KARSKI @ АРТ квартала в АМСТЕРДАМ: Следвай страстта си!

Публикувано на Юни 02, 2021 0 коментара

Голям КЕФ е когато някой се отзове или възползва от инициативата "Бъди част от БГ хип хоп историята" и се включи с толкова качествен материал. На пръв поглед уж спонтанен, но всъщност достатъчно задълбочен и майсторски оформен. Няма да дрънкам повече, представям ти срещата и разговора на baadconection с един топ графити артист в Амстердам
 - KARSKI:


Намерих Karski супер случайно, докато се разхождах из НДСМ. Той работеше по проект и очакваше екип да пристигне след няколко часа, за да го снимат за реклама. Разказа ми, че е създал дизайн на кенче за съответната компания, новият им вкус е мача (японски зелен чай) и за това, цветовете с които работи в момента са в зелената гама.

Попитах дали ще може да му задам няколко въпроса докато рисува и той прие!

Ето и разговорът ни:

От колко време се занимаваш с изкуство?
- Пфф... може би 37 години станаха вече. Започнах като бях малко момче, на около 11. Ходих по някакви места, рисувах и в един момент разбрах,че мога да изкарвам пари от това, че това е нещо което мога да работя.

Тук в Холандия имате доста голяма свобода, особено като става въпрос за изкуството, това повлияло ли ти е според теб?
- Може би, разбирам как някой, който не е от тук би погледнал по този начин, но не сме толкова свободни, колкото изглежда.

Всичко тук e за свободно ползване от всеки, знаейки че някой ще рисува върху твоята творба - това притеснява ли те по някакъв начин?
- Честно казано... е малко кофти, но когато си избрал да рисуваш тук, трябва да си готов и да приемеш, че това се случва. Например скоро бяха размествали няколко от металните контейнери, на единия от които бях нарисувал индианец, може би си го виждала. Някой е писал върху него, но не е чак такъв проблем.

3a5723669ffc464a2c88e2a30dd9287f.jpg
827d7c8dad9a700d7138dbd0c8e186d8.jpg
d249e3fd527a4db3f555cd0a4c2c6c5a.jpg@timrodermans

Забелязах, че не слушаш музика докато рисуваш?
- Предпочитам да се концентрирам и да насоча вниманието си към рисунката. Особено ако работя върху някакъв детайл или нещо мъничко, докато съм застанал на стълба.  Обикновено, докато правя абстрактни неща музиката винаги си върви.

Какви стилове предпочиташ?
- Много зависи от ситуацията и настроението ми. Например, когато рисувам обичам да слушам соул, джаз или фънк, но когато говорим за парти предпочитам техно.

Работи ли по време на пандемията?
- О да. Супер заето си беше. Единственото нещо е, че не пътувах толкова много , а по принцип го правя доста често. Трябваше да участвам в големи проекти миналата година, в Русия и Япония, но за съжаления и двата не се получиха. Като изключим това, бях доста зает.

Казваш, че пътуваш доста. Кое ти е любимото място до сега?
- Еми малко е странно, но много обичам Бразилия. В същото време там се случиха може би едни от най-опасните неща в живота ми. Бях отвлечен от полицията например. Обожавам хората там. По-миналата година ходих в Патагония. Това е най-красивото място за мен със сигурност, само дето хората не бяха много мили. Бих искал да посетя Япония защото ми е номер едно в списъка от доста дълго време. Там е абсолютна лудница! Сети се за нещо откачено и 100 % можеш да го намериш в Япония. За това ми харесва толкова много. Много обичат графитите там, особено ако си чужденец за тях е още по-впечатляващо. Ще бъде много интересно ако успея да сътворя няколко неща там или да направим изложба.

Кое би казал, че ти е любимото произведение през тези 37 години?

- Ооо... кое ми е любимото... Най-вероятно първия абстрактен стенопис, който направих на Awakenings Фестивала през 2018-та. Беше някъде между 8 и 9 метра. По това време вече имах доста абстрактни картини, но не съм ги рисувал на такъв голям размер. Бях направил 3-4 различни скици и всички бяха отхвърлени. Накрая ми писна и им казах "OK! Давам ви последно предложение ако ви хареса, супер, ако ли не - няма да участвам."  Показах им абстрактните си произведения и те ги харесаха много. За първи път рисувах в този стил, по този начин. Получих толкова много позитивни отзиви, че започнах да използвам подобни елементи в стила си.

4b3a1914e3fd46cb2d135aafa32f329c.jpg
c2459df11528b57a927cf1f00484719a.jpg
 mooiemuur.nl

- Един от най-големите стенописи, който сме правили, беше на остров Яс, Абу Даби през 2013-та за шейха. Той построи свой собствен нощен клуб и ние трябваше да нарисуваме всичко отвън. Клубът се казва O1NE. Само за 2 седмици покрихме цялата повърхност, общия размер бе 3500м2. Бяхме международен екип от 19 графити художници от 8 различни държави. Тази картина е направена при специални обстоятелства. Използвахме хладни кутии, за да предпазим спейовете от топлината. През деня беше около 45 градуса, което ни принуди да работим нощни смени. Изразходихме общо над 5000 флакона. Стенописта се вижда от голямо разстояние и достига 18 метра височина, превърна се в забележителност на острова. Да работиш с толкова голям екип от талантливи художници в продължение на 2 седмици беше, разбира се, много вдъхновяващо преживяване.
9e5b4852cf5bb45b3369d4e6db256cfc.jpg
Обикновено преди да се започне стенопис, първото нещо което художниците правят е да използват проектор или мрежа, ти кой метод предпочиташ?

- Зависи от проекта и времето, с което разполагам. Този, по който работя в момента го проектирах снощи. Понякога работя и с мрежите, но си разчертавам само квадрати. Миналата седмица правихме една стена, започнахме я сутринта и понеже можеш да проектираш само вечер, решихме да ползваме мрежа. Да направиш мрежа на стена си отнема повече време от проектирането, но от друга страна трябва да изчакаш да мине цял ден, за да се стъмни. В такъв случай можеш просто да си изрисуваш една мрежа и остатъка от деня да ти мине в запълване на стената.

Имаш ли някакъв съвет за художници и артисти като цяло?
- Следвай щастието си, поне това. Много хора гледат на нещата по този начин: "Обществото очаква от мен, за да се нарека успешен, да си купя къща, да имам ипотечен кредит, платен отпуск три пъти в годината..." каквото и да е там. Това са пълни глупости! Ако не е това нещото, което те влече и те прави щастлив защо да си губиш времето? Според мен, когато си щастлив винаги си успешен, другото е без значение. Следвай страстта си. Преди имах агенция за графичен дизайн, голяма къща, кола, всичко което някой би искал, но не го усещах по този начин. За това един ден, просто оставих агенцията, оставих къщата и се преместих да живея в Амстердам. След като направих това, не съм бил по-щастлив през живота си. Следвай страстта си!
f0912afeff9386bb2f5e46299d4094b8.jpg
Последвай baadconection в YouTube / FaceBook / instagram / tiktok


Чакаме с нетърпение следващият материал от нея, но това не трябва да те спира да изпратиш твой такъв, на каквато тема искаш, където и да се намираш, в каквато ти е кеф форма. Бъди част от БГ хип хоп историята!


ЙоМРУК Мърч - тук.


Магазинчето КЕФ е пълно със специални неща - цък.
ЙоМРУК!: FB​​​ / Instgrm
ILYO / Instgrm

Коментари 0