Добри ли са хора като Добри?

Публикувано на Февруари 20, 2017 0 коментара



На 15 февруари Българският културен институт в партньорство с Амнести Интернешънъл – Чехия, представи в Прага проекта „Добри ли са хора като Добри?”. Възникнал по идея на Българския културен институт, той е част от инициативата „Upgraiding Europe” на Европейското сдружение на националните културни институти. В основата на проекта бе заложен късометражния игрален филм „Добри” (2016) на младия режисьор Орлин "ATILA" Милчев. Творбата фокусира вниманието върху наболелия проблем с мигрантите и отношението към тях в Европа, в частност в България. Приносът към въпросната проблематика се допълва и от факта, че ролята на Диаби/Добри е пресъздадена от бежанеца Бамба Малинке от Мали, който пристига в България, след като семейството му е заплашвано от терористи.

В много държави, сред които Чехия, е подчертан интересът към проблема с бежанците и мястото им в пределите на Европа. Показателно за този факт бе пражкото кино „Пилоту”, което се оказа тясно да побере всички желаещи да видят филма на Орлин Милчев и да участват в последвалата дискусия.

„Когато идеята за филма бе още в зародиш, аз исках да заснема история за двама души, които са различни. За мен беше важно те да бъдат поставени в среда, в която обществото не може да застане помежду им. Без предразсъдъци, без медийни манипулации. В началото на 2014 година започнах да мисля върху сценария. В края на тази година се разрази бежанската криза и тя бе подходяща за развитието на такъв тип сюжет. Един от основните персонажи в историята трябваше за бъде бежанец, човек, напълно различен на средата, в която ще попадне. Другият основен герой е диаметрално противоположен – възрастен овчар, живеещ изолирано в планината, без новини, телевизор или радио. Човек, който може да превъзмогне страха и да помогне на нуждаещ се в беда. „Добри” е именно филм, който акцентира върху преодоляването на стената и бариерата между различните, непознатите хора, на фона на актуалния бежански въпрос. От друга страна, съм се стремил да фокусирам вниманието и към отношението на околните към Добри и Кольо – двамата основни персонажи във филма”, сподели Орлин Милчев.

„Трудно ми е да кажа кои са добрите. Гледайки филма, зрителят усеща, че двамата главни герои са добри хора. Считам обаче, че и хората от селото, които гледат с недоверие и страх към Диаби/Добри, а и с неразбиране към Кольо, също сами по себе си са добри. Тяхното мислене просто е манипулирано от медийната среда. В тях е насаден страх и предразсъдъци, които според мен ги правят враждебни, но не и задължително лоши хора. Ето в това е силата на изкуството, в случая киното, да представи и другата гледна точка, онази, която е непопулярна сред обществото, да провокира, но същевременно да бъде правдиво и да усеща пулса на времето”, допълни режисьорът, чийто филм успя да трогне и да провокира към дебат аудиторията.

Българският посланик Лъчезар Петков, който приветства многобройните зрители в кино „Пилоту”, сподели възхищението си от филма и от смелостта на Орлин Милчев да посегне към тази злободневна и сложна проблематика.

Заедно с талантливия български режисьор в дискусия след прожекцията взеха участие Фредерик Сукама, пристигнал в Чехия от Демократична република Конго, и Шарка Антошова, специалист по миграция в „Амнести Интернешънъл” – Чехия.

Информацията идва от сайта на Министерството на културата на РБ.

Коментари 0