50стотинки лафи с DJ GroovY

Публикувано на Август 13, 2022 0 коментара



Здравей, къде те намираме?

- В София си почивам в дните между участията защото лятото ми е доста натоварено.

Да се върнем назад във времето, помниш ли първата си среща с музиката изобщо, като слушател. Какво бе заглавието, на какъв носител го чу и какво усети тогава?

- Първата музика, която наистина ме грабна беше когато бях на 9 и в предаването “Добро утро” чух Майкъл Джексън - Leave me alone. В последствие майка ми ми даде пари и отидох до книжарницата (там се продаваше и музика) и си купих албума "Thriller" защото "Bad" още го нямаше.

Малко след това имах шанса да отида да живея в Индия и там имаше MTV, това за мен беше океан от музика. Madonna, Snap, Depeche Mode, INXS, Bon Jovi, Enigma … музикална палитра.

Първият рап, който чух беше на LL Cool J - Goin back to Cali, което тотално ме грабна. В последствие "Mama said knock you out" (любимото ми рап парче и до днес) ме разби и така станах фен на този стил.


А кога реши, че ще се пробваш и ти в тази игра, каква е твоята история?

- Винаги съм бил меломан. От 10 годишен събирам касетки и музиката винаги е била важна част от живота ми. Всичко започна през далечната 1998 г… Обаче тук ще постъпя като инфлуенсърите (хахаха) и ще кажа на всички, които искат да разберат повече, да си пуснат епизода с мен в ЙОмрук, където обяснявам всичко подробно. Илйо ще остави линк.

Бележка от редактора: Всъщност ще оставя самото видео.


Какъв е споменът ти за първото качване на сцена? Къде, кога и с кого бе?

- В клуб, беше доста отдавна, още през далечната 99-та година в родният ми град Тетевен. Рамо до рамо с моят ментор DJ Чупи, благодарение на когото започнах да се занимавам с това. А наистина на голяма сцена е след това, може би на някой от фестивалите, на които участвах със Спенс, вече не си спомням къде точно.

А кое е най-успешното събитие с твой принос?

- От моя гледна точка беше Steet Masters фестивала в Пловдив, където участвах две поредни години. На първата се запознах с Bobbito от Rock Steady Crew, когото имах честта да подгрявам. А на следващата година се докоснахме до магията на Q Bert.

Черешката на тортата с твое участие за теб лично е... (разбирай проект в колабо, било то ЕП, албум, микстейп, нещо по-мащабно като турне, фест и т.н.)
 
- За колабо, може би любимото ми е да свиря с Rap and Roll на Спенс, защото там не просто пускам музика, а свиря заедно с бандата и ми е много по-яко от пускането в клуб.

За албум ще кажа участието ми в албума на Al100, който ще излезе и ще пръсне направо. Там участвам в два три трака със скречове.

За фест без съмнение казвам Street Masters!!!

Иначе абсолютната черешка в личен план е участието ми на SPS DJ Competition, където спечелих две поредни издания. Гордея се със сета, който направих за тазгодишното издание. Около година го подготвях, но си заслужаваше. Това е най-доброто нещо, което съм правил и получих невероятни отзиви от супер добри DJ-и от България и от чужбина.


Как се разви DJ сцената в БГ през всички тези години, в които и ти си част от нея?


- Мисля, че се разви в положителна насока. Появиха се някои млади и доста качествени DJ-и, изпълнители и като цяло музикалният бизнес премина поне едно ниво нагоре от това, което беше.

Какво е необходимо според теб, за да мине сцената ни още едно стъпало нагоре?

- На първо място е необходимо DJ-ите, изпълнителите и всеки, който се занимава с каквото и да било да се стреми да се подобрява и усъвършенства с всеки изминал ден. Да бъдат по-креативни. Забелязвам колеги, които вече са утвърдени по клубовете и си мислят, че щом вече са DJ-и и пускат насам-натам това им е пика и освен да свалят нова музика не се стремят да научат нищо ново и да се развият още повече. А в същото време повече от всякога има достъп до каквато и да е информация, клипове и какви ли не туториали за транзишъни и какво ли още не.

