Топ 10 български албуми за 2018 година

Публикувано на Декември 30, 2018 1 коментара

Без излишни забавяния ще ви представя моят списък с 10-те най-добри български албуми от изминалата година. Не забравяйте, че всичко казано е по моя лична преценка и е напълно субективна статия. Също така тази класация се различава наполовина със селекцията ми в категорията “Албум на годината” в ЦХЗУ Hip-Hop Awardz 2018.
Бел. ред. - В заглавието на всеки абзац има линк за съответното ми ревю.


№10: Колеца - Човекът в ракетатаСлед няколко успешни групови проекта на варненските агенти Ума и Дума, все пак дойде момент, в който продукциите на студиото FAQinMusic да се пренасочат към солови изяви. След Вантасмагории на Вантка, и Колеца извади негов албум през февруари. Кратък и стегнат като обем, но консистентен в ядрото си и ясно предава идеите на създателя му. Прекрасни бийтове на Добския са подложка на мислите и натрупаните тегавини в живота на Колеца и той просто го излива в песните си. Макар и да бях съвсем начинаещ, когато писах неговото ревю, но не съм си променил нагласата. Позицията е толкова далеч, защото е наличен само в Ютуб и го няма нито на дискове, нито в стрийминг платформите.


№9: Голям Юс - Том III


Тва ми е ревюто, с което много хора ще ме запомнят. Обичам да правя референции с TheNeedleDrop, затова и го наричам MBDTF ревюто на България. Въпреки всичките тези възгласи срещу мен и непрязъма на техните фенове, Том 3 ми хареса. Най-амбициозният им проект и на тримата. Има от добре познатия им лежерен стил, има и по-надъхващи победоносни бенгъри. Всеки замесен допринася толкова, че да бъде отбелязан, а Боро ми е фаворитът като цяло. Просто защото дори Голям Юс да е нещо странично за тях, тук той си отдъхва и дори се освобождава от прослувутото си алтер-его за момент. Вкарва лични истории и заявява неща, които няма да стоят добре в клубните му песни. Пък и феновете го обожават, какво повече се иска освен един ъплоуд в Спотифай?


№8: Имера х Бунта - Динозаври кадилаци

Един от изненадващите проекти тази година. 5 о’clock са активни на сцената вече от немалко време, но едва ли някой е чакал специално такъв албум да изскочи през 2018. Все пак е нужна стъпка, за да може наистина да се утвърдят в бг рап архивите. Въпреки че това е рожба на цялото крю, двамата главни герои са Имера и Бунта, които за по-малко от 40 минути съумяват да превъртят играта, която сами си създадоха. Оригинална и интересна концепция, която се простира на различни пластове в промотирането на проекта и определено зарадва много рап фенове у нас. Ако не сте го слушали, поправете тази грешка.


№7: Боро Първи - Песни за царе и придворни 2

Това е второ ЕР от колектива на Голям Юс, което се класира в този списък. Нека се върнем в март 2018, когато излезе албума. Бях крайно скептичен за излизането му заради скорошното присъединяване на Боро към лейбъла на Криско. Заричах ПЗЦИП2 като прост метод за изкарване на пари и безмислена компилацийка с песни, в които не казва нищо съществено. Всичко се преобърна на училищната екскурзия в чужбина след няколко дни, когато ми беше на репийт постоянно. Да, основата и най-отличаващото е постоянната употреба на меатафори и игрите му с думите, но Първи реално иска да каже нещо с тях. Теми като трудното начало, приятелите преди и след успеха, живота в чужбина и труда, който е положил да стигне до там са ми леко банални, но така, както ги поднася Боро тук, става доста яко. Ский ский ме радва много как се е получила.


№6: Ф4 - Self-Titled EP

Хората ще кажат, че не харесвам албуми над 40 минути, съдейки по първите ми 5 албума в списъка. Така се получи просто :D

Ф4 ЕР е дебютният албум на новородената (супе)група от млади и пълни с потенциал изгряващи артисти. Макар това да е създадено на ташак и да служи само за интерлюдия към предстоящите им неща, аз го смятам за един от най-приятните и свежи релийзове тази година. Бийтовете са дело на номинирания от 359 за ъндърграунд бийтмейкър на годината WARB и са супер симпатични. МишМаш и Паркман на микрофоните правят това, което само те могат. Задължително проверете ревюто ми и ЕР-то им.


