10 години КОЙ ТЕ ИЗЛЪГА – кратката история на tr1ckmusic

Публикувано на Април 01, 2024 0 коментара

5c148c9b81ee782871bedc48c9f0f053.jpg
Ето, че изминаха 10 години откакто на бял свят се появи песента „Кой те излъга”. Като че ли беше вчера онзи 1-ви Април, когато сякаш от никъде се появи този бенгър.

По случай този юбилей, бих искал да споделя с Вас малко повече за историята на създаването и живота на това парче, тъй като смятам, че би било интересно за по-зарибените да научат някои интересни подробности от кухнята.

По всичко личи, че песента е най-слушаната от моя репертоар. Вероятно не случайно, тъй като проектът обединява едни от най-актуалните тогава изпълнители от изтока. В тогавашния момент, БГ рапът беше набрал силна инерция. Изпълнители като Dim4ou, Явката, F.O. и Занимейшън, ATS, 42, Hoodini и Hood G Fam гърмяха яко, сериозно подкрепени от множеството стабилни артисти от източната сцена. Силна БГ рап вълна, баш откъдето си е редно да идват вълните – от морето!


Къде бях аз в цялата тази картинка? Някъде в началото на 2013, след пускането на първия ми албум (микстейп) The Tr1cktape Vol.1 и успеха на интрото, вече знаех, че искам да работя по следващ албум, който да обединява много различни изпълнители. Исках обаче този път той да има концепция, а не просто събрани в пакет парчета без никаква спойка помежду си. По това време отделях доста време за правене на бийтове и благодарение на това си бях създал познанства с много от артистите в сферата на БГ рапа. Така реших да създам албум, в който да поканя за участие различни изпълнители, които да събера в такива колаборации, в каквито не сме ги чували до сега. За да стесня кръга, реших да наблегна на изпълнители от изток, като това до някъде очерта и основната концепция. След като споделих плановете си с главните заподозряни, разпратих на всички пакети с бийтове и не след дълго вече бяхме задвижили доста парчета.  Работата вървеше добре и се заформиха интересни проекти.

Експериментирайки, един ден наложих върху поредния инструментал фразата „Кой те излъга че на изток няма рап” от общото ни парче с Hoodini, търсейки идея за някакъв припев.


Някак си това ми звучеше супер за интро и тема на целия албум и ето как започна всичко. В последствие реших, че това интро може да се превърне в цяла песен, в която да включа още хора. Летвата беше висока, тъй като в интрото на The Tr1cktape Vol.1 участваха 8 човека. Нямаше как да се изложа, затова плана беше този път да поканя колкото се може повече от участниците в самия албум, а те бяха доста.

Един от първите естествено беше Hoodini. Вече го бях запознал подробно с идеята си за албума и бяхме започнали работа по няколко парчета за тавата. Представих му и идеята си за интрото. Той бързо реагира, като върна своя куплет, заедно с този на Криминал от Добри момчета, като така поставихме началото на работата по песента. Последваха разговори с много изпълнители, като на всеки следващ представях демото на парчето, което имам до сега заедно със списъка на всички, които предстои да записват. Вече виждах, че се заформя нещо голямо, което ме накара да организирам заснемане на видео към песента. Доста бързо успяхме да организираме снимките в Бургас с Hoodini, Криминал и F.O., които заснех в рамките на няколко часа на различни локации из града. Последваха снимки в Шумен, заедно с 42 и Фокса. Варна остана за накрая, тъй като бе най-лесно за мен да обиколя и заснема тукашните участници. В един момент, някои изпълнители имаха заснети куплети, монтажа на видеото беше започнат, а песента дори не беше запършена като записи.

Беше някъде началото на 2014-та и времето летеше бързо.  До онзи момент не бях си поставил краен срок, но без такъв щеше да е трудно проектът да бъде завършен, затова се спрях на датата 1-ви Април. Очаквах включвания и от още изпълнители, но времето за завършване на проекта наближаваше, а поради една или друга причина останалите поканени не успяха да реагират в срок. Сред имената в списъка бяха Явката, MWP, помня, че по това време се бях свързал и с Ndoe. Известен на малко хора фатк е, че и Вальо Кита има записан куплет за „Кой те излъга”, но поради неизвестни за мен причини, взе решение да не участва в песента, а по мое мнение куплетът му беше доста стабилен.

Превъртаме лентата няколко седмици напред, през които успяхме да запишем и заснемем всичко по песента. Паралелно с това финализирахме и всички останали песни за албума. Заедно с брат ми Виктор, смесихме, а той мастерира 90% от парчетата. Нещата започваха да добиват финалния си вид. Дни преди премиерата успях да завърша и уформлението на дисковете за албума за да мога да организирам на време печата на малък тираж CD-та. Много важно за мен беше да успея да създам качествен като продукт физически носител, който да носи тази колекционерска стойност за истинсите фенове на музиката, какъвто съм и аз.

