АТИЛА и WORST внасят РЕД и ХАОС (дисекция на тавата)

Публикувано на Септември 25, 2018 0 коментара

Пиша това първосигнално, в реално време, на първо слушане, имай го предвид.

"РЕД и ХАОС" можеш да чуеш в spotify, а копие на диск можеш да си вземеш от тук или тук (iTunes).

1. Сутрин
Денят започва, 12 часа, по трак на час, доста добре започва тавата, не ми навява хаос, напротив, ще да го пишем на сметката на реда, баланса, хармонията. Страхотна музика, много добре МС-то язди мелодията, темата, е, знаеш че Атила няма да те остави да схванеш всичко на първо слушане, вероятно не и на 10-то, така че... сядай на масата, закуската е сервирана.


2. Машината
Изчаткал трак, изчаткал бийт, не съм очаквал такъв от Worst, не казвам лош, казвам неочакван, което е добре, очакванията са за заритване. Машината е нещо, което трябва да заритаме също, но не трака, а вдъхновението за него. Различен флоу от Атила, интересно. Не е за всеки, но ще има хора, които ще го въртят силно, аз не съм от тях, но да не ти пука, Йо!

3. Бесове-Хаос
Ха! Този трак е нещо, което хем продължава предния с тази агресия в началото, много остро, дали ще остане най-агресивния момент в тавата ще разберем надолу ... моят кеф идва от смяната на бийта, от доста по-фънк елемента, самото настроение така се извърта в кратко парче само за 2.22, че задължително го пускам пак, само да приключа албума.  
 
4. Белия кит
Разцъкваме си флоуче, добре добре, това гали ухото, Worst е майстор на хармониите, много влияе на настроението, а това тук е най-дългия трак в тавата. Радвам се, че точно сега пускате албума, есенно звучи поне за мен. Белия кит е пътник ... финала е ммм необходим!

5. Магарешки блус
Кефи ме, че на припева се разпява, китарата е страшна, пак истории от началото насам, важно е да има такива разкази, разказвачи и тракове. Магарешка му работа. Посланието е добро, да не кажа наложително, и изобщо не ти казвам к’во да правиш ама този трак слушай много пъти, за да хванеш всичко, много на гъсто са поднесени важните неща. Орлине, що псуваш бе, ти не си такова момче уж!?


6.  Два коняка (скит)
Единствения скит, който въпреки това е по-дълъг от 3 от парчетата и изобщо ... като пенсионерите няма да намерите ... нали кафе, пък 2 коняка. Силен скит, много мазна музика и забавен, но не безсмислен момент от филма, а и от албума. 6-ти му е мястото.

7. Търпение
Много сериозен бийт, як флоу, носталгично настроение заложено и в началото на текста, страхотно, важно послание в един кратък, остър трак в центъра на тавата.  Добро решение. Дано стане хит в студентски град. (когато писах това, видеото още го нямаше).


8. Твърде добър feat. NRG_D
Първи от двата фийт-а в тавата... бийта мога да кажа е класически, припева ми е скучен, посланието е ясно, няма съмнения, на мен ми се искаше да чуя доста по-заплашително поднасяне, но (винаги има „но”) разпявките почти ме убедиха да изтрия предния ред от написаното, все пак ще го запазя. „Аз и ти гребем с леген” ми е любимо, а момента преди втория куплет е много добър, той пък, куплета, е още по-силен, сторителинг-а в него е на високо ниво, финала е неочакван и много удачен. 

9. Дай ми повод
Това за островите е страхотна метафора, това за „свършването на работата” ще се помни дълго. Историята е много добре изплетена, бийта подчертава тежките истини, това е със сигурност едно от парчетата, които отиват в телефона ми и ще звучи дълго време. Страхотен трак, радвам се, че е под номер 9 (това е лично).

10. Две писма
На първо време ще кажа, че като звучене влиза точно на място, като продължение на предния. Темата – гранд! Поднасянето – топ! Честно казано от всички публикувани парчета до тук, преди излизане на албума, това е моят трак. Тегав е, не е за клуб, но историите вътре, малкото точно подбрани случки, събития, символи и случки ме карат да кажа – марш заедно с 9-ти трак в папка „як БГ рап”. Искам клип! Като минус ще посоча фразата в припева, че „малките са заблудени”, не обичам обобщаването, не вярвам в идеалното. Бързото редене във втория куплет прави впечатление. Казах ли, че искам видео?


11.  Бормашина
Визуализирам тъмна, задънена уличка ... тиха (само за кратко) лудост и после стъклария, котки, смрад... Нямам идея дали това е целта на авторите, но ако да – успешно, ако не, значи грешката е в моя телевизор. Като нищо някой да ми е пробил главата с бормашина. Последния куплет е много силен...


12. Нощ feat. Nastie
Финал като за не особено лека нощ с тези остри отвертки забивани в бедрата на слушателя, много уместно влизане на Nastie, която прави трака да звучи още по-лежерен, но това не може да заблуди слушателя, че темите са леки и безгрижни. Не. Хич. Бийта много ми лепне на вкуса (още един за телефона). Чак малко ми става кофти, че е последен, някак бях готов да поема още 2-3 ...


Общо мнение – добра работа, много добра даже, дълбоко копане, добре изпипано, концептуално, с характер, важно и значимо за сцената ни ... не претендирам нито за изчерпателност, нито за дълбочина, само за откровено поднесени първи впечатления. Чуй го задължително!

9/10

Всички парчета са записани и обработени от NoWallz @ XPRSN Studio. Дизайна е дело на Edicko.

"РЕД и ХАОС" можеш да чуеш в spotify, а копие на диск можеш да си вземеш от тук или тук (iTunes).

Коментари 0