Приятно ми е България, аз съм Mr.Erbie

Публикувано на Ноември 11, 2016 0 коментара

Здравей, ще се опитаме да избегнем тривиалното в този разговор, първо като го наречем разговор, а не интервю и второ като разкараме задължителния клиширан въпрос още в началото, за да не го мислим.
Преди да започна искам да благодаря за възможноста за това интервю, радвам се да бъдем част от него защото разбрах, че сте една от малкото сериозни хип хоп медии в България! Поздрави! За нас е чест!

Разкажи ми малко за това как и защо се роди Mr.Erbie, що за персонаж е, от кога сцената е негова територия... и съжалявал ли си някога за появята му.
Мога да кажа, че бях 12 годишен, когато започнах да се интересувам от процеса на създаването на музика. В Торонто (Канада), от където съм и където живея, помагах в едно звукозаписно студио, записвах часовете за записи, навъртах се постоянно  около изпълнителите, около продуцентите, за да схвана как работи всичко и да попия максимално от този процес, научих много от съвсем ранна възраст.  Mr.Erbie се роди малко по-късно, като тийнейджър започнах да мисля „извън кутията”, започнах да пуша марихуана, правех всичко, което беше предизвикателство и чуждо за мен, това ми се отрази като характер и ме разви като артист. През 2000-та година започнах да възприемам разбирането, че хип хопът е международно движение, че е важен и полезен контакта със задокеански артисти и изобщо хората част от това движение. Като МС аз прецених, че не искам да правя музика само за Канада и локалната сцена, така го усещам, искам да пътувам, искам да срещам МС-та идващи от различен бекграунд и култура, искам да срещам артисти, които са различни. Няма нищо, за което да съжалявам, човек трябва да е щастлив с изборът, който е правил и трябва да гледа само напред, така че ние продължаваме да движим нещата напред!

Любов от пръв поглед ли беше това твоето с хип хоп-а и кои МС-та ти проговориха за първи път. Какво се задържаше най-често в дека ти тогава?
Музиката е много специална за мен, моите родители притежаваха всичко най-ново, което излиза от джаз до хип хоп. Бях дете, но достатъчно голям, за да знам как работи касетофона, събуждах къщата в 5 сутринта със силна музика. Аз съм дете на 80-те и тогава музиката много се ценеше, качествената музика се ценеше и аз съм възпитан с нея - соул, джаз, фънк, рок, и началото на рап и r&b музиката – така се влюбих в хип хопа, закърмен вече със стиловете повлиали на тази култура. Първият албум, който слушах беше на Big Daddy Kane и аз наистина го слушах много, тези послания бяха посяти в мен и растяха. Хип хопът е форма на освобождаване по еодин по-различен начин и в по-различни посоки, хип хопът е голяма част от моят живот.


Ние нямаме много наблюдения над канадската сцена, но предвид близостта до САЩ предполагам, че е доста близка по развитие до тяхната. Така ли е? Разкажи ни малко за това как се отнасят феновете у вас към различните течения в рап музиката?

Знаете ли, в Северна Америка сцената и времената са различни, говоря за Канада/САЩ. Не е същото както беше преди, има мост между поколенията в хип хопа, който ти дава различни насоки, звучене и платформа. Канада винаги е била с по-силно изразена подкрепа според мен, искам да кажа че феновете са по-посветени на музиката, по-верни на изпълнителите, които уважават, има създадена система на подкрепа и тя е доста стабилна. Няма така силно влияние от комерсиалните течения, както е в Щатите. Всичко разбира се зависи и от артистите и какво носиш със себе си като изпълнител, в момента Канада има добър разпространителен пазар в Щатите като аз говоря в случая за стриктно хип хоп пазар, вярвам че Канада в момента  има тримата топ артисти в света. Това, което е моето послание е всеки да се стреми да мисли „извън кутията”, да опитва нови неща, да не се страхува да рискува. Аз съм горд с всичко постигнато до момента и възможностите, от които съм се възползвал, това ме вдъхновява да бутам нещата си всеки ден и да правя музика, която зарежда и мен самия.

Кои са любимите ти теми и какво е твоето послание?
Наистина не мога да кажа, че има само една определена тема, към която се придържам, но определено се вдъхновявам от реалността около мен и живота, моят опит, трудностите през които преминавам или съм преминал, през нещата за които се боря. Имам своят опит и знам, че има хора, които могат да видят себе си между редовете, това искам да правя хората да могат да се свържат с музиката и да я усетят. Това, към което се стремя е промяна към по-добро, на първо място аз да стана по-добър и на второ да ме усетят, да успея да ангажирам слушателя.

От кого се учиш, и чие ниво ти се иска да достигнеш?
Най-много съм се повлиял от Big Daddy Kane, Nas, Bone Thugs-N-Harmony и Yukmouth. Считам, че всеки артист трябва да работи за своите собствени постижения и след като е фен на някой, да се опита да не копира и наподобява на него, а да бъде себе си и отрази себе си и своята уникалност в изпълнението и в начина си на писане.

