Анализ: Fang - Зеленият път (албум)

Публикувано на Декември 04, 2015 0 коментара

Здравейте на всички, аз съм Ильо, намирам се в студиото на РадиЙо! НРБ, но не, за да сглобявам поредното издание на предаването, нито за да зареждам сайта 50stotinki.com с чисто нова продукция или стара такава от родните хип хоп среди. Всъщност до някъде са и двете, но не баш. Тъкмо си пускам една нова тава произведена в Бургас, студио 33, Hood G Fam. Става дума за „Зеления път” на Fang, албум, който сега трак по трак ще анализирам за теб, за да мога по някакъв начин да съм ти полезен и да те ориентирам какво да очакваш. Надявам се да не те объркам, но не претендирам за обективност, а напротив, точно както аз го усещам и разбирам, така ще ти го кажа, на първо слушане, на първосигнални емоции и усещания и така. Да започваме:

1. Машина и душа - уау, трак, който изключително много ме озадачава. Какво имам предвид – парчето е страшно, пълен кеф, Fang стои зад всичко по него, а получава и рамо от Явор Велчев за припева. Темата е яка, добре пипана, а това допринася за силата и стойността на трака, объркващото е как така толкова мазен трак влиза под номер 1, може би остарелите ми разбирания не го схващат, но това е едиствения „кусур”, че парчето е първо, а не в епицентъра на тавата. Не аз обаче стоя зад концепцията, а и рано да знаем каква точно е, сега ще разберем какво става натам...

2. ЖК на Кино -  мхм, това парче определено продължава линията на първото като мелодия, настроение, посока. В музиката има музика, разбираш ли, така както мен ме кефи, така и е – има хармонии, мелодии, пеене на припевите, а това за мен се вписва чудесно покрай рапирането. "ЖК" тук не е "жилищен комплекс", а „живот като”. Ясно ти е, че тук говорим за една история, която главния герой по-скоро иска да му се случи...

3. Smok a Тhang – Тук имаме на feat. Yavi Ve, парчето потвърждава тезата, че албума движи концептуално, пак мазно, пак пеене (този път на английски), тук обаче вече имаме нова история, докато в предното парче ставаше дума за това как иска да живее, тук говорим за това как живее нашият човек. Прекрасен трак, аз съм фен.

4. Кекс – а сега, кажи ми първата рима на „кекс”, която ти изниква в главата? За нея говорим, да. Тук има голяма игра. Имаме квартален припев с Hood G Fam хулигани, подскачащи и викащи. Но! Куплетите свалят напрежението и то доста. Мазнотия на филия. Темата е „свежарка”, а детайлите преки подробности. Този трак искам да го видя на сцена. А и на видео. А финала му е култов, нищо общо нито с куплетите, нито с припевите, нещо съвсем ново и различно, нещо трето. Единственото лошо е, че аз вече 4-ти трак не намирам кусури, а това не е типично за моята особа. Продължавам да дебна...

5. ППП (Бармане налей) – тук се налага да говоря най-малко по простата причина, че това е пилотния сингъл към тавата, излезе с видео преди малко повече от 2 месеца (с една много опасна кака) и в общи линии знаеш какво е. Линията на подредбата продължава. Едва ли Fang е избрал случайно „ППП” за първо видео, така че, провери го.

6. Hey, mr. Fang Mayne (пауза) – Пауза е равно на скит, да си знаеш от тук до края. Тази пауза обаче не е нищо друго освен едно силно усещане поверено в ръцете и гласа на Mirela Maude – на това се казва скит! Единствената ми забележка тук е, че не е на родния ни български, да, разбирам, че така е по-универсално, но... това искам аз, на нашенски да чуя как стои. Иначе е чук. Искам и повече от нея като продукция, но това е друга тема, сега да си вървим напред по зеления път...

7. Fang не ме харесва feat. F.O.  – Аз по едно време се замислих, че така ще стане. Не както навремето при касетките - ритмично силни първи и последен трак, а обратно, пирамида – от бавно към бързо и обратно (това ще го проверим тепърва), но такава е концепцията и такъв е реда, поне за сега. Този трак е скоклив, какъвто е и човека на фийт, с вокал, сценично поведение и т.н. Този трак е нахален, така да го кажа, но не баш най....

