50стотинки лафи с tr1ckmusic

Публикувано на Октомври 05, 2022 0 коментара



Здравей, къде те намираме?


- На работа - вкъщи.

Да се върнем назад във времето, помниш ли първата си среща с музиката изобщо, като слушател. Какво бе заглавието, на какъв носител го чу и какво усети тогава?

- Не се сещам конкретно за най-първия си допир с музиката, но като малък съм изслушал доста от колекцията касети на баща ми, като едно от имената, които до ден днешен помня е Queen. Сещам се, че първата лично моя касета, която въртях беше на Fun Factory - подарък от някой. Ако говорим конкретно за рап - вече може би на 13-14 годишна възраст покрай съучениците в мен попаднаха няколко касетки на 2 Pac. Впечатли ме енергията в изпълненията, въпреки че не разбирах почти нищо от текста. Бързо се зарибих и започнах да търся и още подобна музика.

А кога реши, че ще се проваш и ти? Колко време мина от тогава?

- Реших да се пробвам с правенето на музика някъде може би 2006-та. От скоро имах собствен компютър и бях си инсталирал fruity loops. Пробвах да правя някакви елементарни инструментали. Стана ми интересно и започнах да търся в нета вокали на известни парчета, които да мога да ползвам и ремиксирам. Като гледам май са минали 15 години, а сякаш не беше толкова отдавна


Какъв е споменът ти за първият продаден бийт? (кое и чие е парчето)

- Нямам спомен, но като цяло не съм и продал кой знае колко инструментали. Никога не съм правил музика с цел да я продавам. Няма да забравя обаче как един ден Килата ми се обади и ми каза “искам да ти купя нещо за студиото”, при което аз му отвърнах, че нямам нужда от нищо в момента. След известно време пак ми звънна и ми каза директно, че трябва да му пускат капаро за някакво участие и ми поиска сметка, тъй като беше решиш да ми се отплати някак за музиката, която бях му правил към момента.

А кой е най-успешният ти реализиран инструментал?

Най-успешен не знам, но и до ден днешен най се кефя на инструментала на "О-Ye" на Килата. Един от първите яки бийтове, които съм правил и които благодарение на Пъф-а до ден днешен още се слушат и гърмят по клубове и коли.

Черешката на тортата с твое участие за теб лично е... (разбирай проект в колабо, било то ЕП, албум, микстейп, нещо по-мащабно)

Гледайки назад според мен за момента е ТТ3. Най-мащабния ми проект, в който съм вложил доста усилия и време, съответно и ми е донесъл най-голямо лично удовлетворение. Успях да събера толкова много изпълнители на едно място, станаха яки колаборации, гарнирани с няколко запомнящи се видеа и за капак - успяхме да направим 2 брутални промота във Варна и София, които ще се помнят дълго.


Как се разви бийтмейкинга в БГ през всички тези години, в които и ти си част от него?

- Смятам, че върви все напред. От както аз се занимавам изскочиха и се наложиха много имена със свое разпознаваемо звучене, които според мен по нищо не отстъпват на имена от световната сцена. Времето, в което живеем и творим също прави този занаят много достъпен и дава безкрайни възможности на малките много бързо да започнат да се занимават с това. Също така има и много съвместни проекти и инициативи, които само тласкат нещата напред. Когато аз започнах да правя музика трудно можеше дори да намериш кой е правил инструментала на дадено парче. Лека-полека бийтмейкъра, като че ли започна да излиза на светло, да се изявява и като артист, нещо което аз лично винаги съм се стремял да правя с моите проекти. Вече виждаме как не един продуцент е в основата на цели лейбъли, крюта, колабо албуми и тн.

Какво е необходимо според теб, за да мине сцената ни още едно стъпало нагоре?

- Според мен тя не е спряла да се развива и това, че все повече хора се захващат с това неминуемо ще я докара до по-високо ниво. Какво е необходимо според мен - повече внимание към оригиналите идеи, повече качество, вместо количество, повече общи инициативи и разнообразни проекти, чрез които да се разшири кръгозора на феновете.

Топ 5 колеги у нас и от света? (по 5)

- Трудно… първите пет от любимите ми - Timbaland, Drumma Boy, Pharrell, Dr. Dre, Hit-boy … много са.

От родните - имаме брутални бийтмейкъри, които няма как да събера на пръстите на едната ми ръка, но никога не бих объркал звука на FB, X, JO … може би топ 3 за мен у нас. Допълвам петицата с Roasty Suave и Rusty, а всички останали, на които се кефя го знаят лично от мен.

Кое е най-значимото събитие изобщо за родната сцена според tr1ckmusic?

