50стотинки лафи със SMYAH

Публикувано на Август 28, 2022 0 коментара



Здравей, къде те намираме?


- Точно се прибирам от една седмица на Беглика, където имах участие и все още се опитвам да се върна към градския свят, преживяването там може да бъде много силно и въздействащо. Адаптацията от цяла седмица спане на земята в гората към леглото ми в нас е все още трудна и малко ми липсва уюта на палатката, ако трябва да сме честни хаха.

Да се върнем назад във времето, помниш ли първата си среща с музиката изобщо, като слушател. Какво бе заглавието, на какъв носител го чу и какво усети тогава?

- Най-първата ми среща беше като 3-4 годишен, когато по моя молба нашите ми взеха касетка на Дони и Момчил. Не помня как се казваше албума, беше първия или втория. Бяха ми любимите, а песента "Ближи си сладоледа" най ми харесваше.


А кога реши, че ще се пробваш и ти? Колко време мина от тогава?

- Някъде 2-3 клас започнах да записвам и песни от радиото на касетки, правейки си един вид микстейпове. Но мина много време преди изобщо да се замисля, че това може да е сериозно занимание за мен. За първи път си взех МИДИ клавиатура и започнах във ФЛ Студио (програмата, с която създавам музика), когато бях 9-ти клас, вече близо 15 години. Ходих малко на солфеж, но нямам музикално образование. Тогава слушах само траш и дет метъл.

Какъв е споменът ти за първият продаден бийт? (кое и чие е парчето).

- Първият ми бийт беше с песен от едно френско рап трио на име La Sphėre, които обаче се разпаднаха след няколко години. Беше 2015-та, когато бях предпоследна година студент в Холандия и се запознах с един французин на име Антоан от Париж, който беше за половин година при нас и който снима музикални клипове. Работил е със Скепта, ASAP Rocky и ASAP TYy (който дори използва негови снимки като artwork на два от албумите си), но и снима доста клипове на френски рапъри, та той ме свърза с тези негови приятели, които харесаха първия ми бийт. Бяхме си близки приятели с Антоан и дори посетих гетото до Париж, където се запознах с доста изпълнители на едно събитие в един склад, пак по негова покана.

За на който му е интересно, това е профила му. Пускам го тук и защото той ме промотираше доста сериозно пред неговите хора.

А кой е най-успешният ти реализиран инструментал? (малко е уловка, но "успешен" е по лично интерепретиране на термина).

- Може би този от песента "Единак" на Жлъч. Четейки коментарите под песента в Youtube виждам колко въздействащо се е оказала тя на хората, доста от тях са плакали, когато са я чули на живо и по това бих интерпретирал думата "успешен". Не по това, че ги е разплакала, а че е въздействала дотолкова, че да им се случи. Бийта беше харесан и от Бате Доуен, всъщност трябваше и той да е в песента, но в крайна сметка не се случи заради начина по който се стекоха обстоятелствата с него. Близо 1500 от слушанията на бийта в саундклауд всъщност са от него. Доста хора коментираха конкретно бийта, да не говорим за силния текст и изпълнение.


Черешката на тортата с твое участие за теб лично е... (разбирай проект в колабо, било то ЕП, албум, микстейп, нещо по-мащабно).

- Трябва да е Bulgarian Beat Wave Compilation 1, албумът, който направихме с още десетина от най-талантливите български продуценти и музиканти за лейбъла Stereofox. Беше много силно преживяване и получи международни признания. Скоро ще излезе и на плоча, за това следете отблизо.

Гледай ИЛЙОМИНАТ #59: StereoFOX за музиката, емоцията, отборната игра

Как се разви бийтмейкинга в БГ през всички тези години, в които и ти си част от него?

- Въпреки, че правя бийтове от по-рано, бих казал, че съм част от БГ бийтмейкинга от 2016-та насам, когато се върнах от Холандия. Доста от колегите, които започваха тогава, вече са успели да изградят международни признания и цялостно просперират доста добре. Доста от тях и спряха. А вече изскачат и все нови таланти, благодарение на достъпността откъм техника и информация. Радвам се, че и аз успях да издам музика за 2 международни лейбъла тази година, но най-значимото за мен тепърва предстои.

