Анализ на „359 хип хоп наградите 2” от един БГ хип хоп фен.

Публикувано на Февруари 10, 2014 0 коментара

Първо да се легитимирам: аз съм един от всичките в хип хоп снопа с копията. В средите от началото на 90-те, минал през танците по това време, издал албум през 96-та, бил на сцената на много рап-концерти и фестивали в различни градове, водил достатъчно „черни” клубни партита. Човек пишещ за БГ хоп в 50stotinki.com, за година в musicspacetv, а освен това с 6,7 г. стаж в клон на БНР с Радио Хип Хоп Ваканция и с над 7 месеца в 2 клона на БНР с действащото РадиЙо! НРБ.

Казвам всичко това, не за друго, а за да съм сигурен, че най-малкото никой няма да ми се разсърди за това, че го занимавам с това, което аз видях.

Без претенции да покрия очакванията на всички и още по-малко да ангажирам някой да се съгласи с това, което мисля и пиша. Държа да се знае!

Ще развия анализа си от 2 гледни точки:
1. Несериозно погледнато или повърхностната гледна точка.
2. Сериозно погледнато или критичната гледна точка.

„1”


bg8

Ако не си надълбоко (или изобщо не си) в хип хоп средите може и да си доволен. На сцената имаше много млади хора, които си виждал по ТВ-то и си чувал по радиото. Те бяха доста шарени, досущ като актуалните си американски колеги от MTV и нашумелите музикални реалитита. „Екстра” би казал някой и би разбутал яко кокалите на великия Тодор Колев с думите „Баце Тошко, успяхме, стигнахме ги американците”.

И тук също искам да отбележа, че с това по никакъв начин не казвам, че тези младежи не са талантливи. Напротив! Но дозата, дозата е ключова. Доста голямата порция от това звучеше като всякакви други награди на музикална телевизия, но не и стриктно за хип хоп. Всъщност, ако махнем „хип хоп” от заглавието на събитието дори биха били възприети като едни зверски яки награди. Обаче! Това „хип хоп” отпред променя много неща и задава много въпроси. За тях обаче после, в „сериозно погледнато”.

Представянето на танцьорките и на брейкърите е нещо, което определено ми хареса. Бяха добре дозирани, добре отрепетирани, добре разпределени. Супер. Яко беше и якето на Килата, чантичката също, доста се беше постарал, като за VIP церемония както си требе. За мен бе най-стилен. Няма да посочвам имената, от които останах впечатлен като пърформънс на сцената, не за да не изреждам всички, а за да не пропусна повечето. И пак, като за общи музикални награди – без забележка! За хип хоп обаче... после. Водещите бяха забавни, а Елена беше... червена. Добре седеше на сцената, като роза. Поне от последните редове изглеждаше много... алено. Звука беше хараби, като цяло се разбираше кой к’во пее... поне тези, които пееха на живо нямаха причина да се притесняват за това. Много се изкефих на представянето на Бобо и Redman, това е ниво, което всеки трябва да гони. Alex P. също се представи добре. Спенс и Goodslav стояха стабилно на сцената с това, което представиха и... така. Toni Zen бе пушка – респект, за което.

M.O.P. забиха про, въпреки тълпата пред тях (в квартала от уста на уста събрахме по-сериозна масовка за снимки на клип през 2002), но пък все още сме в „несериозния а.к.а. повърхностния” анализ, така че с 2 думи – добре беше! Проблема е, че... ех все бързам с проблемите, но така или иначе приключваме тук с тази гледна точка и отиваме към критичната, която ще е доста по-дълга, но идеята е да е за добро!

„2”


bg5

И така: за старта няма нужда да говорим, никое събитие не започва в обявения час, но пък и рядко се закъснява чак с толкова, но да кажем – случва се.

Искам да е ясно, че ще разглеждам организаторите като екип, без да деля на имена и позиции, тъй като не съм в кухнята и не знам кой за кое е отговорен. Г-жа Мария Бонева обаче с уважение ще разглеждам като човека дърпащ конците, което далеч не значи, че е била наясно с всичко, което се случва по трасето и то не за друго, а защото според мен просто не е наясно с материята до такава степен каквато би ни се искало (което далеч не е задължително разбира се). Лошото е, че при толкова много минуси, които предстоят, явно и хората в екипа не са. Или! Да, има и друга гледна точка – тази да угодим на близки и приятели. И що? Кой и какво печели от това? Да видим:
- Организаторите получават „full respect”, който нямам представа за какво им е при такива условия и развръзка и то от хора, за които наградата и камерата са цел номер едно, при това постигнати по подобен начин.
- Наградените знаят, че печелят предварително защото са се обадили на време?! Хора, опомнете се, тази награда няма да ви направи по-добри артисти, не вярвам да ви повиши участията заради самата нея, а и не вярвам хората без нея да станат по-слаби...
- Публиката получава всичко друго, но не и хип хоп на хип хоп наградите. Ха!