За периода, в който аз съм част от тази сцена, според мен едно от най-значимите събития е когато Dim4ou и F.O. се събраха, или по-точно момента, в който съвсем случайно заснехме видеото на Big Meech. Мисля, че това беше ключов момент за началото на вълната, която се вдигна от изток и постави началото на един много силен период за българската рап сцена, която към онзи момент, като че ли беше в лек застой.

Ако говорим за значими евенти - може би Back to the unity доста раздвижи сцената, въпреки че не съм имал възможност да посетя нито едно издание.

Като бонус ще споделя и една малко по-различна гледна точка - според мен момента, в който Bash-a започна да снима музикални видеа също удари едно много силно рамо на рап сцената. Много изпълнители успяха да се сдобият с прилични видеа към песните си, вместо да ги пускат просто с картинки в youtube. До тогава някак си да имаш читаво видео беше недостъпно за голяма част от артистите.


Кои са най-впечатляващите родни МС-та за теб, без значение дали сте се засичали в общ проект или не?

За мое щастие съм имал възможност да работя с много от хората, на които симпатизирам, но като говорим за МС-та, със сигурност едни от хората, които са ми направили впечатление на сцена са Атила, Жлъч, Ndoe, F.O., 2, Имера, Ума и дума... с интерес чакам всеки следващ проект на Килата, Боро, Мад-а, Яжо, Jentaro, Hoodini ... от младите ме кефят V:rgo и TRF, Fyre ... общо взето съм фен. От тези, с които още не съм работил - M4staamind, Djaany, Бобо.


А от новата вълна кое намираш за ценно, каквото и да е - подход, стил, течения ... Кои са имената у нас, които ти правят впечатление?

- Със сигурност смятам, че едно от най важните неща при новата вълна от изпълнители (а и не само) е постоянството и отдадеността към това, което правят, както и стремежа към развитие и търсене на новото.

Например с интерес наблюдавам как се развива V:rgo. Кефи ме, че успя да се наложи и се възползва на макс от първоначалната си инерция и сега прави буквално каквото си иска, но го прави с вкус. Правят ми впечатление също и Fyre и Djaany

Какво е заседнало в плеяра ти? Ново и/или такова, което никога не излиза от години...

- Като цяло плейлиста ми е много шарен ... гледам нищо ново да не ми убягва, но паралелно с това въртя и преслушвам доста стара музика. Последните години много се кефя на Logic, кефи ме как Nas се завърна с няколко много здрави албума. Други произволни имена от плейлистите - Conway the Machine, Joey Badass и Pro Era, Joyner Lucas, Saint Jhn, Denzel Curry и мн. други.


Абе това tr1ckmusic от къде дойде и над какво работиш към момента?


- tr1ckmusic ... получи се случайно и така си остана. Още по времето на myspace, когато си направих регистрация там, за да качвам първите си ремикси. Имах поща с името tr1ck, с която се регистрирах там. Регистрацията с това име май беше заета, а тъй като платформата беше за музика (myspace music), реших накрая да добавя music и се получи tr1ckmusic ...
Изкефи ме, че изписано с 1-ца и че като име е уникално и лесно се намира в интернет. Започнах да се записвам тук-там по този начин и така си остана и до днес.

Към момента няма нещо конкретно, по което работя освен няколко започнати трака. За съжаление напоследък почти не ми остава време за музика, но пък все повече започват да ме сърбят ръцете.

Следиш ли друг елемент от културата с една идея по-голям интерес от останалите?

- Графитите винаги са ми били интересни, дори съм правил опити да драскам като малък, но не бих казал, че следя. Като ученик целите ми тетрадки бяха издраскани в проекти за графити, но почти нищо не е стигало до стена. Кефя се и на DJ-инг, дори скоро си купих малка конзола с идея да смесвам парчета, но така и си прашасва все още. Не съм много по танците, но им се кефя като част от цялата палитра на хип-хоп-а


Какво ти липсва от предишни години в днешната картинка?

- Липсва ми отношението и старанието на артистите от преди. Колкото по-лесно е в днешно време да се прави музика, толкова повече и се претупват нещата.

Оптимист за утрешният ден или по-скоро скептик, за музика става дума.

- Естествено, че оптимист и то все по-голям с всеки изминал ден. Нещата си вървят напред, излизат нови и нови изпълнители и свежа музика. А старата ще си е винаги там, ако в даден момент не можеш да си харесаш нищо от сергията


Ок, благодаря ти за включването и успех, но преди да ти кажа чао, би ли пожелал нещо на консуматорите на тази гозба?

- Подкрепяйте любимите си артисти и давайте шанс на новото. Благодаря за вниманието!

TR1CKMUSIC


..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................




Коментари 0