Корени от Люлин и рими от сърце I Корени Album Review

Публикувано на Декември 14, 2018 0 коментара

И до ден днешен не знам как да започвам ревютата си адекватно. Няма и нужда, важното е да знаете, че моето име е Момчил Бонев, а вие сте със поредния епизод от сагата “некъв пубер пише статиЙки, а хората му искат оставка”  Днес ще говорим за F-act и новия му албум Корени.Михаил Георгиев, по-познат като Мишо Ефекта, е същински ветеран в тази рап игра. Подвизава се отпреди да съм роден досега, но въпреки всички тези години на сцената, сякаш нещо липсваше в дискографията му. Колкото и уникални, различни и изпълнени със смисъл да бяха песните му, кариерата му на рап изпълнител ми се струваше нестабилна. Нямаше го този албум, който да го репрезентне по подобаващ начин. Там, където да разгърне потенциала си и да предостави нещо, на което да стъпи спокойно и да покаже кой е всъщност. По една или друга причина този албум не се случваше с времето.

Първите два официални албума са от прекалено отдавна, за да ги възприема така, а следващото 24 ЕР от 2016, макар и формално завръщане след кратка пауза в музикален аспект, беше хем кратко и непретенциозно, хем не всички 5 трака бяха на еднакво добро ниво. Дали сега това ще е реалният скок в дивизията, която Ефекта заслужава?


Съвсем спокойно можем да наречен Корени този албум. Най-амбициозният, най-консистентният, най-мисленият, най-разнообразният, най-зрелият и най-представителният от 4-те. Всички замесени имена са приятели и любими артисти на Мишо, а цялостният проект събира негови мисли и разсъждения от всякакво естество. 14 парчета, пропити с музика, емоции, истории, светогледни идеи и яки рими.

Заглавието е своеобразна двойна антандра, загатвайки едновременно за миналото и бъдещето в житейския му път. Корените олицетворяват основите, фундаменталните неща в началото, които те формират занапред. Мястото, където си израснал, хората около теб тогава и дори музиката, която си слушал. Тези теми се засягат нееднократно в албума. Корените обаче не са само образ на минали събития. Говорейки за тези основи, има и мисъл за развитието на плода и евентуалното му узряване при правилни грижи. Не знам дали такава е идеята, но ако е, второто значение е заложено доста по-индиректно в тези 44 минути.

60223f4eb89819127c3ad58a612fd77b.jpg

Тавата е златната среда между експеримент и нещо, което очкаваме от Мишо. Не е голяма изненада, че присъстват бийтове с по-модерно звучене и се прилага различен флоу на места. 2018 е, на всеки му се пробват нови неща. В тази връзка, палитрата от бийтмейкъри в албума е доста пъстра и интересна. Има хип-хоп продуценти в лицето на Гената, Rusty, WARP и Тахома, има техно хора като Kanz и Soulslept, а на живи инструменти свирят Християн Георгиев на кавал и Петър Георгиев на китара. Това говори само едно: музика в истинския смисъл на думата. Тук можете да чуете мрачен трап, скокливи китарки, етно мотиви, акустична китара и джаз елементи. Прекрасни бийтове, които не са прекалено нерап, за да е непривлекателно.

“Не мо’а понасям това, че в главата си съм на гости”
Много силен ред от отварящото парче Его. Като слушам албума и аз се чувствам на гости на мислите на автора. Не мога да назова друг толкова персонаен албум, в който да се разказва от първо лице по такъв начин. Дори когато коментира неща около него, пак се вкарвам в неговия филм и не го усещам като страничен наблюдател. Не знам дали е целенасочено или се дължи на позанството ни покрай подкаста ни (чуйте го тук)

Пропорциите в разнообразието на темите и инструменталите са доста сходни. Естествено няма как да не минем без типичните рапърски приказки за други рапета и "аз колко съм готин", но тук те са по-скоро между другото. Ключовото тук е споделянето на личен опит и насъбрани мисли. От квартала и рапа до любовта и вътрешния свят на човека. Навсякъде ще срещнете мирогледа на един философски настроен колкото и обикновен, толкова и необичаен рап изпълнител, фотограф и катерач на върхове. Фаворитът за текст отива при Ако си тръгна, без съмнение най-емоционалното и лично парче със всички тези обръщения към близки хора и изреждането на имена, които значат много за него.

Фийтовете също са в десетката. Дороти Такев допълва перфектно романтично мечтателския трак за София Нула две. vWhy си влиза подобаващо в Мъгла. Песента с Жлъч и Григовор е един от highlight-овете в цялото нещо с този фънки джаз бийт на Гената, а текстовете на тримцата допълват атмосферата подобаващо. Чист сегз. Продължава любовната тематика в песента с Рут, която не отсъпва по приятни чувства, които да те връхлитат по време на слушане.


Но за съжаление тук идва голямото “Но”  Мисля, че аудио обработката не звучи както трябва. Струва ми се недоизпипано и като демо запис, който е слушаем и се разбира главната идея, но не можеш да се насладиш достатъчно добре на музиката. В някои тракове просто вокалите ми се губят измежду различните компоненти на инструменталите, най-вече барабаните. И докато приказките ми за юса бяха чисто мои си убеждения, тук мнението ми се споделя от двама бийтмейкъри в албума и други хора, които питах - и слушатели, и създатели. Странно наистина. Еф-екта дава вид на артист, който изпипва нещата до последния детайл, а като прибавим и кой е обработвал тавата, става още по-необичайно. Човекът зад звука е Андрей от Sofia Beats, който се занимава с озвучаване не само в България и си разбира от работата. Обяснявам си този голям минус само с краткия период, който имаха да приключат последната фаза от създаването на песните. Не знам как са успели да премастерират Индиго и Нула две клиповете в тубата, но в албума не е същото.  Кажете ми дали и вие мислите като мен или само си внушавам, че не звучи като завършен проект, в който хармонията царува.

Ама кой съм аз да критикувам, подкастовете ми не звучат много по-добре.

В крайна сметка това е супер силна тава. F-act най-накрая показа на какво е способен и направи нещо уникално и различно, както само той може. Много ми хареса, но си има и минуси, които ще свалят оценката. Моменти като твърде повторящия се припев в Не можеш да минеш оттук, втория инструментал на Его, не чак толкова консистентното звучене от-до (с много бийтмейкъри вътре става така) и най-вече обработката на повечето песни, която смекчи хубави откъси от преживяването. Но все пак прекрасен албум. Чуйте го обезателно.

ОБЩА ОЦЕНКА - 8/10

Продукт наThaCrew geng
Дата на излизане:01 декември 2018
10 декември - онлайн
Времетраене:44  мин
Стил:Concious rap I Jazz rap I Trap I Ethno
Любими тракове:Тотем I Имам I Индиго I Нула две
Мъгла I Непоправими романтици I
Няколко проблема I Ако си тръгна
Нелюбими тракове:чак па нелюбими да са....
КАТО ЦЯЛО 8/10


Коментари 0