vWhy? x Lessno - VWHY-Fi ALBUM REVIEW

Публикувано на Юни 18, 2019 0 коментара

Добър ден, почитатели на хубавата музика! Как се чувствате днес? Аз чудесно, защото отново съм вашият домакин в рубриката за разнищване на нови албуми в милата ни родина. Тази разбивка е посветена на пресния съвместен албум от vWhy? и Lessno, озаглавен VWHY-Fi.

bcf59ba1c1bd531656eb09c070d398c7.png

vWhy? е дългогодишен представител на софийската ъндърграунд сцена и по-точно групата ThaCrew, чиито активни членове са вече само той, F-act и бийтбоксърът Skiller. Въпреки голямото им затишие в първата половина на това десетилетие, двамата рапъри работят усилено, така че в последните 4 години да получим 4 готови тави - 24 ЕP на F-act (2016), Владимирилюбов на vWhy? (2017), Корени пак на Ефекта (2018) и сега тази колаборация на Влай с бийтмейкъра Lessno. За него нямам много какво да кажа, освен че е ориентиран към по-електронно звучене, но щом vWhy? му се е доверил за този проект, едва ли е случайно. Владимирилюбов бе от добрите заглавия за 2017 и представи интересна смесица от звуци, теми и артистични идеи, които ме обнадеждават за нещо още по-добро сега. По визиите и заглавията на двата албума можем да съдим, че предният е по-поетичен и интроспективен с лека нотка нежност, в сравнение с този, предлагащ повече сурово рапиране, по-бенгърски интрументали и експерименти със синтезатори, басове и актуални звуци като цяло.

Поне на пръв прочит теорията ми е вярна. Звученето и в двете заглавия не е еднакво от-до, но във VWHY-Fi е една идея по-стабилно, уверено и ясно изразено. Това се разбира още от първото парче Танцувай, където нежно пиано се преплита с космически атмосферен синтезатор, откривайки ведро с най-подходящата интонация и мотивиращи съвети чрез директно обръщение в припева. Второто подред По глава представлява 2 бързи куплета за 2 минути с по-напрегнат електронен бийт, тежки баслинии и 808-ци, резониращи с уверените рап барове отгоре. 1,2,3 продължава в същия дух с по-балансиран инструментал и игриви смени на отделни компоненти в синхрон с типичния гъвкав флоу на vWhy.


Интензитетът продължава да се натрупва с появата на F-act в четвъртата песен Какво си мислиш, където двамата си менкат самоуверени бързи редове, оставяйки на слушателя малко време за дишане и много храна за размисъл. Лекото забавяне в първата част на Мишо Ефекта преди смяната на флоуа влиза идеално, така че да се възхитя с каква лекота двамата обяздват музикалния съпровод. Петата песен подред в траклиста Огледало е и единствената излязла до този момент. Бийтът въздейства силно с reverse ефекта в началото на трака, а vWhy? продължава да е все толкова уверен и енергичен в изпълнението си, прескачайки от бърз флоу тип “редене на тетрис” в куплетите към специфичните за него извивки, които обича да прави в припевите.

С теб и Хляб позабавят динамиката на албума, но все пакпродължават да утвърждават консистентността в уменията на Влади като рапър и лирик. Изключението тук е в припева на второто парче с прекомерната употреба на междуметието “Ъх ъ” на места, където могат да се сложат реални думи. Звучи недоизмислено, мудно и досадно след втория куплет. Ракурси е тракът, който порасна в мен с различните слушания на албума. Първоначално не харесах частта на гост-рапърът Mursk, защото флоуът му съвсем лееко ми напомняше на несполучливи минали ери в рапа, но както казах, това не остана за дълго. Заслушах се в текста и хванах настроението, което не отстъпва по въздействие от предните парчета.

В Криво-ляво ми харесва чудесно менажирания атмосферен loop и как с темпото и гласа си vWhy? започва да ни ориентира, че албумът върви към своя край, придавайки на трака разказвателно-обобщителен характер. Затварящата песен Накрая вече изцяло успокоява обстановката с пиано прогресия, която леко вдига тона към средата и така завършва емоционално сравнително краткото ни пътуване през размислите и коментарите на Влади, акомпанрани със spacey атмосфера, понякога игриви, понякога резки електронно насочени инструментали и въздействащи вибрации през цялото време.

19e642e8629ee15fa8a1d91eb1b9867f.jpg


За музиката помагат и упоменатите нерапърски фийтове - Zarevo в Танцувай, Y370 в Какво си мислиш и Тиквен ритъм a.k.a Pumpkin Temp в Криво-ляво като последният има пръст и в гореспоменатите проекти от ThaCrew. Както казах вече, F-act и Mursk влизат отлично в своите части, спомагайки за изпълнената с лирики и слова обастановка. vWhy? е много по-стабилен и уверен откъм теми, редене и боравене с думите в сравнение с Владимирилюбов, коментирайки неща като рапа на “конкурентите” му, неговата преднина спрямо тях, сивотата на модерното ежедневие и пътя към по-спокоен живот. Lessno от своя страна допринася с точните бийтове в точните настроения, които да направят 10-траков албум почти идеално завършен - нито твърде малко, нито твърде много.

Забележките ми по отношение на vWhy-Fi са минимални и незначителни - някои вокални моменти не хващат ухото толкова добре поради честите експерименти на Влай с вече споменатите извивки във флоуа или пък факта, че рапът за рап идва малко в повече на моменти. Поне на мен ми се искаше да има още песни с по-ежедневни или дълбоки теми. Също така след промото в Микстейп нямаше никакви новини за издаването на албума в интернет и за да го чуе, човек трябва да си го вземе на носител. Стара практика, която става все по-неефективна и отказваща ме от желанието ми да пиша за дадени заглавия.  

Все пак не съжалявам за тази покупка, албумът се оказа стабилен, консистентен, уверен, амбициозен и доставя двете най-важни неща в този жанр - уникален звук и неповърхностни текстове. Доволен съм от чутото и го препоръчвам както на феновете на F-act & vWhy?, така и на тези, които ги чуват за пръв път.Oценка:
8/10ЦХЗУ във Фейсбук: цък
ЦХЗУ в Инстаграм: цък

Продукт на:ThaCrew
Дата на излизане:Физически: 24 май 2019
Дигитално: TBA
Времетраене:29 мин
Стил:Conscious rap 
Любими тракове:Танцувай; 1,2,3; Какво си мислиш;
Огледало; С теб; Ракурси;
Криво-ляво; Накрая
Нелюбими тракове:Хляб
Като цяло:8/10

Коментари 0