50стотинки лафи с WORST

Публикувано на Август 11, 2022 0 коментара



Здравей, къде те намираме?

- Здрасти брат! Намираш ме във влака от Банско към Пловдив, връщам се от Банско джаз фестивал и малко почивка с нашите в Разлог.

Да се върнем назад във времето, помниш ли първата си среща с музиката изобщо, като слушател. Какво бе заглавието, на какъв носител го чу и какво усети тогава?

- Абсолютно си спомням все едно беше вчера. От 4-5 годишна възраст имах грамофон и плочи в моята стая и след като ми показаха как се борави с тях редовно си пусках "Thriller" на Michael Jackson и Dire Straits - Brothers In Arms. Имаше и много други плочи, но тези помня най-добре защото ги въртях най-много.

А кога реши, че ще се пробваш и ти в тази игра, каква е твоята история?


- Имах съученик в 6-7 клас, на който по-големия му брат имаше FL Studio тогава и правеше техно на него. И един ден отидохме в тях и ми пусна програмата да чуя неговите неща и помня, че това ми се стори много интересно и ми грабна вниманието. Тогава май си казах, че ще пробвам да се занимавам с това и аз. Но и така си остана и чак след няколко години намерих и си свалих Hip Hop Ejay и почнах да правя първите си бийтове на него. Това трябва да е било някъде около 2002-2003г.



Какъв е споменът ти за първият продаден бийт? (кое и чие е парчето)

- Бях писал под един пост на Лъчо (Tr1ckmusic), че първия ми продаден бийт реално не беше продаден, а разменен за бутилка уиски хаха. Не помня обаче кой беше човека тогава, най-вероятно някой от тогавашната ми компания.

А кой е най-успешният ти реализиран инструментал?

- Не знам какво точно значи най-успешният. За мен най-успешният може да не е точно този с най-много гледания, а да има някаква друга причина защо е успешен за мен си... Но да кажем, може би "Гост" на Атила. От там тръгнаха общите ни неща, които правим и до ден днешен.


Черешката на тортата с твое участие за теб лично е...


- Ами може би това е трака ни с Минко от Хората на изгрева и Sadat X от Brand Nubian. Така и си мина под радара този трак, но на нас си ни е много любим и сме доста горди с него.



Как се разви биййтмейкинга в БГ през всички тези години, в които и ти си част от него?


- Според мен се разви доста добре и доста бързо, въпреки че едно време хората не си споделяха много кой как работи и никой не искаше да си показва "схемите" пред другите колеги. Но пък интернета навлезна и от там нещата се развиха много от към информация и други тънкости.

Какво е необходимо според теб, за да мине сцената ни още едно стъпало нагоре?

- Ами аз винаги съм го казвал и пак ще го кажа. Според мен това нещо е оригиналност или с 1 дума с какво твоята музика се отличават от музиката на другите.

Едно време всеки гледаше да звучи различно и не искаше да прилича на никой друг, а сега сякаш всички нарочно искат да звучат по един и същ начин, което аз лично не го разбирам.

Това в повечето случаи не е лесно и някой път може да отнеме доста време, но повярвайте ми, това е нещото, което ще бутне нещата напред. И според мен това не се отнася само за музиката ами за всичко свързано с изкуство.


Топ 5 колеги у нас и от света?


- Тук ще ми е много трудно, защото моето топ 5 понякога е променливо и в него влизат и излизат различни хора, но ще се опитам да избера тези, които най-често са вътре.

SKILL
БОЯТА
MADMATIC
ITRAK
TROMBOBBY

(И знам, че трябва да са 5, но като бонус тук няма как да не влезнат и ГЕНА и Tr1ckmusic)

Кое е най-значимото събитие изобщо за родната сцена според WORST?

- От старите събития, мисля че концертите на RZA или DAS EFX стартираха много други яки концерти. От по-новите това ОПРЕДЕЛЕНО е концерта на Big Daddy Kane в Mixtape 5.


Кои са най-впечатляващите родни МС-та за теб, без значение дали сте се засичали в общ проект или не?

