GRO притисна ИЛЙО с 10+ въпроса (БЧБГХХИ)

Публикувано на Септември 17, 2021 0 коментара

Голям КЕФ е когато някой се отзове или възползва от инициативата "Бъди част от БГ хип хоп историята" и се включи със собствен материал.


1. Защо и как влезе в ,,тази сложна рап игра,, ... заради т'ва, че беше субкултура и нещо различно по ваше време или просто настръхна от първото рап парче дето си чул?

Ако трябва да съм честен, не знаех, че влизам в каквото и да било. То всъщност все още нямаше в какво да се влиза по нашите земи. Имаше наченки. Танците бяха това, което влечеше в началото. По-скоро е стечение на обстоятелствата, че точно в тази възраст се появи нещо, което да ни вълнува по подобен начин. Наистина се вълнувахме, всеки ден. Търсене, любопитство, цената на информацията беше нещо, което трудно мога да обясня по начин, по който днес да ме разберат, с цялото това изобилие.

2. Кое те кара все още да си част от това, след като в много от предаванията ти сме чували, че все едно си на път да се откажеш?

Ами виж, по-скоро казвам, че хората трябва да знаят, че винаги има възможност да спра да правя каквото и да е. Не казвам, че съм на път, не казвам и че не съм, но просто нищо не трябва да се приема за даденост, защото така му се губи стойността. Кое ме кара да съм все още част от това? Всъщност сега като се замисля, май все още са същите неща - любопитството и интереса да изследвам материята, дори бих казал, че е по-скоро да изследвам хората през нея, но и това пусто вълнуване... Докато нещо вълнува, то има и смисъл да сте едно цяло. Така си мисля.

3. Вълнува ли те популярността?

Тук не трябва да има еднозначен отговор в днешно време. И да и не. Да, до толкова до колкото спомага за популяризиране на идеите, каузите, продуктите и т.н. Не, предвид хорското нахалство и несъобразителност.


4. Гледал ли си епизодите от сезоните просто като фен, не като част от екипа и какво мислиш за тях като цяло?

Не, опитвам се по време на снимки да съм възможно най-навътре в разговора, за да си взема емоцията на момента. Често опитвам да не говоря много с госта преди да започнем снимките, за да не ми разказва неща, които след това отново ще каже и реакцията да е фалшива. Искам неподправеност, която зрителя да усети. Щом мине, вече се концентрирам над предстоящия. Гледам ги преди да ги кача, за да ги опиша, но след време почти не се е случвало да се връщам към някой. Да оставим, че първите 2 сезона са и по-скандални, в смисъл, че за да се привлече вниманието към нещо ново, знаеш, повече сакета, повече аларма, емоции... и така.

5. Имаш ли пристрастия към дадени изпълнители и водиш ли се от твоя личен вкус или си наистина хладнокръвно обективен както би следвало да бъде?

Пристрастията ми се свеждат не до хора, а до отношение, последователност в делата и най-вече предпочитам да чета фактите, а не изказванията. Търся интересното в хората и техните разсъждения, не действам като клубовете - не търся цифрите в социалките. Ако се водих от собствения си вкус и предпочитания 50stotinki.com нямаше да е това, което е през последните вече над 15 години. Не казвам, че щеше да е по-добро или по-лошо място, просто щеше да е различно. Личният ми вкус си е за лична употреба и не мисля, че трябва да занимавам всички с него.


6. Има ли значение според теб (лично според теб) изпълнителите в наш'те среди млади ли са, стари ли са, нови ли са или не са ..., аз от теб знам едно ,,дай шанс на песента без значение предната на определен изпълнител, 'щото винаги мо'е да те изненада..." и белким ти хареса.

Ами честно да ти кажа, има значение дали има от всички изброени типове и за радост при нас ги има, от всички. Това е важно за разнообразието и за цялостното разрастване на средата. Много е важно да има млади, нови лица и имена. Те внасят новата, свежата кръв в организма. Разбирам и сблъсъкът на поколенията в някаква степен, но това е дълга тема. А относно даването на шанс, да, казвам го често, но то е по-скоро съвет, в крайна сметка всеки си решава как да подхожда към живота и никой не може да го съди. Пък после всеки си бере плодовете и така.

7. Не си съгласен с голяма част от сюжета на 359хипхоп, че дъвчат едни имена... смяташ ли, че ти правиш същото като изтъкваш най-често Атила, Жлъч, Ендо, Секта и още няколко имена?

А, това с какво съм съгласен или не няма никакво значение, всъщност имената са последната им грижа мен ако питаш, има къде къде по-чепати трески за дялане, но нека всеки си копае градинката както намери за добре. Малко ме притеснява думата "изтъкваш" и не съм сигурен, че тя не променя въпроса ти, но да видим, ако споменатите трябва да са най-често канени, по-скоро не, Ndoe и Секта имат точно толкова епизоди, колкото да кажем Managua Slang, Spens, Prim или Боро... и куп други. Ако визираш, че ги споменавам и давам за пример в дадени моменти - виж ми отговора на въпрос 5.

7 и 1/2. Тачеше и Боро Първи също ... защо изведнъж спря (той все още си БАЧКА)

Това пък от къде дойде? В какво се изразява "спря"? Всичко ново, което издаде все така продължава да е в сайта, споменавам го не по-малко от преди или от някой от гореспоменатите. Отношението ми към него, както и неговото към мен, си е абсолютно същото. Ще ми е интересно да чуя аргументи за твърдението от чисто любопитство. Боро бачка доста! Ние също.