Какви жертви правиш в името на музиката?
Имал съм период, в който се е налагало да бъда свързан с нелегални неща, за да направя пари, които да инвестирам в студио. Човек може да се изправи пред какво ли не по пътя си на доказване и развитие докато преследва целта си, но каквото и да прави трябва да го прави не само смело, но и да действа умно, аз съм преценил за себе си кое е по силите ми и кода на достойство и принципи и кое не. Всички правим своите жертви за това, което искаме, но в живота или продължаваш да се развиваш и знаеш  цената на жертвите си, знаеш кога да спреш или продължаваш по грешният път мислейки си че е лесният.

До кого искаш да стигнеш чрез изкуството си? Има ли, ако да каква е разликата между продукт, проект  и произведение на изкуството, как мислиш?
Искам да достигна до хора с душа, хора с душа и отношение към музиката и изкуството. Музиката е като картина на художник, когато я чуеш или можеш да я видиш, да си я визуализираш или не ти говори нищо.

Бачкаш с германското дуо MIDIFLASH по „Rooftop”, как се работи с европейци, различно ли е?
Много съм горд от работата си с Midiflash, това е от тези колаборации, които се случват  защото сте се усетили наистина силно с другата страна. Работейки върху музиката и целият процес около това беше невероятен и ние наистина се вълнуваме публиката в България да слуша албума ни в изпълнение на живо на 12-ти ноември във Five High. От DJ Akasha знаем, че публиката ви уважава това звучене, запознати сме също, че въпреки това не винаги успява да изрази подкрепата си поради ред причини, всяка сцена има своите проблеми, но аз искам да кажа на хората които ще ни подкрепят, тези хора които са част от хип хоп културата в България и са активни – Уважение за вас! Нямаме търпение да изживеем престоя си в България заедно с вас, да бъдете част от нашето шоу – това е безценно!


Албума "ROOFTOP" излиза след Нова Година и България е една от челните дестинации в Европа, на които го промотираме.  Европа има своят чар, феновете ви обичат това звучене, въпреки теченията които комерсиалният музикален пазар налага. Винаги сме срещали подкрепа където и да сме били, и винаги е интересно да видиш как се развива културата извън мястото където живееш и си локален артист.  Предизвикателство е да бъдеш пред аудитория, която не те познава, да извивееш отношението и енергията й, вълнуваме се да дойдем и в България.

Как изобщо се стигна до това да опитате да създадете нещо съвместно въпреки разстоянието. Ясно е, че няма проблем при наличието на интернет, но все пак, ако сте в едно студио е друго, всъщност как протича целия процес при вас?
Всяка част от този проект се случи докато съм бил в Германия, всички сесии на записване и всичко, не се е стигало до „интернет” процеса. Аз бях на турне в Европа и имах свободни дни между концертите в Германия, възползвах се от тези дни да се видя с приятели, така мой приятел ме запозна с Midiflash. Не знаех какво да очаквам от тях, но беше силна връзка, заговорихме на един език веднага, в хип хопа тази връзка е много силна и много специална между едно МС и един продуцент / бийтмейкър, между едно МС и един DJ. Ние обединихме елементите заедно по естествен път и се роди "ROOFTOP".


Айде малко да разчупим, дефинирай ми следните 3 думи, така както ти ги усещаш и разбираш:
Вода - Благословена
Любов - Луда
Мир - Надежда

Тук ще направим една стрелба с „10 бързи”
Любим цвят: зелен
Любима храна: лазаня
Любимо питие: портокалов сок
Любим сезон: есен
Любим спорт: хокей на лед
Любим актьор: Джим Кери
Любима книга: всичко на Стивън Кинг
Любим албум: “Еast 1999 Eternal” на Bone Thugs-N-Harmony
Любимо животно: лъв
Перфектната жена е... Тази, която е вярна на себе си

До колко държиш на импровизацията в твоето творчество и важна ли е, за да се твори още по-истински или е преекспониранд като значение, как мислиш?
Различно е за всеки, за мен зависи от това как съм се събудил през деня. Оценявам импровизацията и по принцип тя е част от моето шоу, но когато записвам е различно, понякога съм концептуален и се придържам към плана.

За първи път ли си в България и изобщо на Балканите?
За пръв път идвам в България, нямам търпение да видя София! Преди съм бил все наоколо и винаги е било свързано с хип хопа. Бил съм пътник през последните 15 години и съм посетил много места, пътуването е опит и добър учител в живота. Нямам търпение да се видя с моите хора в България и останалите, които са част от културата у вас.

Обещахме си да избягваме клишетата, за това няма да те питам какво да очакват хората, които ще дойдат на шоуто, а какво да НЕ очакват, че ще се случи?
Не очаквайте от мен да напусна сцената и да не ви оставя заряд след това, да се приберете в къщи и събудите все едно не сте били на хип хоп шоу. Това е хип хоп по дяволите, ще бъде ЛУДО!

Благодаря ти за това включване и за финал, какво не те питах, а беше добре да обсъдим?
Уважение! И аз благодаря, искам да поздравя и изразя уважението си към всички, които подкрепят хип хопът в България, ние всички сме част от световно движение и нека го „движим”! Уважение за Akasha, Rock On Jamz, Shano Crew & Five High, както и всички артисти, които ще ни подкрепят и ще бъдат на една сцена с нас! Rugged & Soul - Mr. Erbie

Коментари 0