50стотинки лафи с DIDEISHAN CORPORATION

Публикувано на Август 12, 2022 0 коментара



Здравей, къде те намираме?

- Мараба, Ильо. В София съм и тъкмо ще потегляме към морето.

Да се върнем назад във времето, помниш ли първата си среща с музикалните видеоклипове. Какво бе заглавието, което те впечатли и какво усети тогава?

- Честно казано дори нямам ясен спомен да съм обръщал внимание на музикалните видео клипове като по-малък. За първи път се замислих за това буквално вече, като започвах да снимам. Тогава впечатление ми направи клипа на Супер Счупен и 100 Кила "Чужди грехове". Казах си:  "яко, искам и в моите клипове да има много ефекти и без това физиката не ми е достатъчна да изразя въображението си".

А кога реши, че ще се пробваш и ти да създадеш подобно? Колко време мина от тогава?


- Когато си отворих студиото за видео-заснемане през април 2015-та, още в самото начало знаех, че ще направя някой музикален видео-клип. Тогава единственият ми познат рапър беше Хейти. Именно на него направих първият си клип още същия месец, макар и повечето кадри в него да не са мои.


Какъв е споменът ти за първият платен видеоклип? (кое и чие е парчето)

- Първият ми платен музикален клип беше вторият ми изобщо, на ACBG "Акули" - 100% евъргрийн и песента и видеото. Този клип даде старт на кариерата ми и след него ме потърсиха много популярни и ново-изгряващи изпълнители (може да се каже, че тогава се влюбих в музикалните клипове). И с момчетата от ACBG станахме и останахме много близки приятели.


А кой е най-успешният ти реализиран клип?

- Този въпрос ми е задаван хиляди пъти и все пак никога не съм се замислял. Дори не знам по какви критерии да го определя. Но естествено ще избера по-удовлетворение, а не брой гледания. И все пак ми е трудно да избера един за това ще са няколко:

Калинката - На вид
D-ZastA - До небето
V:RGO - Way up
ARTi - Паря
VessoU - Шампанско и сълзи

... айде ще спрем до тук.


Черешката на тортата с твое участие за теб лично е...


- Тъй като с предния отговор може би уточнихме видео проектите, тук ще кажа: "Един мой рожден ден, в който много хора от музикалната индустрия се бяха събрали за да ме уважат и направихме наистина уникално събитие с много хора и емоции. Събрахме и пари за благотворителност. Общо взето удовлетворението беше на макс и за мен, и за гост изпълнителите, и за публиката, и за каузата. За това избирам него!


Как се разви видеомейкинга в БГ през всички тези години, в които и ти си част от него?


- Много добре! Когато започнах да правя клипове имаше 20-тина режисьори (или поне аз знаех за толкова). В днешно време може би са 1000. Естествено, сега се пресяват, но измежду тях има много качествени индивиди, които много вдигат летвата. Със сигурност имаме много продукции на световно ниво.


Какво е необходимо според теб, за да мине сцената ни още едно стъпало нагоре?

- Смелост и постоянство. Да поясня: понеже все пак това е бизнес, като във всеки бизнес предлагането се съобразява с търсенето. Ние като създатели трябва да се съобразяваме с желанието на публиката, за да имаме бизнес успех. За да мине сцената ни с още едно стъпало нагоре обаче, е необходимо последователно да НЕ се съобразяваме с доказаните методи за успех, а да успяваме да разчитаме новите интереси и да ги имплементираме по напълно нов начин. Тази тактика е по-рискована, тъй като в нея има много непознато. За това трябва продължително време да творим без да очакваме "бизнес успех" в началото.


Топ 5 колеги у нас и от света?

- Както казах вече, има много колеги, които работят качествено и успешно изработват готяни видео проекти. Но тъй като аз съм фен на индивидуалния почерк, ще класирам тези, които според мен имат собствен отпечатък:

В България: Супер Счупен, Емануил Алберт, Будабаз, Рик и Дидейшънчето не е зле.