На второ място е необходимо DJ-ят да бъде по-ценен и уважаван от публиката и собствениците на заведения. Ние слушаме повече музика от тях, следим тенденциите и сме много по-навътре в това, за което ни наемат да сме там. Сега ще обясня какво точно имам предвид:
Работата на DJ-те не е само, когато отидат в клуба да пускат. DJ-те също работим, когато след уикенда публиката чака другия уикенд, ние сядаме и почваме да слушаме и сортираме нова музика. Аз лично навремето като ходех по клубове и нямах търпение да чуя какво ново ще представи DJ-ят и с какво ще ме зариби. Вече повечето просто искат да чуят хитовете, които и без това са слушали още пет пъти през деня и като им пуснеш нещо друго почват да гледат странно и не му дават шанс. Преди години парчето Ni**az in Paris го пусках месец преди да стане хит и ме гледаха доста странно, после започнаха да го поръчат по 5 пъти на вечер.

Всяка седмица аз лично преслушвам минимум 200-300 нови парчета (налага ми се да свалям хип хоп, хаус, комерс и изобщо всичко, което може да звучи в клубовете, които пускам) и от тях успявам да събера някакви нови неща (в най-добрия случай 10-20% от преслушаните), които искам да представя и в повечето случаи ще станат хит след около 3-4 седмици, а някой от тях дори и да не станат хит са си клубни тупалки. Така че нека публиката да дава шанс на нова музика и когато чуе нещо непознато да не го отрича веднага …


Топ 5 колеги у нас и от света?

1. Skratch Bastid
2. Z-Trip
3. Jazzy Jeff
4. Craze
5. Tony Touch
5. Woody
5. Angelo
5. Nu-Mark
5. J.Espinosa
5. Delightful - чийтвам и го слагам тук, за да имам за повече от БГ

1. Dj Stancho
2. DJ Skill
3. Emotion
4. Mario
5. Yangfetish
5. Soldier
5. Starteras
5. Happy fine
5. Dian Solo
5. DJ G


Кое е най-значимото събитие изобщо за родната сцена според DJ GroovY?

- За хип хоп безспорно е Goloka Fest.

Работил си с много от родните МС-та, кои за теб са най-впечатляващите обаче, без значение дали сте се засичали в общ проект или не? (говорим за отношение, работна етика и т.н.)

- Бил съм на лайв с над 30 изпълнителя и имам наблюдения над отношението им към работата.

Ако говорим за работна етика веднага казвам 100 Кила и Спенс, които са абсолютни професионалисти на сцената и другите трябва да вземат пример от тях. Не ги казвам защото съм работил с тях повече, а защото съм видял разликата с другите.

NDOE също изпипва детайлите и лайфовете му са супер.

Някой ще се изсмеят на следващите ама говоря от личен опит и не мога да кажа на черното бяло. Криско е другият, който ми е направил добро впечатление, че е организиран и знае какво прави (нищо, че вече е в друг жанр).

СкандаУ също са много подготвени и организирани, самият факт, че ходят цял екип 5-6 човека заслужава уважение.

От друга страна има и такива, които идват без да са направили саундчек, нямат микрофони и дори не са си направили труда да си качат парчетата на флашка. В същото време искат не малки хонорари, а не предлагат никакво качество за това. Имал съм случай, в които едни идват и ми викат: Дай да влеза в Ютюб да си дръпнем парчетата,че сме дошли да пеем малко.


А от новата вълна кое намираш за ценно, каквото и да е - подход, стил, течения ... Кои са имената, които ти правят впечатление?

- Противно на това, че съм от старата школа, не се кефя само на boom bap и имам фаворити и от малките. Може би най-големият ми любимец е Djaany. Супер интересни пънчове и флоу. Доказа, че може да прави разнообразни парчета и като цяло, мисля че има много бъдеще в него.

