10 в целта с: ЧЕФО МАШИНАТА

Публикувано на Юли 02, 2021 0 коментара

Къде те заварваме и от кога си там?

Заварваш ме в родния ми град, Варна, където се преместихме обратно миналата година, 23 години след като заминах от тук.


Разкажи ми за първата ти среща с изкуството…

Ха … предполагам, че музиката винаги е била най-предпочитаната от мен форма на изкуство. Първият ми спомен е как се научих да пускам плочите на родителите ми на грамофона. Имах един период, в който пеех в хора на варненските момчета, но се сбих и ме изгониха. След това звъняха да се връщам, но категорично отказах. След това започнах да свиря на бас китара и да се въртя покрай Студио 33 на Пицата във Варна, където репетираха всички яки банди в началото на 90те. Лека полека започнах да се пробвам и на микрофона.

Кое беше толкова специално на 90-те в БГ, а и като цяло?

Единственото специално нещо, което виждам в 90те, е че това беше десетилетието, по време на което протече нашето юношество. Това е всичко. Не съм привърженик на идеята, че видиш ли най-великата музика е създадена през 90те. Считам, че всяка епоха си има своите течения, гении, стилове и прочее.


А кое беше големият минус, който отчиташ от днешната си позиция?


Не виждам никакви минуси. Всичко е такова каквото е. Няма друго.
Имаме ли вече сцената, за която някога мечтаехме или все още е рано…

Сцената е нещо живо, тя се променя с всеки изминал момент. Мисля, че сцената в момента е доста активна, излизат нови имена непрекъснато. От моята позиция се кефя, че рапът не е прекалено мейнстрийм и че малките вече нямат скрупули да смесват всякакви стилове и похвати. Изкуството е форма на изразяване на свободата, така че никакви догми и канони нямат място тук. От една по-различна оптика, аз идвам от пънк и хардкор сцената, която знаете е доста по ограничена и ъндърграунд, но има едно по-осезаемо чувство за общност и братство. Това е нещо, което в рап сцената се наблюдава откъслечно, само между определени крюта и изпълнители. Манията за бийфове и за “аз съм най-добрият” си казва думата, според мен.

А изкриви ли се твърде много от това, което си си представял, че ще бъде. Проблем в очакванията или…

Всичко е такова каквото трябва да бъде. Отдавна практикувам “незареждането с очаквания”, доколкото мога разбира се.


Хит по формула за класации или силен трак превърнат в хит от масата? Кое преобладава сега и кое преди?


Вниманието ни е най-ценната разменна единица, с която разполагаме в живота си. В този ред на мисли, за мен е много по-ценно и показателно, когато някое парче се превърне в хит благодарение на това, че маса хора го слушат, пускат го на своите и като цяло това се превръща в критичната маса, която превръща една песен в хит. Хит по формула за класации е ташак работа.

Коя е тавата, която от както си докоснал не си спирал да слушаш и до днес? А какво слушаш днес?

Аз съм меломан и колкото и да се напъвам не мога да назова таква тава, дори нямам любима група. Имам десетки такива хахаха. Днес слушам предимно medicine music, може би около 80% от траковете които слушам се въртят около този стил, ако можем да го наречем така. Може би повечето хора не знаят, какво точно е това, така че преди някой да пита, ще се опитам да хвърля малко светлина - това е обикновено бавна музика с магически текстове, предназначена да се изпълнява по време на лечителски ритуали, шаманизъм и прочее. Останалите 20% се поделят между реге, пънк, ДнБ, хип хоп и какво ли още не.   


Кои артисти от родната сцена ти правят впечатление и имат нивото да се окичат с тази титла?

Ще го кажа така, българските артисти, които са влезли в плейлистите ми през последните 10-15 години се броят на пръсти. Харесвам много BFDM (имат едно демо, има го из нета), Wosh, Crowfish и може би още няколко, за които в момента не мога да се сетя хехе.


Кои са 3-те най-важни неща в живота на човек и в частност твоите 3?

Здраве, щастие и сила. Ако работим в посока култивиране на тези ценности вътре в нас, това неизменно се отразява и на външния за нас свят - семейство, приятели, деца, колеги, среда.


Чефо Машината a.k.a. DoctorCobra: Поздрави и всичко най!

...........................................................................................................


ЙоМРУК Мърч - тук.


Магазинчето КЕФ е пълно със специални неща - цък.
ЙоМРУК!: FB​​​ / Instgrm
ILYO / Instgrm


...........................................................................................................

Коментари 0