50 стотинки лафи с македонците от Green Out

Публикувано на Октомври 19, 2014 0 коментара

Изпратихме 12 питанки към македонската банда Green Out. Отговорите дойдоха няколко дни преди второто качване на българска сцена и първо такова на пловдивска на 25.10.14. Ето как отговориха момчетата


2go

От кога сте Green Out и това ли е първото име, на което се спряхте? Има ли промяна в състава на бандата от ден първи до днес?


Bruce: Green Out е първото име на групата. Преди работехме аз и Tonyo San, когато бяхме на по 14 години. Записахме албума „Цветот на Светот“ (Цветът на света), а 2 години по-късно се запознахме с LD Pistolero, който ни въодушеви с таланта си и така се събра триото Green Out, от тогава е такова и не вярвам, че нещо може да го промени.


Tonyo San: GreenOut е първото и единствено име на групата от 2005 година, никога не сме променяли нищо, нито името на крюто, нито членовете му и никога няма да ги променим. За нас GreenOut е вечността.


LD Pistolero: GREEN OUT е първото и единствено име на групата. Съставът е същият и такъв ще остане завинаги – аз, Tonyo San и Bruce // Foolish Green.


Кои са МС-тата и групите, които ти “проговориха” за първи път? Какви са спомените ти от първата среща с негово височество Рапа?


Tonyo San: От една страна бяхме късметлии да растем по време на епохата Golden Age of Hip-hop. Сега сме 2014 и хоп-хопът никога няма да бъде същият. 90-те години са в миналото, а тогава се виждаше истинското лице на хип-хопа. Ние имаме същия този стил и дух. Ние носим целият дух на истинския хип-хоп groove от златната ера на хип-хопа.


LD Pistolero: Музиката съществува от много време, а талантът за създаването и е вроден. Рапът ни е най-добър приятел от деца. Всичките артисти от златната ера на 90-те са ни вдъхновение, до живот.


Bruce: Според мен музиката е най-благородната работа, която човек някога е измислил. Тя няма физическа форма, а те докосва с всички сетива, така както съществува в мен, откакто аз съществувам. Музиката не я деля по първенство, но конкретно Рап музиката ми е драга любов от средата на моето основно образование.



Дай ми твоя топ 10 на артисти/албуми от старата школа.


Tonyo San: Любимият ми албум на всички време е Bizzarre ride II - The Pharcyde. За това нямам съмнение. Любимите ми албуми, които са повлияли на стила ми и са ме вдъхновявали освен вече посочения са:
Fugees – The Score
Eminem – The Slim Shady LP
2Pac – Me Against the World
Redmen – Muddy Waters
Nas – It was Written
Mobb Deep – The Infamous
Onyx – Shoot Em Down
Afu-Ra – The Body of Life Force
King Tee – The Kingdom Come

LD Pistolero: Уффф, тежък въпрос, 10 са малко. Нека остане тайна.


Bruce: Има твърде много, а списъкът на моите 10 топ артиста, за да бъда искрен, няма много допирни точни точно с рап музиката


Ако сега погледнем в плеяра ти, какво ще намерим там. На кой се кефиш от днешните артисти?


Tonyo San: Не следя много съвременната музика. Слушам всеки жанр и всяка музика, които ми харесват. Аз разделям музиката на хубава и лоша. Разбирам музиката, която се прави само за бизнес, но не искам да имам нищо общо с нея. Ако сега разгледаш плеяра ми, няма да намериш много хип-хоп, защото аз съм се задълбал по-надълбоко, към корените на този стил и слушам бащата на хип-хопа, наречен „Funk“, чичо му Soul, дядо му Jazz и много обичам пра-прадядо му Blues.


LD Pistolero: До преди известно време имаше само мутирал и изопачен хип-хоп и по някоя група или артист, които да поддържат истинския смисъл на тази музика. Гледам, че днес всички се зарибяват по старите неща, ОК е. Надявам се, че няма да станем застрашен вид.


Bruce: В момента? В плеяра ми най-вероятно някой японски поп от 60-те години. А от съвременната сцена има много алтернативни и креативни артисти, както и в хип-хопа, които много ме радват. Например Flying Lotus, Black Keys/Blakroc, Jurassic 5 и т.н.


GrO

Следиш ли Балканската сцена?


Bruce: Не съм хардкор фанатик, но следя колкото мога, най-често покрай приятелите и бенда, с които свиря.


Tonyo San: Трябва да съм честен и ще ти отговоря, че не я следя целенасочено, но когато чуя някой добър изпълнител от Балканите се радвам. Честно казано не следя световната сцена, слушам old school музика като Soul, Funk, Jazz, Blues, разбира се Hip-hop. Но съм сигурен, че днешната Балканска сцена е много по-добра от американската, защото тук си влагаме душите, а в САЩ всичко се върти само около бизнеса и нищо повече.


LD Pistolero: Следя колкото мога и смятам, че имаме богата сцена, единствената пречка е езиковата бариера. Мисля, че трябва да има поне веднъж годишно Балканска хип-хоп сбирка, на която да видим кой до къде е и където по време на разпадане да можем да се обединим ние младите преди всичко.


Харесва ли ти посоката, в която се развива македонската хип хоп сцена? Ако “да/не” защо?


Bruce: Нормално е, че все още е крехка и ранима, но се държи и се върви по добър път. Все още я задържат социалните кръгове, не и даваме да си отиде от улицата.


