Рап музиката не е за тъпи хора.

Публикувано на Ноември 12, 2016 0 коментара

Като анонс ще кажа само едно - щом си в сайта, тази музика те вълнува, щом те вълнува, трябва да прочетеш този текст създаден от Жлъчезар Живков. Поне 2 пъти. Моля те, направи го.

"През това време моите родители и учители слагаха знак за равенство между двата жанра, много от тях го правят и до днес. Не ги виня, те също разсъждаваха единствено в роден контекст. От музикалните канали Мишо Шамара гордо сипеше псувни, които всеки льохман от улицата би могъл да възпроизведе, а Гергана ги губеше (не-“бавно малко по малко”, а доста рязко) с елементарния си промискуитет и емоционалната интелигентност на керпеден. Лошото е, че Шамара си пише текстовете сам, а другото лошо е, че на Гергана текстовете ѝ ги пишат стари съкурсници на баща ми от СУ, които не са успели да станат литератори и поети, но пък сега карат хубави коли и плащат частното обучение на челядта си. През това време челядта на България слушаше най-много Гергана и Мишо Шамара. Спомням си добре, защото аз бях част от тази челяд. И родителите ни бяха на мнение, че слушаме “музика за тъпи хора”.

В гимназията с мен стана така, че за пръв път чух автентична турска музика от даскалите по история. Çalgı е всъщност пъстрата свирня, присъща за Ориента, която цял живот ми създава неприятни асоциации с пошло, желирани дреболийки и евтин пелин. А тя няма нищо общо с тези неща, защото просто е част от друга култура. Парцуцата и свинските ушички са си наша марка. А музиката, създадена в (и от) друга култура, е самолетен билет.

В гимназията също стана така, че трябваше да напиша дипломна работа по културна антропология на избрана от мен тема, за да завърша. Избрах да разчовъркам основите на хип-хопа – най-имитираният глобален субкултурен феномен от 80-те досега…за който се оказа, че никой не знае нищо. На защитата моите учители, хора с изключителна ерудиция и широки познания в множество (не само хуманитарни) сфери за пръв път научиха от мен, че хип-хоп е културно движение, променило свободното слово, поезията, музиката, изобразителното и танцовото изкуство на съвременния свят. Питаха ме защо Шамара псува, малко за Хазарта, който е завършил същата гимназия. Тъпо ми беше, че ми писаха шестица, защото не усетих, че ме разбраха"


Това е извадка от центъра на статията, призовавам те да я прочетеш цялата тук, в actualno.com

Коментари 0