На подхода се кефя се на Фирето, който в началото ми беше малко предвидим откъм рими, но напоследък е много израстнал като МС и ме изненада много приятно от една-две години насам. Още повече ме кефи това, което пропагандира в песните си, а именно да се спортува, да не се взимат наркотици и т.н. Доказва, че може да се прави такава музика и без да се пее за това.

Децата на соса също се усетиха, че влияят на много от младото поколение и също изчистиха тези неща от текстовете си, за което и те заслужават уважение. А също и имат доста добри парчета.

Длъжен съм да спомена и Хоумлес, който не го приемам от новите, защото е поне от 10 години в играта и от много време съм запознат на какво е способен. Той за мен е един от най-непредвидимите и интересни МС-та откъм рими и флоу и тепърва ще изгърмява много!!!

Секта също е много силен .

Любака е доста интересен  и той, преди година-две изкочи и препоръчвам на хората да го чуят. Като цяло не се ограничавам и давам шанс на всичко и във всеки един стил намирам по нещо яко.

На Марсо с Полина имаше много яки неща също и там специално много приятно се изненадах.

Пак казвам, че скоро ще излезе албума на Al100 от Ugly, той не е от новите изпълнители но албума направо пръска от пънчове и от зверски  boom bap бийтове.


Какво е заседнало в плеяра ти? Ново и/или такова, което никога не излиза от години...


- Напоследък нямам никакво време да слушам музика за себе си (освен тази, която преслушвам за клубовете), но когато намеря такова си пускам някой стрийм на някой от любимите ми DJ-и и чакам да чуя те какво ще ми пуснат. За щастие Skrarch Bastid и много други си продължават със стриймовете и след пандемията и всяка седмица правят уникални сетове.

Абе това GroovY от къде дойде и над какво работиш към момента?

- Старите ми приятели знаят, че преди бях DJ Peleto защото това беше прякора ми още от преди да се родя. Баща ми е бил футболист и майка ми докато е била бременна е казвала, че сега ще роди едно Пеле. Още от тогава имах тоя прякор и след като станах DJ нямаше никакъв шанс да се кръстя по какъвто и да е друг начин, защото всички в Тетевен си ме знаеха като Пелето.

GroovY дойде 10 години след началото на кариерата ми, когато дойдох в София през 2010-та, исках да променя нещо и едва ли не да започна наново. Исках да е нещо свързано с музиката и да звучи кратко и готино.

Следиш ли друг елемент от културата с една идея по-голям интерес от останалите?

- Брейкденсът е едно от нещата, който ме запалиха по културата, а също така и от най-любимите ми неща за гледане. Не мога да кажа, че чак ги следя, но винаги когато попадна на нещо го гледам с интерес. Вече са извънземни …

Какво ти липсва от предишни години в днешната картинка?


- Всичко си е супер.


Оптимист за утрешният ден или по-скоро скептик, за музика става дума.

- Абсолютен оптимист. Постоянно излиза супер готина музика, просто процента на гадна е много по-голям и отделно с гадната ни заливат от  ТВ и Радио-ефира, а хубавата трябва да се търси. За това има заблуда, че  сега не се прави хубава музика, но между злето има супер добри неща. Веднага на първо време се сещам за албума на Silk Sonic (Bruno Mars & Anderson.Paak‎), който препоръчвам да се чуе от всеки ….

В България също има много свежи изпълнители, които за съжаление трябва да потърсиш, за да чуеш. Препоръчвам C-Mo & Trombobby, SoulBmoll, Молец

Ок, благодаря ти за включването и успех, но преди да ти кажа чао, би ли пожелал нещо на консуматорите на тази гозба?

 - Да са живи и здрави и да се стремят към това, за което мечтаят!



..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.


..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


DJ GroovY


Коментари 0