Tonyo San: Хип-хопът в Македония се превърна в най-популярната музика, невероятно е знам, но е истина. Всяко днешно хлапе познава македонската хип-хоп сцена. Знам, че звучи странно, но повярвай ми, те слушат хип-хоп музика, може би защото усещат нуждата от изход от веригите на правителството, търсят свобода и са жадни за ИСТИНАТА... Точно като нас. Кой знае, може би хип-хопът държи отговорите за тях.


LD Pistolero: Македонската хип-хоп сцена е доста солидарна и прогресивна, допада ми посоката, в която се движи, докато някой не кривне от пътя, а когато това се случи, има кой да го върне или напълно да го избута от него.


Разкажете ми повече за Legijata.


Bruce: 10 членен екип от супергерои, които петнайсетина години активно повишават нивото на съзнание на младите и се грижи за рапа в цялото семейство.



Tonyo San: Legijata е хип-хоп крю на повече от 15 години. Със сигурност е най-влиятелната хип-хоп група в Македония. Невероятно е как 10 души са заедно през всичките тези години... не е за вярване! Но на първо място става дума за приятелство, обединение и респект.


LD Pistolero: Legijata е екипът, който вече повече от 15 години функционира, създава и живее заедно като едно голямо семейство.


Кажи защо всеки трябва да чуе и има в колекцията си копие от “Rapanoja”


Bruce: Е, не трябва точно всеки, но мисля, че голям труд е вложен в него и затова може би си заслужава да бъде чут. Жалко е, че аз не мога да го усетя като слушател, тогава бих направил детайлна рецензия.


Tonyo San: Rapanoja носи истинско хип-хоп звучене, носи сърцето на хип-хопа, има вкус на хип-хоп в неговата истинска и първична форма, Rapanoja държи хип-хопа жив. Така че ако си влюбен в хип-хопа, ще искаш да се ожениш за този албум.


LD Pistolero: Не трябва всеки да го има, но определено всеки трябва да го чуе. Ако музиката ти е за ВСЕКИ, тогава нещо не ти е наред. Rapanoja е нашето второ дете, втори албум и много любимо парче музика. Ако знаеш музиката, ще знаеш за какво се боря, а когато знаеш за какво се боря, тогава е по-лесно да ме разбереш.


Вече излязоха 2 клипа от албума, какво следва? Заредили ли сте следващите проекти във фурната?


Bruce: Сега най-вече сме фокусирани върху живите изпълнения, за в бъдеще се очаква да заснемем още един клип. А за нови проекти ще използваме зимата, която идва, ако ни е студено повече ще се затваряме в студиото.


LD Pistolero: Сега е период на сценично представяне на музиката, подготвят се доста настъпи из Македония и навън. Сигурно ще снимаме още някое видео, но за това по-натам.


Tonyo San: Скоро излиза ново видео от Rapanoja.


greeo

Въпрос номер 10 е свързан с това – виждаше ли преди 10 години нещата такива каквито са днес? А как ги виждаш след още 10?


Bruce: Не бих предположил нищо, от което се случи през последните 10 години, а за предстоящите ми остава само надежда, че ще градим и ще се развиваме във всяка сфера. Да продължим да се свързваме мисловно и духовно със слушателите, да съчувстваме значи и да продължим да вървим по светата земя. Да разпространяваме посланието и да дописваме главите в зелената книга. Това са подвизите.


Tonyo San: Всичко се променя. Но промяна е дума, която не обичам да използвам. По-скоро предпочитам да разсъждавам по този начин – всичко се движи нагоре, както и ние, ние не се променяме, ние растем. Трябва да мислиш така и да се развиваш. Така че нищо не остава същото и остава, значи нещата не вървят в правилната посока.


LD Pistolero: Сигурно е, че нещо се е променило и сигурно много работи ще се променят занапред. За мен най-важни са любовта и уважението, докато тях ги има ще има и промени, но само към по-добро.


Какво ще правиш ако ти вземат рап-а?


Bruce: Рок


Tonyo San: Всъщност първата ми любов са изящните изкуства. Завърших бакалавър и магистратура в Художествената Академия в Скопие. Рисувам комикси от 6-7 годишен. Имам вечна любов към изкуството, без значение дали е музика или рисуване. Така че това е отговорът.


LD Pistolero: Не могат да ми вземат нещо, с което съм роден. Могат да ме убият, ама и така ще се прецакат защото ще си направят още по-голяма беля.


Ок, благодаря за този разговор, какво е вашето послание към хората, които ще прочетат това?


Tonyo San: Всички имаме възможността да направим света по-добро място. Нека започнем от нас самите, нашия дом, после нашия квартал, после нашия град, после нашата държава, после континента, после планетата и накрая ще направим цялата Вселена по-добра. Само се замислете.


LD Pistolero: Благодаря за интервюто! Кеф ни е, че за втори път ще забием в България. Надявам се, че няма да бъде последен. А за хората – елате да видите как Green Out го правят тоя рап.


Bruce: Благодаря ви за интервюто. Едвам чакаме да пристигнем на 25-ти в Пловдив. Голяма чест е за нас, че за втори път идваме в България и се надявам, че ще има още. А за хората – бъдете зелени, пресичайте на зелено улицата, искайте я природата и зеленината и ще се видим скоро.



В събота Green Out са на пловдивска земя и аз лично ти препоръчвам да бъдеш там, за да видиш какво правят на сцена. Къде, кога и с кого ще разбереш като цъкнеш тук - цък.

Коментари 0