Разнищвация: Динозаври кадилаци (2018) by IMERA x BUNTA

Публикувано на Октомври 10, 2018 0 коментара


Здравейте, читатели, аз за пoреден път съм Админтъни Химнтано, а вие за пореден път сте с най-уникалната рубрика в нета. Също толкова уникален е този ден, тъй като потърпевш от нашата дисекция е дебютният албум на Имера и Бунта.

Тамън да мине 2018 и да почна да rant-вам 5 o'clock, че не са вадили албум още. Знаем ги и аз, и вие. Една от младите групи в бг рапа с много потенциал, ама само на сингли. Въпросът вече е: способни ли са да направят албум за номинация? По-специално Имера, защото той е най-активният, демонстрира най-много скил от целата камара хора там и съответно е провъзгласен за фронтмен на крюто.

Ей тъй от нищото се появиха брутални артове във фейсовете на двете МСта и на петия час, после и клип, придружен от евента за промото. (този петък, мисктейп 5) Така измежду Атили, Жлъчки, Ефекти се промъкнаха Имера х Бунта с чистак албум.


С първия излезнал трак стана ясно, че ще има всякакви стилове, много шляпалки и никакъв компромис.

Сигурно са ви направили впечатление artwork-a с динозаврите и озаглавяването на песните. Ми играта вЕрно е превъртяна - поне в концепцията. Цялото нещо с аркадната тематика, левълите и илюстрациите е нещо, което го нямаше в България досега, което винаги е от полза в моите ревюта.

Колкото до песните - след първия сингъл (Левъл 7) очаквах повече модерно звучащи неща. Повече експеримент. Защото сме свикнали да слушаме буум бап от петицата с касите, шляпащите сурови рими и припеви,наподобяващи скандирания. Трябваше да се разочаровам, че още нямаме як цял бг трап албум, но това не ми попречи да се зарибя.

Тавата започва точно с буумбапските левъли. Влизаш в играта и ако си скипнал тъториала не знаеш кво се случва. Бой, бой, бой. Към четвъртия трак, който е една идея по-мелодичен, вече си наясно с какво си имаш работа (китарките винаги са ми присърце)


Точно тогава идва Левъл 5 с племето, жертвоприношения на фиктивни врагове и дандания, която усетих и във Все тая на Жлъч/Григовор/Гена. Второто ми хареса чак като я чух на живо, не знам дали с другото ще е така.

Вече сме на шесто ниво и нещата сякаш почват да улягат. После поредната шляпалка в седмо ниво и почваш да си викаш "Ама аман бе!"

Осмо ниво логично е пocветено на Осми от 5 o'clock. При Жл. Живков и Мартен Роберто обясниха, че осем логично е любимото му число и има плейлист с осмите по ред тракове от любимите си албуми. Съответно ако чуете ЕР от 7 трака от петия час, значи им е писнало да слушат гласеца на Христо Върховъ.


Девети левъл няма как да не ми е любимото парче тук. Различен, личен, мелодичен, с китарки, подходящ за обобщаване на албума и най-важното: не се усеща разлика в класите на МСтата.

Това е един от минусите на албума и почнах да го усещам още след първия сингъл - че Имера ще изпъква пред Бунта и ще има т.нар. gap между двамата като МС skill. Не е навсякъде в тавата, но се забелязва най-вече в трети и седми левъл - прекалено рязко се сменя флоуа и темпото на редене. В колаборативна тава тва не е окей. А може би просто Имера е абсолютен изверг? Оставям вие да прецените.


Аз ще sum up-на, казвайки че това е най-якият бг буум бап албум в последно време, което пак не е похвално. Защото от времето му до сега има много нови неща в рап музиката, които да внасят разнообразието, което boom bap-ът нe може да предостави. Все пак ме кефи хъсът на момчетата, няма излишно самоизтъкване, албумът минава леко и бързо, що-годе е консистентен. И има концепция, която не позволява да можеш дa го слушаш на shuffle play. А тва е яко. Любимите ми албуми ги слушам от-до в реда, който е отзад на обложката. Тук не е само заради нещото с нивата, има градация в песните и неслучайно почнах да ги обсъждам по ред на номерата. Само не разбрах защо на края на песните има beat change-ове за по 10 секунди, които нямат нищо общо със следващото парче. Техническа грешка или повредата е в моя телевизор? Нека да си кажат замесените в един подкаст? Забравих да спомена аутрото с Ивоната и скита в началото, които са глътка свеж въздух. Добре синтезират цялото нещо.

КАТО ЦЯЛО 7/10

Имам ли албума на диск?Как мислите съм написал ревюто?
Обложка:9/10
Стил:Boom bap, Hardocre rap, classic rap
Любими тракове:Удри беги I Plan B I Студен I Outro
Нелюбими тракове:Динозаври кадилаци I Имам чувството
ОБЩА ОЦЕНКА7/10


Коментари 0