Какво е необходимо според теб, за да мине сцената ни още едно стъпало нагоре?

- Повече хора да започнат да се интересуват от това кой е създал даден бийт зад дадена песен, каква е ролята на продуцента и историята на песента. Също и повече хора да се ровят за нова музика, да не се плашат от по-нишови течения, а масовите медии да започнат да отразяват и този тип музиканти наред с трап и чалга изпълнителите.


Топ 5 колеги у нас и от света?

- Христо Рачев, Иван Шопов, Андрей Андреев, Александър Станишев...

Кое е най-значимото събитие изобщо за родната сцена според SMYAH?

- Това е доста сложен въпрос, бих казал, че най-значимо събитие е всяка нова премиера на български албум.

Кои са най-впечатляващите родни МС-та за теб, без значение дали сте се засичали в общ проект или не?

- Жлъч, Григовор, Секта и МД Беда.


А от новата вълна кое намираш за ценно, каквото и да е - подход, стил, течения ... Кои са имената у нас, които ти правят впечатление?

- Ако трябва да съм честен не съм много в крак с новата вълна. Не знам, ymprl нов ли се счита вече, но определено е от най-талантливите продуценти и се радвам, че сме работили заедно.
Най вече имам 2 източника, от които научавам за разни нови артисти, но повечето са в трап стилистиката, която е много далеч от мен и не съм запомнил никого все още. Та повече откривам покрай курсистите, на които преподавам в Sound Ninja Academy. Също, наскоро започнах да озвучавам концертите Sofar Sounds в София и Бургас и покрай тях също успявам да намирам някои нови таланти (извън трапа), а като подход бих поздравил нахъсаноста на някои от тях. Например Илин Папазян и също Мартина Стефанова - On The Tree.


Какво е заседнало в плеяра ти? Ново и/или такова, което никога не излиза от години...

- Ето топ 3 от известно време насам:
Group Home - Livin’ Proof
Jack Sparrow - Gold Old Days
И албума Terraform на Ténèbre

Каква е историята на името SMYAH (как точно предпочиташ да се произнася)? Над какво работиш към момента?

Хареса ми как се изписва и произнася - ‘смях’ - но няма общо със смеха. Не влагам голямо значение, освен това как седи на екрана като дума и произношение и също беше важно, че няма други артисти с това име. Предишния ми псевдоним беше WYZE и имаше други изпълнители, с които спотифай постоянно ни мешаше музиката.


Следиш ли друг елемент от културата с една идея по-голям интерес от останалите?

- Да, киното, следя доста режисьори от различни държави вече много години. Когато харесам някой му гледам всички филми, както бих слушал дискографията на музикант. Също покрай работата ми със Sound in Picture следя доста от визуалните изкуства, фотография и изобразително изкуство най-вече.

Какво ти липсва от предишни години в днешната картинка?

- Не бих казал, че липсва нещо, защото пътя на развитие и изграждане над недостатъците е жизнено необходим. Да кажем, че днес имам повече увереност в това, че мога да се издържам, работейки в аудио света. Преди не го вярвах и се издържах с други неща като видео монтаж, снимане и режисиране. Вече може да се каже, че съм с двата крака в аудиото (било то продуциране, озвучаване на концерти или преподаване).


Оптимист за утрешният ден или по-скоро скептик, за музика става дума.

- Оптимист.

Ок, благодаря ти за включването и успех, но преди да ти кажа чао, би ли пожелал нещо на консуматорите на тази гозба?

- Благодаря им, че четоха до тук и им пожелавам да им е вкусно кафето (или чая) всяка сутрин. Да правят това, което обичат повече и ако им е допаднало това интервю могат да ме намерят и слушат в различните сайтове през този сборен линк.


SMYAH



..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................



Коментари 0