50стотинки лафи с ArtimoX

Публикувано на Септември 27, 2022 0 коментара



Здравей, къде те намираме?


- Здрасти! В момента се наслаждавам на сутрешното си кафе и на страхотното време от вкъщи в град Пловдив.

Да се върнем назад във времето, помниш ли първата си среща с музиката изобщо, като слушател. Какво бе заглавието, на какъв носител го чу и какво усети тогава?


- Конкретен спомен за първата ми среща с музиката нямам, но преди няколко месеца при едно семейно събиране гледахме стари касети, които баща ми е снимал като съм бил малък. Конкретно ми остана спомен от една касета, на която очевидно ми пробутват в ръцете подарък – нова играчка, свиреща различни песни при натискането на различни копчета. По видеото може да се разбере, че тогава съм на едва няколко месеца, може би около 3 или 4, а на лицето ми имаше широка усмивка, просто умирах от кеф хахах.

А кога реши, че ще се проваш и ти? Колко време мина от тогава?

- След като с родителите ми се върнахме от Гърция в края на 2011, където живяхме 10 години (реално там съм си прекарал детството), попаднах на dubstep тракове, по-конкретно се запалих по Skrillex. Помня беше голяма вълна тогава и с аверите от Гърция разменяхме песни, които откривахме в YouTube по Skype, докато един мой съученик от основното ми училище там ми прати FL Studio с идеята да се опитаме да направим наши тракове. 11 години по-късно все още разцъквам редовно на FL-ката.


Какъв е споменът ти за първият продаден бийт? (кое и чие е парчето)

- Мисля, че всеки бийтмейкър ясно помни първата си реализирана продажба. Не помня коя година точно беше това, може би някъде около 2013/14-та година, но никога няма да забравя първите 20 лева продавайки бийт на едно момче под псевдонима Golden от Стара Загора. Спомен от заглавието на песента нямам, наскоро помня го търсих във Vbox7 (той там качваше песните си), но май го е скрил или свалил... или аз не съм успял да го намеря.

А кой е най-успешният ти реализиран инструментал?

- Честно казано ми е невъзможно да дам отговор на такъв въпрос. Имам около 240 издадени песни (водя списък, за да следя всичко) на мои инструментали. Естествено на сърце са ми малка част от тях, но най-успешен е много субективно понятие, като се има предвид че успеха не го измервам в цифри.

Черешката на тортата с твое участие за теб лично е... (разбирай проект в колабо, било то ЕП, албум, микстейп, нещо по-мащабно)

- Отговора ми тук е същия като от предния въпрос.


Как се разви бийтмейкинга в БГ през всички тези години, в които и ти си част от него?

- Страшно много. Когато аз почвах да правя бийтове не знаех реално за БГ сцената, главната ми цел беше да продавам бийтове в щатите. Около същия период с първата продажба почнах да се интересувам повече и помня, че от бийтмейкърите тогава никой не се занимаваше с трап. Бяхме буквално 6-7 човека, като единствено LU беше изградил име покрай песните с Dim4ou, другите бяхме хлапета на по 14-15 години и никой не ни знаеше. Вече бийтмейкърите са наистина много, изградилите имена също не са малко, а достъпа към информация и отговори към въпроси вече са на една търсачка разстояние. Някои вече се развиват в чужбина като има и колеги работещи със световноизвестни имена в щатите и по Европа.

Какво е необходимо според теб, за да мине сцената ни още едно стъпало нагоре?


Необходимите неща са много в моите очи, но в основата стои аудиторията. По някаква причина много трудно се възприемат нови неща, особено ако става дума за нови жанрове или експериментални проекти. Много са малко артистите, чиито публика е готова да приеме нещо по-различно от типичното, по някаква причина хората често очакват да чуят „стария“ изпълнител, не толкова прогресиращата му форма на изкуство. Прекалено много се влачи едно и също звучене и тематика от голяма част от изпълнителите, не казвам че има нещо лошо в това, просто някак си на мен лично не ми е окей да се прави едно и също с години.


Топ 5 колеги у нас и от света? (по 5)


Винаги ми е било трудно да подреждам неща в категории от сорта на топ 5, топ 10 т.н. Също не мога да сложа само 5 имена в класация, имаме толкова много талантливи бийтмейкъри в България, че не знам от кой да започна. Без да искам да обидя някой и без конкретен ред на подредба ще дам лично за мен най-отличителните имена като качество и звучене:
- JS
- Lil Patriarch
- Shizo
- Venzo
- RUSTY


Кое е най-значимото събитие изобщо за родната сцена според ArtimoX?


- Като биймейкър мога да кажа следното: Ролята и поставянето на преден ред на бийтмейкъра в цялата картинка е в най-добрия си етап от всички години, в които тази игра съществува. Не може да се отрече, че вече имаме уважение от публиката и малко по малко се изравняваме с изпълнителите като артисти. Най-значимото събитие за мен ще бъде момента, в който отношението на вече доказаните артисти към нас ще бъде на равно в техните очи с други артисти като тях... Както се уважават по между си като артисти да уважават и нас защото и ние играем една не малка роля в тяхната кариера. Да, има повече доказани имена, които да ни третират с уважение, не като „аз пея, аз съм винаги прав, ти недей ми дава акъли“ или като имаш идея за съвместен проект да не те взимат толкова сериозно, да се вглъбяват в егото си и да не приемат и друга гледна точка. Малко са тези, които ни дават шанс да минем на следващия етап в ролята на продуценти, не просто „онея с бийтовете“.