В света - честно казано никога не съм следял какво става там (т.е. не съм чел в описанието кой е правил клипа), за това ще съм доста кратък:
Гай Ричи (сигурно никога не съм гледал негов музикален клип, но съм фен на филмите му и за това съм сигурен, че и музикалните му клиповете са топ).
Кол Бенет (за пръв път научих за него, когато започнаха да ме сравняват с него. За това гледах някои негови клипове и ми харесаха).

Кое е най-значимото събитие изобщо за родната сцена според DIDEISHAN-а?

- Ахх... Много труден въпрос. Ще избера нещо малко по обхватно. Ще кажа "новата вълна" независимо от кой период е. Т.е. всеки път, когато душата на музиката е започнала да затихва и се е появявал някой, за да я "жегне". В един момент това е бил Мишо Шамара, в друг Димчо, в трети Вирго и т.н. Сборът от тези събития за мен е най-значим за родната сцена.


Кои са най-впечатляващите родни изпълнители за теб, без значение дали сте се засичали в общ проект или не?

- По този въпрос съм "омагьосан". Откакто се занимавам с музикални клипове, винаги когато някой нов или стар изпълнител ме е впечатлявал с нов проект, в най-кратък период ме е търсил за видео. Просто магия... Изключение прави единствено 100 кила, който ме е впечатлявал, но никога не ме е търсил за видео. Кила, ако четеш - не ми разваляй статистиката чоек...

Та отговорът е: всички, с които съм работил.

Напоследък малко се поуморих от дълги години клипове без почивка и много не следя сцената. Съответно нямам нов фаворит и магията респективно си ме тласна към следващия етап - Филми и Сериали. НО! Със сигурност не съм се отказал от музикалните клипове (имам още много любов към тях) и след почивката ще се завърна с нещо ударно.

А от новата вълна кое намираш за ценно, каквото и да е - подход, стил, течения ... Кои са имената у нас, които ти правят впечатление?

- Може би най-много ми допада това, че разделението между стиловете се позагуби. Това прави сцената по-интересна. Сигурно преди време е имало хора, които закостеняло са твърдели, че Уискито трябва да се консумира без нищо, но се е появил някой, който го е пробвал с бадем и установил, че Уиски и Бадем са голям тандем. Същото е и с музиката - повече експерименти по-голям шанс за нещо ново и качествено.

Както вече споменах напоследък не следя много новата сцена за това нямам нови фаворити след Вирго и Момчето. Обещавам след почивката да разгледам какво се случва и да отлъча победители.


Какво е заседнало в плеяра ти? Ново и/или такова, което никога не излиза от години...

- Амиии, аз не обичам да въртя едни и същи песни, но жена ми току що ми подсказа, че много често слушам стари и нови песни на Young BB Young, така че явно това е отговорът.

Абе това DIDEISHAN CORPORATION от къде дойде и над какво работиш към момента?

- За никой не е тайна, че целта на Корпорацията е световно господство. За да постигнем това, трябваше много точно да определя какво ще представлява тя. Гледайки как върви светът, съм стигнал до заключението, че той се управлява много повече от корпорации, отколкото от политици. За това ми се стори редно да създам корпорация, с която да имаме неограничени правомощия. Така че до абривиатурата DIDEISHAN (която няма да кажа какво значи), добавих CORPORATION за повече мощ!

А иначе в момента подготвяме много голям проект, за който ще започнете да чувате в края на тази година и ще сe сeщате до края на живота си. За сега ще остане в тайна.


Кои елементи от културата са ти с една идея по-интересни от останалите?


- Очевидно визуалните и музикалните изкуства, но също обичам и съревнования независимо дали са в спорт, наука или другаде.


Какво ти липсва от предишни години в днешната картинка?


- Нищо.

Оптимист за утрешният ден или по-скоро скептик, за музика става дума.


- Абсолютен оптимист. Музиката става все по-добра.

Ок, благодаря ти за включването и успех, но преди да ти кажа чао, би ли пожелал нещо на консуматорите на тази гозба?


 - За мен беше чест. И аз благодаря. Искам да пожелая на "консуматорите": Бъдете живи и здрави, обичайте се и пазете планетата. За всичко друго си има корпорации. Мир и любов!



..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.


..........................................................BIGKEF.COM................................................................................



DIDEISHAN CORPORATION



Коментари 0