№5: Odd Crew - The Lost Pages

Няма да повярвате номер 5! Единственият нерап албум в тази класация е на може би най-успешната съвременна метъл банда у нас. Рязък завой от обичайните им неща и той е под формата на акустичен албум. Много личен и изпълнен с емоции. Зареден е и който трябва, ще го усети в подходящото настроение. Допускам, че повечето от вас не са го чуавли (голяма грешка), затова преминавам напред.


№4: F-act - Корени


Това име бе спрягано за номер 1 в списъка още седмици преди да излезе. И тези ми убеждения бяха подкрепени с адекватни причини. Ефекта без съмнение е от интересните лица в бг рапа и беше въпрос на време да изкара наистина як голям албум, който да отразява най-последните събития около него. И той удовлетвори желанията на феновете си. Корени е най-зрелият и най-изпипаният му проект и предоставя широка гама от настроения и начини на звучене. От мрачен трап до техно синтезатори с етно мотиви, тук има от всичко и пак звучи като едно цяло. Отлични инструментали, отлични фийтове, всичко е точно. Единствената ми забележка е към финалните щрихи по звукообработката и ф-акта, че не можах да слушам както трябва толкова хубав рап албум. Може да съм само аз, но не усещам толкова хармонията, която по принцип витае в песните на Мишо Ефекта. Но това не пречи да хвърлите по едно ухо!


№3: B.O.G.I. - Изгревът прекрасен е, но аз си лягам...

Спойлер: със всичките рапъри от моят топ 4 имам записани и излезли интервюта/подкастове.

На трето място слагам Боги и неговия дебютен албум от тази година. Проект, който помня с добро. Не само заради съдържанието, а заради и факта, че с неговото ревю започна леката реформа в ЦХЗУ и анализите, които продължавам да правя. Нямаше по-добър вариант да почна да обсъждам албумите като едно цяло вместо трак по трак, защото И.П.Е.Н.А.С.Л. се усеща точно като едно цяло. 15 взаимно свързани парчета в една тава, съдържаща много музика, ама не семплирана и рециклирана, а истинска музика. Джаз, блус, рок, рап - всички тези стилове намират място вътре и създават уникална атмосфера. Зареден проект, който въздейства. Личен, тегав, лиричен, екзистенциален. Не знам как го определяте, но трябва да го чуете задължително.


№2: Atila x Worst - Ред и Хаос

След 5-годишна пауза, едно от доказаните МСта на съвременния рап хоризонт издаде албум, изцяло продуциран от Worst. Както предните 3 заглавия в листа, така и това не отсъпва по старание и усет към детайла в процеса на създаване. Този албум е експеримент. Не е тотално ново изненада, която да отврати феновете им, не. Това е адвансната версия и на двамата в сравнение с предните им неща. Развили са се най-вече като хора и от там логично следва приятна промяна в песните. Продукцията на Worst варира в диапазона от тежки каси и запомнящи се семпли до трап, който те кара да се раздвижиш. Албумът си има собствена енергия, породена от симбиозата между двамата. Мога още много да говоря, но предпочитам да ми прочетете ревюто.


№1: Жлъч / Григовор / Гена - Прилив

Безапелационният победител е най-новият продукт от фабриката на So Called Crew. Комбинация, която доста хора очкаваха да се появи рано или къснo.. След няколко поредни албума, с които разшириха както фенбазата си, така и представите ни за рап на български, очкванията бяха високи. Мнозина смятат Прилив за апогея в кариерата им до момента и ги разбирам. Този албум създаде голям фурор. 1000 човека на най-първото промо, експресно разпродаден първи тираж от дискове, миймове, ревюта, интервюта... Като прибавим и това, че голяма част от песните вътре станаха емблематични за крюто, няма как да не ги уважиш поне малко. С този албум те миксираха много сполучливо “неразбираеми”, “твърде сложни” и “бързи” текстове със запомнящи се фрази и припеви, които стават за клуб. Гената отново вдигна летвата много високо с чисто ново звучене. Създава уникално, на моменти мрачно, но въздействащо настроение с подходящия ритъм за клуба. Текстовете трябва да си ги слушате самостоятелно. Крайният продукт е нещо, на което трудно ще намерим аналог в тази държава. Само можем да гадаем какво предстои.

Това беше моят списък. Кажете ми каква е вашата селекция и очаквайте ЦХЗУ Hip-Hop Awardz 2018 много скоро.


Коментари 1