Слушай "УДАР" на Жлъч / Гена

Публикувано на Февруари 16, 2015 0 коментара
В “УДАР” знам, че ще намеря много “цинични химни за улиците!” и накрая ще ми просветне, че “тук по стените се сaдят цветя посредством крадени флакони”, но ще се жертвам. Пускам, слушам и споделям впечатления. Гонг!

1. Еее, т’ва ли ше са първите ти думи бе Жлъчимире? Ма то пък като се върна към предната обложка и се освестявам, че всъщност няма нищо смущаващо. Пък и това си му е любимия лаф на МС-то, знаем си го. Музиката на “Немилост” е много блага, темпото е подобаващо за старт на мача, лириката е като въртележка, а ръцете и краката на боксьора се движат достатъчно бързо, за да са заплаха във всеки едни момент. Ей т’ва правилно сте го сложили като интро на албума, Гена.

2. Айде пак с тази дума с “К” – концептуално! Трака започва доста епично, а и така си продължава. Тежко – темата е като трън в петата, явно дразни и си проси разчовъркването. Бийта и цялостното настроение са като на батална сцена от филм, в която се сблъскват 2 конници! Но може и да е сън, все пак … “Баща ви е пиян”.

3. “Ей…” какво? Хахаха вече нямам съмнения, това е като на Master P “ъъъ”-то във всяка песен. Остави това на страна, но този трак до тук ми е най-силен, което подсказва, че навлизаме навътре в тавата. Най ми е на сърце! Лириката, бийта, скречовете, емоцията и финалния резултат – пушка!

PS: Тъкмо хвърлих едно око на задната обложка и к’во да видя – той и Starteras е в кюпа, което само затвърждава усещането, че проекта не е случаен, а резултата е заслужен “Престиж”!

4. К-к-к-”Ключов, rешаващ” може ли да се окаже трак #4? Набива ми се една фраза “…дълга зове”, провери я, няма да съжаляваш. Тук има доста метафори и не, че това е изненада, но предвид факта, че в първата минута и половина бийта е сравнително “спокоен”, римата определено се откроява като по-агресивната част от парчето. После обаче бийта се променя и става направо нов трак, силите са изравнени и сега токатите идват от ляво и дясно. Пази се! Е, ако си жена няма да те ударят, споко.

5. Тук нещата са ясни, скоро излезе видеото и всеки си има впечатления, но с две думи хората си казват “Нас не ни ехе” и си правят нещата така както си искат. Така както ги чуват и разбират. Бийта е класически, поне на мен така ми влиза и ме връща в едни други времена. На фийт е DJ Skill, знаеш това.

6. “Codex Ordinis” – много як бийт, много! Жлъчката разказва истории, а всичко се обобщава ето така “oт корена до короната”. Кефи ме разчупения флоу и разпяването. Това стига ли ти, за да знаеш, че парчето не случайно е в средата на тавата, тук се заформя епицентъра на труса,. Всъщност това е и най-дългото парче в албума… продължаваме слушането…

7. “Все едно крадеца, който краде от крадеца не е крадец”…….”всичко е око за око”, този трак надъхва, а и да не забравяме, че започна с поздрав за родната полиция и то с класи над този на Веско Маринов! Бийта е доста “шарен”. Пускай и внимавай да не ти посинят “Око”-то.

8. “Преносителят” е криминален трак. Мисля, че това е парчето, което най-много ме грабва. Музиката е сила и е много добре обяздена от лириката на Жлъчката. Темата е брутална! Дано имаш уши да чуеш и вникнеш в този storytellin’.

9. “Никойнеможедатеспасиоттовакоетоискаш” – ами така си е! Музиката е различна от всичко, което мина до тук. Настроението, което носи парчето е съвсем уместно, предвид темата. Жлъчката се заиграва с флоу-а, а брейка на бийта в края беше гранд, както и паузата към средата.

10. Думите, с които започва “Софийско градско” са много силни. Разчупените ударни много ме кефят! Този трак е работен много сериозно, личи си! Рунд #10 и темпото в атаките на Жлъчезар се променя изневиделица. Дори изморен не спира да тормози. Този трак е мощен! Адмирации.

11. “Роди & Убий” идва като след буря, успокоява малко нещата, има нещо галопиращо в бийта, но тук някак участниците в спаринга оставят усещането за надлъгване. Прескачат се, разменят изморени атаки, поделят си точките, а мача наближава към своя финал.

12. Усещането, което ми създава “Печал” е като онова, което имах, когато гледах сефте филма с Мики Рурк и 2 Pac “Bullet”. Представи си много изтощен боксьор на ринга, но въпреки всичко трябва да внимаваш, ама много да внимаваш. Ето тук е така, умореното звучене по никакъв начин не лишава парчето от качество. Музиката е красива. Темата е болна. А римите мазно полягат върху звука, след което биват завити и целунати за лека нощ. Така е!

13. “Тротоари” – определено много подходящ за финал на тавата трак. Жлъчката звучи все по-изморен, адмирации за избора на флоу, не че бийта на Гената не го предразполага де. За мен този трак си е иззел функциите на аутро съвсем заслужено. А финала му залепва! Мача свърши. Гонг!

Доклад на делегата: 13 рунда с различно темпо, красиви атаки, тежки удари точно в целта, класна защита, когато се наложи. Ред и дисциплина от участниците. Няколко рунда, в които тактическото надлъгване мина лежерно и други, в които темпото бе мълниеносно – танца на крайниците решава съдбата на мача, така че… И все пак, колкото и да се страхуваш от удари, аз ти препоръчвам да изиграеш този мач. Гонг!

Ето къде двамата разказват за тавата бийт по бийт, лирика по лирика: Жлъч / Гена @РадиЙо! НРБ

Коментари 0