Разсъждения на тема: Старата vs Новата Школа (БЧБГХХИ)

Публикувано на Февруари 08, 2023 0 коментара

Голям КЕФ е когато някой се отзове или възползва от инициативата "Бъди част от БГ хип хоп историята" и се включи със собствен материал. Този е дело на Владимир Иванов и това е неговото лично мнение по темата. А какво е твоето?

e6ea0552c8964962c1206608386b4d93.jpg

                                                        Старата vs Новата Школа

Тежък инструментал, истински и честни лирики (по–често социални) и агресивен флоу – с тези особености (поне за мен) се характеризира хип хоп-ът в България от средата на 90–те до към 2007/08 г.

Едни от най–известните изпълнители от този период са: X–Team, Skill & Jose, Spens, Димна Замеса, Нокаут и други.

По–малко известни, но също добри изпълнители: Пържени мЪслини, Managua Slang, Ka$ino и т.н.

Funky, мелодичен инструменал и лековата лирика, но с дълбок емоционален смисъл - с това се характеризира хип хоп-ът след 2009-та година.

Най–ярките изпълнители са: Жлъч, Logo5, 5 O‘clock, Wosh и други.

Ясно е, че всяко изкуство отразява малко или много реалността, в която е създадено.

Времената през 90–те и началото на новия век са били финансово, емоционално и психически тежки за повечето българи. Рекетът, мутрите и агресията са били ежедневие. Музиката, особено тази от ъндърграунда, е била афектирана пряко или косвено от заобикалящата я среда. Не правят разлика и рапърите, не малко от които са израснали в крайните квартали. Пример за песен оттогава е:


Интересно е колко харесвани и от кого ще бъдат подобни песни ако се пуснат сега в интернет. При положение, че масово в Tik Tok, Instagram и Youtube се котират безвкусни парчета с кух аранжимент, си мисля, че подобни песни биха имали много малък отзвук и ще ги слушат или old school hip hop–ъри, или млади хора, израснали с подобен стил музика.

Щом песни като тази по-долу имат около 20 хиляди гледания за няколко години, а песен на Преслава имат 1 милион сама за ден си правете сметката какво харесват младите. Не ги упреквам, но е важно да се разбере каква е причината да се харесват масово песни без смисъл и още по–лошото, песни с изкуствени лирики, главно заради простотия / trend (мода) или защото изпълнителката е полу–гола в 90 % от видеото.


Искаме или не светът се променя, както и музиката. Времената към края на първото десетилетие на новия век са доста по–спокойни и сигурни от тези през 90–те. Усеща се във всички сфери на живота. Една от тях е музиката, като започват да набират популярност групи като The Top Stoppers, Logo5, изпълнители като 4PK, Dim4ou, FO и т.н. Една от най–запомнящите се песни от този период е:


В нея може да видим как изпълнителите не се вземат на сериозно, но взимат напълно сериозно рапът и посланията, които споделят. Съвсем нормално е и съдържанието в лириките им да е различно – все пак те описват това, което виждат. Разликите между старата и новата школа не са малко, но и двата стила са добри, всеки по своя уникален и автентичен начин.

Няма как да завърша такава статия без да спомена няколко изпълнители, които се занимава от 20 + години с хип хоп. Това са Skill & Jose и FARS. Те са едни от малкото, в чиито творчество масово присъстват Jazz, Soul и Funk. Въпреки това за мен е чудо как тези групи не са по–разпознаваеми за масовата публика. Песните им имат енергия, чист и неподправен хумор, автентичност (която липсва в не малко съвременни изпълнители) и страхотен инструментал. Сами може да чуете :



В заключение мога да кажа, че и новата и старата школа хип хоп изпълнители са на много високо ниво. Въпреки различните стилове и послания, всеки един от нас може да вземе нещо за себе си, независимо от годината на издаване на песента.

А каква според вас ще бъде следващата вълна?

Може да ме намерите във FB и Soundcloud

Автор: Владимир Иванов


..........................................................BIGKEF.COM................................................................................



Всички ЙО-линкове са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................



Всички материали от поредицата БЧБГХХИ виж ТУК.

Изпрати ни твой материал на каквато тема искаш, където и да се намираш, в каквато ти е кеф форма. Бъди част от БГ хип хоп историята!


Коментари 0