GRO притисна ПОДЗЕМИЕТО със 7 въпроса (БЧБГХХИ)

Публикувано на Септември 30, 2021 0 коментара

Голям КЕФ е когато някой се отзове или възползва от инициативата "Бъди част от БГ хип хоп историята" и се включи със собствен материал.

8afcec98a3776a762da2022598c1e33b.jpeg


1. Как стартира идеята за Подземието, каква е същността ѝ?

Подземието“ се появи като естествено продължение на любовта ни към хип хоп-а. „Подземието“ е изразът на тази любов и в същото време вдъхновяващ елемент, който да разпространява същата тази любов, казано по-метафорично.

Всичко започна със създаване на страницата през 2017-а, но същността ѝ се появи година по-късно. Това, което правим най-общо се изразява в безкористна подкрепа на надеждните артисти и стойностни проекти, пречупено през нашата призма.


2. С какво Подземието допринася за хип хоп културата?

Няма как да преценим дали наистина допринасяме, ние просто правим това, което на нас би ни било интересно да видим; правим и това, което сме забелязали, че поради една или друга причина липсва.

Но нека да бъдем по-точни. Преди всичко сме фенове, не фанатични, а по-скоро от тези, които подкрепят нещата, които харесват. Съответно посещаваме редовно лайфове, купуваме си мърч, CD-та, касетки и винили дори (когато има) и сме убедени, че това е правилния подход, че това е подкрепата, от която имат нужда артистите ни и чисто и просто искаме да предадем това разбиране у всички, за хората, които са като нас. Искаме да създадем подкрепяща и уважаваща артиста публика. Това е основната ни мотивация и водени от нея изскачат още идеи, с които да допринесем за развитието на културата у нас.


3. С какво феновете и изпълнителите могат да са полезни на Подземието?

Най-кратко – като показват подкрепа и уважение към труда ни, лесно е. А как това може да се покаже? Всъщност ИлЙо вече е говорил по темата, когато се споделя. В крайна сметка това е един кръговрат - когато ние направим нещо и то бъде споделено ние виждаме, че е имало смисъл от него и обратното.

През тези 3 години ние виждаме доста подкрепа. Не веднъж артисти са се свързвали с нас, за да направим раздаванка с техен албум, което е огромен жест, показващ уважение както към нас, така и към нашата аудитория. Случвало се е и билети за събития да ни бъдат предоставени. Всъщност имаме си скромен, но сигурен кръг от хора, на които можем да разчитаме и им благодарим! (можеш да видиш кои са в секцията „За нас“ в podzemieto.com)

А всеки, който иска да ни подкрепи, нека да ни пише! Не отказваме помощ.

4. Чувствате ли се недооценени?

И да, и не. От една страна ние сме се хванали на хорото не с цел да бъдем специално оценени, а за да насочим внимание към важните за нас неща. Не сме в тази сложна рап игра за лични облаги. От друга страна усещаме една енергия, според която от нас започва по подразбиране да се очаква да правим дадени неща, но истината е, че това, което правим се случва, защото искаме, а не по задължение. Съответно има коментари изискващи нещо от нас или дори критикуващи пропуска ни да го направим, които ни обиждат. Неведнъж сме били и на ръба да се откажем всъщност. Но това, което ни крепи е културата и вярата в хората, че могат да бъдат по-добри и по-обединени.


5. По какво Подземието се различава от  50стотинки?

Подземието, както споменахме на няколко пъти, подкрепя/споделя единствено артисти/проекти, които на нас ни харесват! Докато в 50стотоинки можете да намерите всичко от рап и r’n’b сцената излязло скоро. Може би това е по-основното.

Отделно 50стотинки е платформа съществуваща над 15 години, а Подземието съвсем скоро стана част от нея, като се присъедини към семейството ѝ от сайтове. В същото време, обаче сме независими една от друга.

Подземието и 50стотинки по-скоро само си приличат по насочеността – хип хоп (и още нещо).

6. Защо не направите рубрика ,,Подземието,,? (това е по-скоро идея с въпрос в нея; в смисъл както има ИлЙОминат, така и вие да каните някой по определена тема да лафите)

Защото нямаме възможност и смятаме, че към момента има доста подобно съдържание в мрежата.

7. Както на Ильо така и вас моля за топ 20 изпълнители/групи.

Забележка: Ще се водим по модела на ИлЙо
– изброените изпълнители няма да са в класация, а по азбучен ред. Но съвсем не се ограничаваме с тези 20 точки, всеки, споделян в Подземието е попадал неслучайно там. Плюс, че приемаме условието за последните вълни и сме сложили само актуални имена. (И няколко неактивни към момента, но толкова обичани, че беше невъзможно да не ги добавим)

5 O'clock (Imera / Sfonk / VLG / Bunta / Osmi / Kanala)
Атила
Без Компромис (Sistah / Skill)
Голям Юс (Явката ДЛГ / Madmatic / Боро Първи)
Градски Легенди (Гайдата / Прим / Nerve)
Димидиум (Добския / Монката)
Лого5 (Mr. Freesk / Григовор)
Рап и Чук
Само Наши (M4staamind / Протагониста / Филип Нямаред / К.О.Й.)
Секта
Тахома
Ума и Дума
Bobo
CC GANG (L!R! / Srichka)
Djaany
Homelesz
MD Beddah
So Called Crew (ЖЛЪЧ / Григовор / ГЕНА / Trasher)
Splitkid
ThaCrew (LMC, F-act и vWhy)

Чакаме с нетърпение следващият материал, ти също можеш да ни изпратиш твой такъв, на каквато тема искаш, където и да се намираш, в каквато ти е кеф форма. Бъди част от БГ хип хоп историята!



ЙоМРУК Мърч

Всички ЙО линкове са тук.

Коментари 0