Падат ли маските в албума на MBT? | Masquerade Album Review

Публикувано на Март 20, 2019 1 коментара

*има само една официално качена песен в интернет, в това ревю няма да се промотират leak-нати тракове и пиратски качвания*Здравейте, трап маняци! Добре дошли отново в най-недолюбваната рубрика у нас, в която анализираме актуалната българска музика на пазара. В днешния епизод под микроскоп е чисто новият дебютен албум на MBT - Мasquerade.


Млади Богати Тарикати или съкратено МБТ е дует, който придоби изключително широка популярност в последната година покрай общите им проекти с хора покрай Murda Boyz. Оттогава насам излизаха сингъл след сингъл и хит след хит, а фенската им маса растеше с бързи темпове. Наложиха разпознаваем собствен стил, който накара Чарли Шийн да изглежда като светец до тях, а “болен комплексар” да бъде комплимент. Тази им бърза слава донесе и много очакване за евентуален първи официален албум, с който да затвърдят позицията си в родната (т)рап игра.Разбира се, подобно на всеки друг голям комерсиален release, имах опасения, че ще представлява компилация от единичните им песни, които излязоха миналата година. За щастие в траклиста фигурира само една по-стара песен и това е Претенциозно, която определено не ми е от най-любимите ми техни сингли, но не е и от лошите им. Без нея имаме 12 чисто нови трака, от които цели 11 имат включени други артисти. Заглавието Маскарад не учудва никого, имайки предвид че персоните на Пашата и Борис и до ден днешен остават загадка за публиката и образите им са изцяло сценични. Дали обаче с по-сериозен проект маските ще паднат и ще ги видим и в друга светлина, в която не преобладават вулгарни текстове, натрапчиви лирики и флоуове, много самоизтъкване, флекс и възхваляване на материалните блага? Дали ще успеят да минат теста на сериозния full lenght албум? Такъв ход от двамата може да поеме и в двете посоки и резултатът може да е всякакъв.


Maскарад обаче не предлага нищо, което досега не сме чували в техните песни. Надявах се по-широкият набор от нови песни да предразполага и към малко повече експеримент в лириките. Може би някоя по-лична песен или поне малко по-сериозен коментар на нещо. Но това едва ли ще стане в песен на MBT, съдейки по маските и изключителния хъс, с който двамата подхождат в поднасянето на повърхностни теми като пари, жени, дрога и прочие. Същите теми са засегнати и тук, но това едва ли е голям проблем за феновете на групата. За мен като страничен наблюдател обаче става малко еднообразно и повтарящо се в един момент. Да, Пашата и Борис си имат харизма като никой друг в бг трапа и стилът им е добър като го усетиш, но все пак се говори за неща, които сме чували и преди.

d4a615eaf7cc08fa223c88afe894cc77.jpg

Първите слушания на албума бяха приятни. Инструменталите бяха по-различни от познатото досега, личеше си, че има експеримент. Но със всяко преслушване добрите песни започнаха да се открояват все повече от другите. Темите започваха да циклят на едно място, флоуовете бяха все така добри, но не особено разнообразни. За човек, за който този стил не е от най-любимите, ще омръзне малко бързо. Разликата между най-добрите песни и останалите обаче не е голяма. Няма сериозна преднина, която да поставя консистентността под въпрос. Няма очевидни моменти за пълнеж и подобни работи. Всичко си е straight forward и с леки изключения не ми се е налагало да скипвам нещо от траклиста.


Лично за мен запомнящите се моменти в албума са едноименното интро (което си е цяла песен), Патент с Марсо, Мой стой със Секта, Бутам с V:rgo и TRF и в най-последно време Денонищните с BM и HAARP. Звучат най-стабилно, най-убедително, бийтовете са безкомпромисни, а вокалните изяви нямат слаби моменти. Masquerade е чудесно интро, което те въвежда в недружелюбния им свят и бързо се показва кой командва тук. Бийтът на песента с Марсо е страхотен, смесвайки звуци наподобяващи самурайски мечове с леко wavy bouncy вайб, който се допълва и от включения гост. Веднага след него идва Мой стой, която Секта направо открадва за себе си с бесния си куплет и припева, сменяйки флоуове и динамика, докато за МБТ е останало малко време в началото. Подобна комбинация няма как да не бъде интересна и смятам, че Сектата се е справил с поднасянето и вкарването на енергия в трака. В Денонощните и двамата гости се представят по-добре от другите техни появи преди това в албума, припевът е кетчи, Борис е доста добре, Пашата също, нямам забележки. Тракът с Вирго и ТРФ също е на прилично ниво и не ми е омръзнал все още. Двамата включени почти шепнат в частите си, контрастирайки със натрапващите вокали на МБТ, което от своя страна носи малко цвят в албума. Не се различава много от другата тяхна колаборация Много неща в един от албумите на Вирго.


082990deccb3e555bcd554334345610f.png


За останалите песни не мога да кажа много неща, освен че си звучат като стандартни за тях парчета. Което не означава, че не ги харесвам или ме дразнят по някакъв начин, просто не са на същото ниво. Все пак ако трябва да махна нещо от албума, това ще е песента с kotenceto Трап порно. Единственият женски фийт влиза подобаващо, но инструменталът ми напомня не на трап/дрил рап от 2019, а на EDM трап песен от 2014, най-вече, когато дойде beatdrop-ът А това не говори добре за артисти, които гонят актуалното. Като слаб момент бих отличил и появата на БНР в последния трак. Традиционно слабо представяне и на тримата, а като добавим и че е в самият край на тавата, по-скоро бих пропуснал слушането.


Не знам как да окомплектовам мислите си за този проект. Допускам, че сте слушали MBT и сте запознати със стила им. Тук освен че бийтовете не звучат толкова мрачно, няма големи разлики с познатото досега. Който е фен на излъчването им ще го хареса и няма да има забележки. Аз се изкефих на близо половината от песните, а останалите само ми допълват атмосферата. Не е нищо фрапантно, нищо ужасно, нищо, което да отнесе сериозна критика. Звучи стабилно, звучи уверено, звучи като добро начало в дискогарафията на дуото. Представя ги в подобаваща светлина, включени са почти всички техни рап съмишленици и ще се хареса на който трябва. Ако трябва да се погледне обективно, омръзва бързо и не предлага кой знае какво разнообразие. Затова давам и средна оценка.


ОБЩА ОЦЕНКА: 5/10

Продукт наНова вълна / Bling entertainment, 22 recordings
Дата на излизане23 февруари 2019
Времетраене:43 мин
Стил:Тrap | Drill rap | Cloud rap
Любими тракове:Masquerade | Patent | Moi-stoi |
Denonoshtnite | Butam 
Нелюбими тракове:Jaden | Trap porno | Dai-dai-dai
Като цяло:5/10


Коментари 1