8. SupaMayne feat. Добри Момчета - Всъщност ето го най-нахалния трак, ха! С-с-страхотна работа, с-с-сторителин’ по моите разбирания, с-с-супа темата е брутална и поднесена гореща с много люто и едно саке отстрани. Супичка за  всички брат. Х3, ‘щото и Добри Момчета обичат да си кльопат от това, а и не са скръндзи, така че черпят яко супичка. Искам видео!

Ако не ти се чете, слушай:

9. Параноя feat. DJ Emotion – тук на пук на всичко до тук, няма припев! Е, не че няма, поне няма вокал на него. Фийта го предполага. Дискотечно ми е, парчето влиза сред любимите ми и как да не е като носи представата за хвърчащи дупари. Що за име е това обаче? Очаквах депрес-трак, на който с кеф да си срежа вените или поне да посегна към сиропа, ма добре, че не е така де. Изненада! Харабейшо!

10. Зеления път (пауза) – поука скит пауза. След като в предните 3 имаше фийт офанзива, сега е друго, пауза за почивка, пауза за фас, кафе, саке или просто пауза за паузата. Тотално се смени всичко от началото на тавата до тук. Продължаваме...

11. On the road 2 hell feat. Yavi Ve – всъщност това е трак изпълнен само от Yavi Ve и има доста рок настроение. Аз си го броя за нова пауза, а така подредени наистина си почиваш леко за това, което следва, че имаме в обложката в рамките на оставащите 4 трака 4 имена на фийт, давай!

12. Мазния маняк feat. JAY – ха, тук само като видиш кой е на фийт и се ориентираш накъде духа вятъра в Бургас. Е няма как да очакваш да няма забава в римите, наистина няма как. И не грешиш. Да разчленим „Мазния маняк”: „мазен” - всички знаем какво е, „маняк” - също, но в Бургас е лаф, обръщение между уличните бандюги, местните си викат още „лек”, „лице” и т.н., но ключа се крие в комбинацията на двете думи, за да не гадаем, скоро ще попитаме Fang в прав текст - „що за лице е "мазния маняк" ве лек?”. Иначе трака е различен и свеж.

13. Адидаси – това е завоя по зеления път, на който има най-сериозно струпване на аутотюн. Парче за гъзета. Не е моя трак, със сигурност мога да го кажа, просто аз съм малко кофти тип и не ги възприех съвсем тези неща, поне не чак до такава степен. Но пък това не значи, че на теб няма да ти хареса, със сигурност ще има хора, за които ще е мега. Чек ит.

14. Freak feat. Andre & Hoodini – о да, да, да. Името подсказва, но наистина майсторски е направено и темата е развита така както лакомо дете развива шоколадов бонбон - лакомо! Двете лица на фийт допринасят освен за „Freak”-ването и за разнообразието на вокали и гласове. За клуб е. Припева е много фънки, ритъма клати и... мацки, каки, дами – това е за вас! Клип?

15. Бавареца feat. 100 Кила – това чудо не знам как не го пуснах по-рано, че нещо ми е като трън в петата името на Килата и бях изключително любопитен да чуя какво са забъркали двамата.  Но пък издържах, изпробвах си търпението и устоях на изкушението да го чуя едва след предните 14, в последователност. Килата си звучи мазно, точно както предполага бийта, разбира се, че Fang си е на място също и като цяло до някъде разбирам защо са оставили черешката на тортата за финал. Та каква черешка ще е вградена в основата на блата? Ха! Снимайте го, наистина, ще отвори още повече!

16. Outro – Тук какво да кажем, благодарсти от Fang

Тавата свърши, а ако до тук не съм успял да те убедя съвсем сега ще ти я препоръчам и ще ти дам още малко причини да се сдобиеш с нея. Ако не друго, вземи го на CD и спокойно можеш да подариш копие от него за празниците на някой, който харесва добре създаден български хип хоп, ще го впечатлиш, 100%. Мазнотия, разнообразие в бийтове, теми и вокали, а ето и още нещо – сериозно намесен е, човек, който си разбира много от работата – работата по аудио-обработката. Това е Майт, за мен лично може би най-големия професионалист в средите или поне в топа, което си е чиста гаранция за качество на звука, наистина! Ако трябва да говоря в цифри ще го направя така – The Source дават микрофони (цели и половинки, от 1 до 5), за да оценят даден албум. Ще използвам тяхната система, за да не се правя на оригинален и ще поставя 4,5 (просто не мога 4,9). С 2 думи, вземи си го (от тук), заслужава си! Моят анализ на „Зеленият път” приключва тук.

Коментари 0