50стотинки лафи със SEZKO

Публикувано на Август 22, 2022 0 коментара



Здравей, къде те намираме?


- В гр. Завет, Разградско.

Да се върнем назад във времето, помниш ли първата си среща с музиката изобщо, като слушател. Какво бе заглавието, на какъв носител го чу и какво усети тогава?

- Първата ми среща с музиката едва ли я помня. Никога няма да забравя обаче как брат ми си купуваше касетки на популярни рапъри от пазара и всеки ден се слушаше рап от касетофона (на високи децибели). Най-ярък спомен имам от California Love. Брат ми постоянно я слушаше и ме питаше дали ми харесва, а последствие ме качваше на леглото и аз започвах да “танцувам”, скачайки и радвайки се.

А кога реши, че ще се пробваш и ти? Колко време мина от тогава?

- Решението беше доста спонтанно. Беше някъде около 2005-2006 година и дори нямах интернет вкъщи. Реших, че ще надъхвам някакви приятели да правим рап група, но понеже не ме биваше в рапирането, прецених, че ще ми отива да правя музиката. Изнамерих Ejay 5 и FL Studio и така се започна.

Какъв е споменът ти за първият продаден бийт? (кое и чие е парчето)

- Първият ми продаден бийт беше много години след като започнах реално да се занимавам с музика. За съжаление, не мисля че парчето изобщо е видяло бял свят.

А кой е най-успешният ти реализиран инструментал? (разбирай най-голям хит, най-много цифрички, както предпочиташ).

- Лично за мен, най-успешните ми творби са тези, които са издържали теста на времето. Явката ДЛГ – Нодо стана и хит, и класика.


Черешката на тортата с твое участие за теб лично е... (разбирай проект в колабо, било то ЕП, албум, микстейп, нещо по-мащабно).

- Може би всички песни с Матю, от "Образеца" (първата) до "Зоопарк" (последната). Също така две от песните, които са ми най-любими са "Съм, а не искам да бъда" с Боро (оригинал и ремикс). Perma mood.


Как се разви бийтмейкинга в БГ през всички тези години, в които и ти си част от него?


- В началото беше голямо изживяване просто да участваш по някакъв начин и всичко се оценяваше, може би защото правенето на бийтове не беше толкова популярно и достъпно. В последно време виждам едно размиване, има все повече млади момчета, които се занимават, но все по-рядко такива с уникално звучене и стил.

Какво е необходимо според теб, за да мине сцената ни още едно стъпало нагоре?

- Оставам с впечатлението, че повечето изпълнители и бийтмейкъри целят да звучат по определен начин, да приличат на някого. Според мен, сцената има нужда от хора, които не се страхуват да изразят емоциите си, мислите и чувствата си, дори с риск да не спечелят особена популярност.

Топ 5 колеги у нас и от света? (по 5)
Rusty
ГЕНА
КАМЕН
Боята
Madmatic

Da Beatminerz
J Dilla
Shawty Redd
Young Chop
DJ L

Кое е най-значимото събитие изобщо за родната сцена според SEZKO?

- Според мен, най-значими за родната сцена бяха Nature All Hip Hop събитията, защото събираха изпълнители и фенове от цяла България на едно място.


Кои са най-впечатляващите родни МС-та за теб, без значение дали сте се засичали в общ проект или не?

- Без съмнение, Жлъч е най-впечатляващ, защото израстна в това, което прави. Смело мога да кажа, че песните му са пример за съвременно изкуство, без значение от носителя (бийта), стила и тона на творбата. Други имена, които се доближават са Боро, Явката и Мадматик, но никога няма да ми омръзне да слушам M.W.P. и неговия неподправен стил.

А от новата вълна кое намираш за ценно, каквото и да е - подход, стил, течения ... Кои са имената у нас, които ти правят впечатление?

- Забелязвам, че някои от младите бийтмейкъри са постигнали високо ниво на детайлност при подбирането на звуци. Това си е висша форма на перфекционизъм.

Какво е заседнало в плеяра ти? Ново и/или такова, което никога не излиза от години…

- Chief Keef, Жлъч, M.W.P. & X. Доскоро слушах на Григовор "Цех Депресия" и на Явката и Мадматик "Човекът, който се смее" 1 и 2. Напоследък Боро, Jay Rock & J Cole - OSOM, това е.


Абе това SEZKO от къде дойде и над какво работиш към момента?

- Трябваше да си измисля подходящ псевдоним, който да е лесен за запомняне и да не е смешен за 359хипхоп форума.

Следиш ли друг елемент от културата с една идея по-голям интерес от останалите?


- Преди години ми беше интересна графити културата, но винаги съм наблягал на MC-инга.

Какво ти липсва от предишни години в днешната картинка?

- Липсата на сплотеност. Преди години всеки го правеше “за културата”, сега изглежда всеки има някаква друга цел. Но не виня никого за това.


Оптимист за утрешният ден или по-скоро скептик, за музика става дума.

- Определено съм оптимист. Съвременните технологии дават доста добър шанс за откриване
на музиката не само като интерес, но и като талант. Нещо повече – за да започнеш вече не е нужно да инвестираш големи суми за студия и т.н.

Ок, благодаря ти за включването и успех, но преди да ти кажа чао, би ли пожелал нещо на консуматорите на тази гозба?

- За голяма част от слушателите музиката е даденост. Зад тази музика обаче стоят хора, които са вложили частица от себе си. Подкрепяйте ги по-често, за да им дадете куража да не се отказват и да продължат да ви радват.

- SEZKO


..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................



Коментари 0