bg6

Няма да разглеждам по отделно всички качили се на сцената като част от програмата, нито тяхното представяне. Не защото е „въпрос на вкус”, а просто защото всеки направи това, което може както може. Мен лично повече ме потресе друго нещо – защо трябваше хората на сцената и хората зад катедрата за награждаване със статуетка в ръцете да се препокриват в толкова голям процент? Малко ми звучи като условие за участие в програмата. Дано не съм прав, че ако съм, то голямо извиване на ръце ще да е паднало. А, да, то това не стига ами освен пеещи и награждавани, някой бяха и водещи на събитието! Всъщност цели 4: Део, Играта, (хубавата) Елена и DJ Marti G. Не знам, не казвам нищо за наградите им, но просто не ми стои добре. Няма водещи ли, ако тези трябва да бъдат наградени? Не ми стои добре, честно. Нямам нищо против никой от тях, просто анализираме случилото се, а то показва, че чисто и просто, човека бил най-много на сцената (извън амплоато си на водещ) бе... Део!

Не беше никак яко и хора номинирани в дадена категория да връчват награда именно в нея. Защо ли? Ами ако беше само Alex P., да кажем „станала е грешка, голяма работа, случва се” ама преди него Lexus беше в същото положение. Това са неща, които се знаят и виждат в предварителния план на шоуто т.е. не е случайно. Още нещо, колко точно хора, които по сценарий трябваше да връчват награди изобщо не бяха в залата, а водещите не знаех за това? Аз лично помня за Светльо Витков, Люси Иларионов (как изобщо може да дава награда на хип хоп събитие?) и не знам още кой. За мен вината тук пак е на организаторите или поне на този, който отговаря за това, разбира се че трябва да ги провериш преди старта. Тук някъде е и закъснението на Jahmmi Youth тогава, когато всички чакат да връчи наградата на колегата си Zafayah, в категория , в която и самия той е номиниран, но с това свикнахме, та дори я взе да му я даде, щото Zafayah го нямаше. Случва се. Ето и Ndoe го нямаше, контузен е, но поне имаше представители. Атила го нямаше, негови хора също... Ghettoman се нагърби да му я предаде ама той дали ще я иска щом не е дошъл? Това, че нямаше никой от неговото обкръжение ме навежда на мисълта, че не е бил възпрепядстван, а си е бойкот. Ами то малко... ъндърграунд награда с блингове по нея... нали..., но това е бял кахър.

bg7

Уважение за шепата хора, които се опитват да (и особено за тези, които се справят добре като) правят R’n’B музика. Според мен тази ниша е доста празна, но при цялото ми желание това да се промени изяви като тази на Дивна са по-скоро поп. Разбирам, че Графа е покрай хопа още от времето на „мандарините”, много уважение за него като артист, но ако Дивна трябва да участва, защо с тази песен? Пак бял кахър де, на фона на всичко друго дори изглеждам дребнав и заядлив вероятно. Не съм, напротив, просто съм любопитен.

„Извън кадър” ми е любимата рубрика – знам от няколко източника как обаждания променят номинации, едни влизат, други падат. Типично, нали са БГ награди... ама до кога? Не можем ли да сме по-про (като казвам сме, визирам хората занимаващи се с хип хоп). Защо трябва да им угаждате, които и да са? Ако пък ще угаждате на този и онзи защо не дадохте на вещите в средите да се нагърбят с номинациите? Сега нямаше да има недоволни... имам предвид от вас. Иначе то, че угодия няма го знаем чудесно.

bg2

На мен лично много от категориите са ми крайно неуместни, неясни и излишни. Аз разбирам, че е бизнесплан, който трябва да си заслужава и да се избие, но то едното не пречи на другото. Поне от страни така си мисля, може би греша и ако е така се извинявам за критиката, но все ми се струва, че ако е необходимо да се рекламират клубове, турнета, телевизии, могат просто да си платят и банера им да висне на сцената, а не е необходимо да се занимава публиката със скучни за нея категории. Добре де, само на мен ли ми прави впечатление номинацията на Фо за пробив в 2 поредни години? Дали ще има хеттрик?

Намирам изказванията на Спенс и Фо от катедрата с микрофоните за много уместни и на място. На Гетомен до някъде също. Килата направи шоу там, но това не е изненада. Всичко това беше хип хоп. Българска извадка.

