 септември 2019
Дигитално: 29 септември 2019
Времетраене:32 мин
Стил:Electro pop, Alternative R&B
Любими песни:Странно Безразлично, С Чиста Съвест,
Седмото Кафе, Порой 3, 200%, ЗСССПР
Нелюбими песни:N/A
Като цяло:8/10


Коментари 0