8. От не много скоро съм на мнение, че делението между тези с многото палци и тези с малкото е по-скоро в минус отколкото в плюс ..., ти какво би казал по въпроса (чували сме мнението ти, но сега може и да е различно ... мненията се менят, няма нищо лошо в т'ва.)

За жалост и тук ще трябва да ти отговоря с въпрос - кой и къде го практикува това деление, освен клубовете ... Ако отвориш, който и да е СНОП в сайта много често ще видиш и от двата типа на едно място, съвсем целенасочено е. Всякакъв тип деления са по-скоро в минус, но винаги има уговoрки, няма причина хора, които не изповядват едни и същи ценности да имитират единство, стои като кръпка и не е здравословно. Това с обединенията е мит, мантра, която ни продават манипулаторите с цел някаква лична облага. Моят съвет винаги е - гледай да си заредиш трака с възможно най-силния заряд и емоция, на които си способен към дадения момент, цифрите са показателни, стига да им знаеш източника, тръгнеш ли с ясна цел за тях, и да ги пожънеш за момента, парчето ти в повечето случаи няма да издържи теста на времето. Според мен!

9. Боли те за културата и за рапа в БГ, нали? Вижда се в очите ... личи си ... защо е това? (моля за честен отговор)

Едва в 9-тия се престраши да поискаш честност, има някаква символика в това, поне за мен. (смее се). Разбира се всички отговори до тук бяха честни, така че, защо да спирам точно сега ... Вижда се значи, не обичам да се крия зад слънчеви очила и явно това ме е издало.

Защо е това? Защото съм виждал през всички тези години как това спасява много хлапета да тръгнат в къде къде по-лоши посоки, не забравяйте, че тук говорим за творчески просцес преди всичко. Сбъркана е много представата на много от хората за целия процес на израстването в средите, но това е тема за цял епизод или дискусия. Мисля, че е много лесно да се подхлъзнеш по крещящите символи в играта, тези, актуални за времето си - например сега е модерно повече от всякога да се пее за "бело", има твърде много ММА елемент, татуирани лица и т.н., все неща, към които малките момчета (а и момичета) проявяват интерес поради възрастта си, бушуващи хормони, изглежда им куул и искат да са част от този хайп. Тук трябва да има някой, който да внесе пояснения, че всъщност ценостите в тази култура са далеч отвъд това, някой трябва да показва и разказва за наистина важните и ценни аспекти на това. Онова продава, но не съставлява сърцевината. Та затова ме боли. А в тази култура има много качество, много креативност, много съзидателност, много истории се разказват по много различни и интересни начини, аз искам да стигнат до хората и да акцентираме над тях. Онези символи, които изброих по-горе са временни, те се менят постоянно, тази субкултура винаги е била различна и обществото винаги е сочило с пръст, но за да не се възприема само като опаковка и кух продукт, някой трябва да се грижи за алтернативата. Дано има все повече ентусиасти за това...


10. Би ли ми назовал имена от твоя личен ТОП 20 включая емсита и групи, но не от вашето време, а след Снайпер и R&B (не знам коя вълна е т'ва, бъркам се с тия вълни)?

Сега, ясно е, че ми поставяш капан ама ... първоначално си викам, ето, човека ме е съжалил и пита поне за 20, но истината е, че пак не стигат и затова ще отговоря първосигнално, за който се сетя на момента. Нямам ТОП-ове, затова ще ти назова просто 20 имена, без да ги класирам, които по-скоро препоръчвам, за целта ще ги подредя по азбучен ред:

5 O'clock (Imera / Sfonk / VLG / Bunta / Osmi / Kanala / iTrack)
Атила
Голям Юс (Явката ДЛГ / Madmatic / Боро Първи)
Градски Легенди (Гайдата / Прим / Nerve)
Димидиум (Добския / Монката)
DJAANY
FYRE
IMP
Homelesz
Hoodini
Източен Блок
Митеви (FO / Peeva)
Ndoe (новото)
Светата Тройца (GR!NGOD / SIIMBAD / SEZY)
Секта
So Called Crew (ЖЛЪЧ / Григовор / ГЕНА / Trasher)
SKG (V:rgo / Emil TRF / Shizo / Mishell / Moneystaxs)
Тахома
VladyMoney a.k.a. VULCHYNRAV
Ума и Дума

Не-рап бонус:
Monica Koleva
Polina
Renika
SoulBmoll
Trombobby & C-Mo

Тук трябва да подчертая, че се опитах да се съобразя с изискването за време на поява на артист и затова въпроси от рода на "този как го няма" намират отговора си именно там.


И бонус въпрос: Би ли се хванал да изкараш солов албум или поне ЕР след толкова много време пауза, толкова албуми представи до сега, защо не представиш своя албум от емоции и чувства изпитани до момента ... или не виждаш смисъл? (не вярвам) ... Някой бихме се радвали да чуем.

На този етап не го виждам, но пък никой не знае как ще се събудя утре, така че, имайте едно наум, че не се знае.


Благодаря ти за въпросите и за финал искам да кажа само: Това, което направи ХИП ХОП-ът толкова успешен, ценен и обичан е възможността да направиш това, което ти харесва и искаш, така както искаш и по начин, който ти харесва, без ограничения и рамки.

Чакаме с нетърпение следващият материал, ти също можеш да ни изпратиш твой такъв, на каквато тема искаш, където и да се намираш, в каквато ти е кеф форма. Бъди част от БГ хип хоп историята!



ЙоМРУК Мърч

Всички ЙО линкове са тук.

Коментари 0