Ето за това говоря през цялото време, че това е твърде малко хип хоп за хип хоп награди. Заедно с изпълнението на няколко човека това формира едва 20-тина процента по моему, а това определено е твърде малко и обижда цяло едно общество дълбаещо в средите още от началото на прехода в страната. Хората от „хип хоп”-а в заглавието ги няма нито в наградите, нито в попитаните, нито в залата. Защо ви е този мазохизъм? Нещата наистина могат да бъдат „хем вълка сит, хем агнето цяло” при работа в синхрон. Реших, че от грешния подход миналата година са извадени необходимите поуки и с такава нагласа реших да посетя. Та нали все пак журналиствам за хоп-а. Сега обаче с горчивина вече няколко дни се чудя дали тур 1 бе по-добър или не. Неприятно.

Помислете си само, как бихте приели Каризма за рок-група на годината? А ако Наско бе взел награда за бийтбокса си водещите щяха да направят голям шлем. Шегувам се, но както беше тръгнало...

Знам, че всички, които споменавам са с акъла си и не би трябвало да се обиждат за нещо толкова очевидно, освен ако не подходят с егото напред разбира се, което у нас често съсипва много добри идеи, като тези награди например.

bg3

Тук един доста обиден момент! Как никой не намери за необходимо да каже, че Eve я няма не в залата, не в града, а в страната? Наистина ли някой си направи пас и сега му е все тая за платилите вход? А в същия момент се хленчи, че за M.O.P. не останали хора. Не сте честни, не сте сериозни!

Ето какво мисля аз: Eve поставена до БГ подбора за шоуто беше много по на место от колкото M.O.P. А те биха били чудесен избор ако на сцената преди тях бяха излезли хората от кадегорията за „underground” или подобни стилово на тях артисти. За това стилово разминаване говоря. Кой е отговорен? Не съм аз, не са тези които си купиха билет, а не видяха Eve. Но успокоението е, че не е само ваш този проблем, почти не съм виждал правилно подбрани наши артисти на гостуващи световни звезди. Всичко се подрежда на принципа – познанства, приятелства, сърденки... Не е ли време да порастнем?

Ето за това нямаше хора на хедлайнерите, защото нямаше нищо общо между „Знаеш ли кой видях” и „Cold as ice” . И тук се обръщам не само към организаторите, а и към всички, които тръбят из социалните мрежи, че такива ни били феновете. Никой не е длъжен да гледа нещо, което не го кефи. Колко фенове на Левски и ЦСКА ходят да гледат Славия или Локо Сф? Нали...


А самите M.O.P. що трябваше да бъдат така нелепо представени просто пълен фикс!
Део и Елена казаха „чао до догодина” и с това чевръсто се шмугнаха зад завесите без да става ясно какво се прави в последвалите 10-15 мин. завеси? Все си мисля, че в такава зала има двойна завеса, с която да си наместят пулта, а отпред поне някакви хеликоптери да забавляват (условно казано де), а хората си го приеха за „чао” и си набиха камшика, поне тези които бяха на кантар.

Та така, това видях, това мисля, това написах.

Ако четеш и си:
1. Просто фен - не го приемай за чиста монета, това колкото и да се старах да бъде обективно, все пак е субективно мнение
2. От организаторите – вероятно всички тези грешки ги знаеш много по-добре от мен, причините за тях, виновните и т.н., мен не ме интересуват, всичко мина. Дано помогна за правилния извод.
3. От водещите – честито!
4. От наградените – честито. Дано си вдигнеш нивото след тази награда. Наистина ти го пожелавам.
5. От загубилите – споко! Не мисля, че липсата на награда ще те спре да се развиваш, работиш и подобряваш. Или ще ти свали нивото. От теб зависи, не от наградата.
6. Обикновен или специализиран хейтър – ти си, коментарите са твоята зона.
7. Мария Бонева – дано ме разбереш правилно, знам колко ресурс от към време, средства, нерви и енергия изисква всичко това. Вината ми се струва не е баш твоя, може би си подхлъзната не знам. Дано обаче това, което стана на 5.2.14 не те откаже. Успех за напред.
И за финал: Всички трябва да разберете, че това не са само някакви събития, някакви награди, някаква сцена, дори не са само някакви пари. Това трябва да е и някаква отговорност, поета от всеки. Запомни го.

Илиян Илиев - Ильо

bg4

ПС: Запазвам си правото да греша и изобщо да не съм разбрал нещата и не ангажирам никой с написаното по-горе.

ППС: Това далеч не са всички въпроси тук. Имам питанки относно „режисьор на видеоклип” ама за кой точно видеоклип не стана ясно. Защо тази така талантлива и красива млада изпълнителка Михаела Филева бе редом до хип хоп артисти в категорията си за пробив? И тук проблема не е, че я спечели, напротив, тя заслужава, но за R’n’B пробив. Negy за какво точно през годината бе номиниран, и защо сам, а Logo5 след „Песента” и „Петилетка” не са много ъндърграунд ми се струва, Нокаут са, но явно една „Стачка” е достатъчна и т.н. и т.н.

Коментари 0