29235f37cb377e05edb93c5941f661e7.png
И ето, че денят дойде. Песента беше готова, видеото също. Някак си денят на шегата пасваше идеално и с името на песента - нещо, което някак си дотогава ми беше убягнало. Случайно или не, това съвпадение се оказа много добър повод да си спретнем една първоаприлска шега, за да можем да поднесем на публиката този шедьовър по най-добрия възможен начин. По това време вече бях загатнал многократно, че албумът идва много скоро, дори наскоро бях пуснал тийзър, съдържащ фрагменти от голяма част от песните. Доста бързо споделих плана с няколко от участниците, които с не по-малко нетърпение от мен очакваха премиерата на парчето. Идеята беше да създадем излюзията за една голяма караница между участващите в албума. Много бързо спретнахме една фейсбук кавга между доста рапъри, които се обвиняваха един друг кой е виновен, че албумът няма да излезе заради бавене и несериозно отношение на някои от тях. Споделих идеята и с ИлЙо, който реагира на мига, като събра и навърза историята под формата на статия в 50стотинки, която също всички разпространихме из фейсбук. И така, в рамките на часове в мрежата настъпи мега грандиозен рапърски скандал, а междувременно всички ние потривахме ръце и чакахме видеото на „Кой те излъга” да се експортне и качи в тубата. След цял ден висене пред компютъра и няколко неочаквани технически проблема, без малко да не успея да пусна видеото преди 12 вечерта (дори по спомен мисля, че беше минути след 12 часа), най-накрая видеото беше качено и след полунощ плъзна навсякъде из мрежата. В края на клипа естествено, като черешка на тортата се загатна и че чисто новият албум с 20 песни идва 3 дни след това – на 4-ти Април.
6b6f550e91586fabeaa61a45140a81c3.png
Не бих казал, че всички се вързаха на първоаприлската ни шега с караниците, но съм сигурен съм, че по-добро промо на тази песен и албум едва ли бих могъл да измисля. Определено се вдигна шум.

Следващите дни песента удари топ-а и се прие навсякъде повече от добре. Никой не очакваше да бъде такъв бенгър. Съответно постла червения килим за  The Tr1cktape Vol.2, който също не разочарова публиката.

Помня, че Hoodini ми се беше обадил не следващия ден. Имаха участие в някакъв малък град и беше също изненадан как отивайки към клуба от няколко места е гърмяло „Кой те излъга, че на изток няма рап”, а по-късно, още на първото лайв изпълнение на песента, всички я пеят. Естествено тя се въртя и по участията на повечето от изпълнителите, като остана задължителна част от техния репертоар задълго.

Мина време, но изглежда, че това мега колабо не се забрави и през началото на следващата 2015-та година, песента бе избрана за „Колаборация на годината” на ежегодното издание на наградите на 359.

560cafefb9c82056d818a1e2f446c9d2.png
Изглежда, че наградата беше вдигнала малко шум, защото скоро след това ни потърси PR-ът на известен варненски клуб, който ни предложи да организираме събитие под надслов „Кой те излъга”, като се опитаме да съберем състава на една сцена. Е, успяхме, макар и без един.

93152573993754f9415e846455ef175f.png
Над 3 часа сцената се тресеше под краката на Dim4ou, F.O., Hoodini, Kriminal, 42, ATS, Madmatic, Joker Flow, Varna Sound, Thugga, Ума и Дума, Jay и DJ Emotion, който разцепи с брутален едночасов БГ рап сет! Който беше там, знае - партито беще гърм!


Яко е, че песента е оставила следата си в историята на БГ рапа. Доказателство за това са препратки към нея в множество песни и до днес. Може би най-яркият пример от последно време е парчето на V:rgo и компания „Кой та излъга?”, в което бях любезно поканен от него да участвам, като оставя почерка си върху бийта.


И така сега, 10 години по-късно, емоциите, които предизвиква всеки един от тези спомени са повече от позитивни. За мен, както и за много от момчетата, тази песен беше ярък момент в кариерата на всеки от нас. Вярвам, че тази творба донесе на всички ни само позитиви и добри емоции.

Дали хората още я слушат? Ще я слушат ли занапред? Незнам. Нека проверим след някоя друга година, а до тогава – дай му плей!


Автор: http://tr1ckmusic.com/

Всички ЙО-линкове са ТУК / ЙоМРУК Мърч


Коментари 0