5 ТОП БГ РАП КОЛАБОТА ОТ 1995

Публикувано на Март 09, 2021 0 коментара



Без много приказки, тук просто ще ти представя 5 топ колаборации от далечната 1995-та, времена коренно различни от познатите ни днес... Защо ли? Ами най-малко защото нямаше никаква опция да си запишеш вокалите у дома и след 10 минути да са в другия край на страната..., всъщност ако се ограничим дори и само до първото пак схемата пропада.

Всичко се записваше само и единствено в студио, плащаше се на час и записа бе на лента! Какво означава това ли? Означава, че за да имаш колаборация с групи, които не са от един град, някой пътува..., да, това също не бе така лесно предвид възрастта. В общи линии в тези 5 мои лЙОбими парчета няма човек отвъд тийн-възраста. В 4 от 5 имаме представители на Изтока и Запада.

Ако имаш въпроси ползвай коментарите, а траковете ще представя по мое си усмотрение, не е класация, не е по азбучен ред, просто както ги помня да кажем, да започваме:

9ca56105a84a2288f45c73a4eaf3a2ea.jpg
1. ДРУГИТЕ с Н.И.Ш.Т.О! Човече, ФАРАОНА НЕ Е САМ, вероятно това е първият сайфър, (ридим, мегаколабо, все тая как ще го наречем), за който се сещам (без да знам как да го наричам тогава, разбира се) 3 + 4 МС-та на един бийт, зверски въздействащо парче, типична тема за онова време и контраст до откат във вокалите на Куната и Крис от една страна, в ниския диапазон и "високите" Шеки и Сомалия от друга + Иво, Поета и Джонгов... ще се повторя, но ако трябва да го опиша с 1 дума това е "ВЪЗ-ДЕЙ-СТВАЩ".
Трака е под номер 7 в тавата на ДРУГИТЕ (Куната, Шеки и Иво) "... в началото бяха Другите!", за жалост останал единствен... Това лято, тази година, 1995 е злато!

8a59837f9c508b9f79ce7adf7699bea0.jpg
2. Докато сме на вълната ще слезем на 6 стъпки под земята с Династия Бигаз, организация, мегапроект с историческо значение за родната ни сценичка, няма човек чул го и забравил за него, просто няма, това е изцяло концептуален подход от Николай Кръстев, познат като Поета от Н.И.Ш.Т.О!, в случая Поета П.П.П. (Призрачния Пастор Психопат), който въвлича Джонгов (НИШТО!) като Гробарят, Лицето (по това време познат от АНТИ и все още без солов албум, поне за няколко месеца) като Загадъчното Лице, брат си Малкия Писар и като бонус Сомалия (НИШТО!) като Тайствения Войн, за който "може да се каже, че е част от групата", както е отбелязано в обложката.

Парчето е под #2 в "СЕГА И ЗАВИНАГИ: 15 стъпки до олтара" и освен изброените добавя още Куната (Другите) и Добри (Гумени Глави). Това също е проект останал с 1 заглавие, но както са казвали при гостуването си в Йомрук и Поета и Лицeтo, такъв е бил планът. Препоръчвам албумът с 2 ръце, чудесна приказка, която ще те понесе на една интересна разходка!
956ff07e69cf4d985562da4181d00609.jpg
3. Другите пак са тук, интересна атака за този тризъбец, в случая 2/3 гостуват на каварненското торнадо ПЪРЖЕНИ МЪСЛИНИ в задължителния за всеки наричащ се БГ РАП ФЕН първи техен албум "БЕЗСМИСЛЕНО Е ДА СИ САМ". "ДРУГИТЕ МЪСЛИНИ" е под фаталния номер 13 и побира 6 МС-та в 3 куплета в следния ред: 1 - братята Гоош и Станчо, 2 - Куната и Данев, 3 - Иво и Митко!

Всичко, което ти е нужно тук е да скочиш на плей-бутона, а аз ще подметна:
"..., но ти не искаш да правиш повече от колкото е необходимо
на теб винаги ти се струва всичко много немислимо
ще кажа само от прости наблюдения
без да изпитвам ни най-малки угризения
едиствено и само при квадрата
височината е равна на страната"

0497f279564755e09ad369e4638e0a46.jpg
4. 1995! Да, всички парчета са от тази година, но това носи и такова заглавие. Колабо по оста София Картел и Източния Дял в лицето на Лицето и М'глата + Ники Лошата 9-ка от Черни Сърца.

Трак намерил място в дебютният солов албум на Лицето "От всичко по малко" под номер 4, както и в EP-то на М'глата - М'глата се завръща. Най-социалният в 5-цата. Страхотно комбо, тежък текст и вокали... напомням, тийнейджъри!
55ce06fb3b03950eee4aa92630e241e4.jpg
5. НИШТО! и страхотният им албум Нашият Истински Шанс на Този Остров! е още нещо задължително за изслушване от край до край за меломаните с ориентация БГ рап, а и не само. Това е тавата, която излезе през декември 95-та и по информация е най-дълго записваният албум като студийни часове по онова време. Страхотен продукт от котилото на СТУДИО X!

А това, което имаме тук е ВСИЧКИ НА ЛИНИЯ, бруталното 8.28 минутно "аутро" с участието на Р.Е.Д., М'глата, Suffer-H, Джони, Черните Сърца, A.P.S., Лицето, Амнистия, Cross Check, Нещо Зло, Другите, Писаря, Гумени Глави!

Равносметката показва общо над 30 гласа в 5 парчета от 1 година в един около 30-минутен микс... Изводите са за теб!

Ако искаш поредицата да продължи по един или друг начин, реагирай, сподели я, предложи я на хората, следи сайта, следи Йомрук, посети и си вземи нещо яко от свежото ни магазинче КЕФ!

И ако искаш да ни разкажеш история, да напишеш каквото и да е свързано с родната ХИП ХОП общност, не се колебай, подробностите тук: Бъди част от БГ хип хоп историята!

Коментари 0