Цензура, морал-контрол или пълна свобода в БГ музиката (БЧБХХИ)

Публикувано на Септември 19, 2022 0 коментара



"Здравей, това е втора статия от мен. Може да е провокативна, но заставам твърдо зад това, което съм написал. Ще е хубаво ако хората го коментират или има въпроси за статията."


Владимир Иванов

.............................................

Трябва ли да се забранява дадени песни или дори вид музика?

При нормални обстоятелства, при които масата хора са интелигентни и могат да мислят за себе си както и за общността, в която живеят, отговорът е ‘’Да‘’. Само че реалността e друга – както в България, така и в чужбина.

В последните 5 – 6 години (поне) в Щатите стана много популярен стилът, в който масово се котират безвкусни и едновременно изкуствени аранжименти. Те са част от така наречения ‘’mumble rap‘’ –  стил, в който вместо да се рапира се изговарят бързо глупости за модерните най-важни в живота на американския тийнейджър – коли, жени, статус и други глупости. Проблемът не е, че има хора, които харесват такава музика, а че масата от младите се учи на грешни ценности и морал от хора, които нямат много общо с музиката, които работят за алчни музикални компании, които се интересуват само от парите и са безразлични към всичко друго.

Каква е ситуацията в България – тъй като пазарът не е толкова голям новият стил не успя да стане толкова известен. За сметка на това изкуствените изпълнители се увеличиха и то много. За разлика от почти всички ще говоря с имена


Ако не са колите, жените и дрехите ще има ли за какво да пеете? Имате късмет, че обществото е станало толкова материално и в същото време повърхностно, че да се радва на подобни тракове. Или дори да не се замисля над тях. Няма го дълбокия смисъл, метафората или анализът на някаква ситуация. Но дори това не е проблем. Проблем е, че аудиторията им се състои главно от тийнейджъри, деца и млади хора до 25 -28 години. Някои от тях им подражават на стила и по този начин им се променя начина на мислене, следователно и живота. Всеки избира и харесва как да живее – няма грешен начин. Но ще бъде по-добре ако хората гледат повече вътре в себе си, а не вън.

От другата страна е тази песен. Няма какво да се коментира за нея – нека всеки сам си направи извода.


Още един пример:


Сравнете я с:


В примерите не оценявам изпълнителите. Предполагам, че Virgo и Murda boyz са различни в реалния живот. Но тогава защо правите такава музика? Ясно е, че все повече млади хора се продават за пари – инфлуенсъри, политици и т.н. Но не ми е ясно как може да пееш за такива глупости и да не ти пука как ще се отрази на младите. Така или иначе тези песни е трябвало да си останат измежду приятели, а не да се качват в нета, още по-малко да се изпълняват в клубове. За съжаление медиите не помагат – съмнявам се, че 20 % от музикалните редактори у нас знаят кои са X–Тeam, да не говоря за песента ‘’Прах в очите‘’. Как да знаят като тя има 110 000 гледания, а "Искам" е с 5 милиона.

В свят, в който родителите масово нямат време за децата или ги възпитават грешно, музика подобна на песните на Murda Boyz и Virgo не трябва да съществуват. Нито имат смисъл, нито биха повлияли добре на подрастващите. Не е лошо да се прави и някои да харесват подобна музика. Лошо е когато това стане масово и хората го приемат за нормално.

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Чакаме с нетърпение следващият материал, какво те спира да изпратиш твой такъв, на каквато тема искаш, където и да се намираш, в каквато ти е кеф форма. Бъди част от БГ хип хоп историята!




Коментари 0