- Знам че съм пристрастен, но за мен това винаги ще са Четката и Минко от Хората на изгрева, цялото Sunrise Crew и естествено моите хора от Ударната група.

Познавам и толкова много други, които просто няма как да изброя всички, но хора като от XPRSN, NOKAUT, SO CALLED CREW, X-TEAM, JENTARO, 4PK, 5 O'CLOCK, ATILA, GRADSKI LEGENDI, NDOE, SECTA ми идват на първо на ум в момента докато се возя в тази теснолинейка хаха.


А от новата вълна кое намираш за ценно, каквото и да е - подход, стил, течения ... Кои са имената у нас, които ти правят впечатление?

- От новата вълна намирам доста неща за ценни. Това как младите си промотират нещата примерно винаги ми е било интересно и понякога взимам пример от тях. Ние по-старите можем да научим много неща от младите, както и обратното, стига хората да са отворени за комуникация. Което всъщност мога да добавя и като отговор към въпрос номер 8.

Но тук ще си призная, че съм малко зле да следя "новият" българския рап, просто защото много трудно се впечатлявам от някой, а и нямам много време. Но опитвам се да поправя грешката си и да им давам шанс поне, защото съм сигурен, че има доста нови впечатляващи млади артисти. Но имената, които ми правят добро впечатление в момента са DJANNY, L!R! и EBMC.


Какво е заседнало в плеяра ти? Ново и/или такова, което никога не излиза от години...

- В момента съм на по-чил вълна, доста Soul и R&B и някакви по-mellow vibes. Но когато температурите паднат сякаш минавам към по-агресивните и дарк неща. Зимата става страшно хаха.

А нещата, които никога няма да излезнат от листата ми са примерно Mobb Deep, J Dilla и Alchemist.

Каква е историята на псевдонима ти? И над какво работиш към момента?

- Псевдонима ми идва от таг-а ми от едно време, когато правихме или се опитвахме да правим графити. Хареса ми как седи като дума и как се изписва, но другото което ми хареса е, че самата дума има няколко значения. Първото е очевидното, което е нали най-лошото, най-лошия и т.н. Но като глагол WORST също значи да надвиеш някой, да го победиш, да надделееш над някой или нещо.
        
А иначе работя над себе си най-вече хахах. Но като изключим майтапа, миналата седмица завършихме албума ни с Атила, който ще се казва "Изгреви и залези" и мисля, че се получи доста добре.

Работя и с още няколко изпълнители и над още 2-3 проекта, които мисля да запазя в тайна за момента.


Следиш ли друг елемент от културата с една идея по-голям интерес от останалите?


- Следя почти всички елементи от културата, поне до толкова до колкото имам свободно време.


Какво ти липсва от предишни години в днешната картинка?


- Липвсва ми тази общност, тази "манящина" колкото и смешно може би да звучи. Липсват ми "джемовете" и всички големи готини събития, които събираха хора от цялата култура.

Липсват ми афтър-партитата от разни големи концерти, на които всички изпълнители се изсипвахме след концерта и се разцепвахме.



Оптимист за утрешният ден или по-скоро скептик, за музика става дума.

- По-скоро оптимист. Аз имам една теория, която е, че на всеки примерно 10-15 години музиката се променя. Дали това ще е връщане към по-старо звучене или създаване на някакъв съвсем нов саунд или стил.... просто го виждам като един loop, който се случва през определен период от време.

Но в крайна сметка музиката се развива много силно и много интересно и нямам търпение да намирам нови и нови неща за в бъдеще.


Ок, благодаря ти за включването и успех, но преди да ти кажа чао, би ли пожелал нещо на консуматорите на тази гозба?

 - И аз ти благодаря брат и успех и на теб във всичко!

А на хората им пожелавам най-вече, разбира се, да са живи и здрави, да слушат повече разнообразна музика, да се заобикалят с само хора, които ги дърпат на горе и да следват и правят, това което ги прави най-щастливи.




..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.


..........................................................BIGKEF.COM................................................................................



WORST




Коментари 0