Кои са най-впечатляващите родни МС-та за теб, без значение дали сте се засичали в общ проект или не?

- С риск да падна в очите на по-фанатизираните по рапа хора – никое MC не ме впечатлява. Не следя MC-та, не ходя по техни участия, не им слушам новите или старите песни. Може би преди 10-тина години бих изредил няколко имена, но в ден днешен това няма как да стане. Силно уважавам хората, които поддържат историята на основите на този жанр, просто не мога през 2022 година да взема сериозно някой, който се пени да „бълва барове“, да е толкова бърз, че нищо да не му се разбира или да „умее да контролира енергията на публиката“ и такива подобни неща. Всеки има правото да се изразява както иска разбира се.


А от новата вълна кое намираш за ценно, каквото и да е - подход, стил, течения ... Кои са имената у нас, които ти правят впечатление?

- Радвам се, че има цялостно развитие на сцената. Имам едно чувство, че последните 2-3 години всичко някак си беше в кратък застой, може би и ковида имаше известно влияние над този период, но мога да кажа, че от началото на тази година нещата почнаха да дърпат нагоре отново. Отново има талантливи малки, които здраво напират да се докажат с таланта си на сцената, отново има песни трупащи милиони гледания и интерес, които да не са чалгии. Слушането на музика почва да се прехвърля и към други платформи освен YouTube, малко по малко почваме да виждаме проекти и с артисти от други държави. Пренаситил съм се да слушам българска музика и честно казано съм малко труден откъм това да се впечатля. Единствените, които все още ме впечатляват с почти всяка следваща песен са TRF и V:RGO. Още преди да изградят имената си ме грабваха по специален начин, с който грабват вече една голяма част от широката аудитория. Напоследък ми прави впечатление DJAANY, afro swing-а, с който се е захванал много му ходи, а от най-новите имена със сигурност BOZHYDAR ми е фаворит, отличава се много и има какво да покаже в следващите години.

Какво е заседнало в плеяра ти? Ново и/или такова, което никога не излиза от години...

Предимно слушам европейски изпълнители последните години, а от месеци насам съм забил тежко на Luciano. Може да не му разбирам нищо ама направо ме пръска, човек. Изкарва нещо в мен, не знам какво, просто ми става много яко да го слушам тоя изрод.
Много изкъсо следя гръцката сцена от 5-6 години, като там всеки месец изгряват нови звезди и не спират да ме грабват с разнообразието си от музика.


Абе това ArtimoX от къде дойде и над какво работиш към момента?


ArtimoX-а дойде чисто и просто защото имах друг псевдоним, но не го усещах да ме описва някак си. Имах нужда от нещо друго, по принцип съм много зле с това да мисля имена на каквото и да е, но ArtimoX ми дойде някак си натурално. Макар и без конкретно значение, след всяка следваща година усещам псевдонима ми да ме представлява все по-идеално, а и все пак съм на етап в който огромна част от заобикалящите ме хора ме наричат „арти“  „мокс“, „мокси“ – то си ми е част от ежедневието отвсякъде вече.

В момента работя предимно над песни в други държави, най-вече комшиите около нас, но не искам да издавам абсолютно нищо по този въпрос – то ще стане ясно в близкото бъдеще така или иначе.

Следиш ли друг елемент от културата с една идея по-голям интерес от останалите?

В момента – не. Като малък много ме кефеше да драскам графити предимно на хартия, мисля че доста ми се получаваше. Също се бях тагнал на няколко места на острова, на който израснах в Гърция, а тук на една рампа на стария скейт парк в Стара Загора, който е премахнат от години вече. Малък опит, но все пак е нещо хаха.


Какво ти липсва от предишни години в днешната картинка?

- Реално си нямам идея какво е било преди 2011-та година, така че съм малко ограничен откъм отговори свързани с това. Лично за себе си мога да кажа, че ми липсва интереса, с който следях самата сцена. По цял ден търсих клипове от участия на изпълнители, интервюта  без значение на видео или писмен формат. Това ме грабваше много, исках да разбера какво имат да кажат и извън изкуството им. Тук е момента да благодаря много на медията 50 Stotinki, от тогава до ден днешен с огромно удоволствие отварям сайта и с часове се вкарвам в интервюта, без значение дали са стари или нови, без значение дали съм ги гледал вече по няколко пъти или предстои да скивам за първи път.


Оптимист за утрешният ден или по-скоро скептик, за музика става дума.

- Като цяло съм оптимист. Може да се случват малко бавно нещата, важното е да се случват и да има прогрес в цялата картинка. Единствено ако ме питаш в момент, когато съм отегчен и разочарован от артистите в сцената (все пак не винаги всичко е розово като опираш до взаимоотношения с хора) най-вероятно ще ти кажа най-грозните черти в това да се занимаваш с музика. Кисел съм, но се старая да гледам на нещата от хубавата им страна.

Ок, благодаря ти за включването и успех, но преди да ти кажа чао, би ли пожелал нещо на консуматорите на тази гозба?

- Да бъдат живи и здрави! Това е винаги на първо място! Всичко друго е възможно стига да се вложи малко повече усилие и труд.


ГЛЕДАЙ: ArtimoX-а прати ба*ти бийта ... около 200 пъти


ArtimoX IG


..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Коментари 0