Другото Лице на експеримента | M1STA Album Review

Публикувано на Февруари 08, 2019 0 коментара

Здравейте, хип-хоп фенове! Пак съм аз, най-буйният пубертет в българския интернет а.к.а Момчил от ЦХЗУ, а вие пак сте с рубриката, в която разнищваме чисто нови продукции от българския музикален пазар. Тази седмица е ред на едноименния тейп на Mista.


Mista реално е просто друг псевдоним на Лицето - име, познато на рап сцената от дълги години. За разлика от доста хора от неговото поколение, той все още е доста активен и издава немалко песни в последно време, най-известната от които е големият хит Шушана с V:RGO. Излязоха и още песни, продуцирани от млади бийтмейкъри от трап средите и по всичко личи, че и Лицето също хваща новата вълна и му се експериментира със звученето. До къде обаче може да стигне с цял албум/микстейп? Ето че излезе кратичък пакет от песни през това му алтер его. 

Няма да се лъжем, крайният продукт не е добър. Албумът е едно от ней-некачествените неща, които съм слушал от доста време насам. В рап обществото много обичаме да критикуваме артисти, които мелят в един стил и не мърдат, дори смятаме експериментирането със звука за задължително, но това пък е идеален пример за другата крайност. Това е нищо повече от компилация от недобри песни и начинът, по който е поднесена не минава безпроблемно.

Цялото това нещо със резкия завой и смяната на стила и звученето е добре дошло на теория, но тук просто изглежда пресилено и на много повърхностно ниво. От продукцията през текстовете до флоуа. 
Липсата на старание и вложени усилия в проекта се забелязва отдалеч. Разбирам, че Лицето си прави кефа, правейки музика, подобна на тази, която слуша и едва ли не хваща последния влак в рап кариерата си. Това обаче не трябва да е за сметка на качеството. 


Всички критерии за трап, отговарящ на предразсъдъците на публиката са спазени - простовати generic бийтове, крайно елементарни рими, фрази, които се повтарят отново и отново, твърде много доверие на припева да избави положението, аромат на нещо правено през просото и никаква доза replay value (на български - нещо, което да те накара да си го пуснеш пак). Все пак аз си пусках пак някои песни заради гениалните лирики. Просто си личи отдалеч как всеки ред е написан, за да може последната дума да се римува с предния ред и в един момент осъзнаваш, че Mista е неспособен да задържи една тема или поне мисъл за повече от 3-4 такта. Абсолютен фрийстайл, който си тече върху бийта и ми става едновременно смешно и неудобно. Дори не мога да определя конкретни теми, които се засягат, твърде случайни са римите. Буквални и прозаични мисли, които вече сме чували. Лично за мен е нелепо човек на 40 години, който има син да говори за пушене на трева, да се хвали колко е готин и да коментира хейтърите си по толкова простоват и неоригинален начин. 

Бийтовете са също толкова скучни. Добре е, че работи с млади лица, но конкретно в този албум няма един инструментал, който да се отличава и да се запомни. Може би само вече спомената Шушана, която тук е ремикс версия с нов куплет от Лицето и честно да ви кажа, не знам кой е по-зле от двата. Оригиналният изобщо не беше на ниво и пак песента гръмна, но тази версия пък не съвпада въобще с частта на В:рго и изобщо с настроението на бийта, достигат се нови висоти на мъмбъл рапа. Хубавото е, че не се заиграва много с мелодиите и текстовете си пасват, така че да не се натрапва и да е нещо кой знае колко неприятно. Римите се леят свободно без много усилия, а в единия случай, в който има смяна на флоу-а се превключва на Криско стил от 2014. Не виждам как и в нетрезвено състояние ще мога да си "избухна" на някой трак.

Имаме цели три фийта в тавата. TLay и MishMash могат повече по принцип, но в контекста на този тейп са на прилично ниво. V:rgo e като холограма в тоя албум, но кой съм аз да го съдя?


В заключение, този албум е просто един набор от несполучливи експерименти. Разбирам стремежите за актуалност и желанието за опитване на нови неща, но това, което аз чувам е крайно елементарен трап, чийто работен процес не е изисквал никакви усилия. Ако си пускате такава музика, не слушайте този албум, пуснете си чуждестранен трап, по-добре ще е във всеки случай. Смятам, че няма смисъл да се размишлява каква точно оценка да му дам, албумът наистина не е добър.

ОБЩА ОЦЕНКА - 3/10

Продукт на:Независимо издаден
Дата на излизане:29 януари 2019
Времетраене:20 мин
Стил:Trap | Cloud rap 
Любими тракове:(части от) Тарифа | (части от) Зомби / Соса
Нелюбими тракове:Почти всички
Като цяло:3/10


Коментари 0