50стотинки лафи с DJ Akasha

Публикувано на Август 19, 2022 0 коментара


Здравей, къде те намираме?

- В София.

Да се върнем назад във времето, помниш ли първата си среща с музиката изобщо, като слушател. Какво бе заглавието, на какъв носител го чу и какво усети тогава?

- Още като дете се срещнах с музиката. Обичах да пускам плочи на грамофона в дома на баба и дядо. Лили Иванова и Тодор Колев са имената, които се открояват в спомените ми. Малко по-късно Michael Jackson.

А кога реши, че ще се пробваш и ти в тази игра, каква е твоята история?

- Обичам музиката и изпитвам необходимост да споделям тази емоция. Още от малка събирах приятелите си, за да им пускам музика или пък записвам такава, като им правих компилации. Винаги съм била много зарибена. Доставя ми удоволствие да потапям хората в моята атмосфера и начина, по който аз възприемам хип хоп-а. Преди повече от 10 години имах блог, там представях ежедневно всичко, което се случва на световната сцена. Сутрин като станех и докато си пиех кафето организирах информацията от последните 24 часа, като отразявах най-значимото според моят вкус и виждания. Използвах платформата да представям и музиката на хората около мен, тогава това бяха АTILA и Shano Crew, както и други МС-та в кръга ни. Бяха луди години, нямахме контакти никъде, а вражда почти навсякъде. Помагах на АTILA с много неща, бръмчахме по задачи нон-стоп, организация около снимането на клипове, представянето на албуми и проекти, събития. Много събития минаха без DJ. Тогава се реших, че ще започна, пък и в този период не чувах на други партита нещата, които исках да чувам и се мотивирах. Такъв човек съм аз, когато няма кой, се решавам да действам аз.
f779855dc031bc62aafdf7ee92da38a0.jpg
Колкото до “играта”, не участвам в нея. Хип хоп-а е страст и винаги ще бъде така за мен.

Какъв е споменът ти за първото качване на сцена? Къде, кога и с кого бе?

С ATILA и Shano Crew, може би около 2012-та. Незабравими моменти.

А кое е най-успешното събитие с твой принос?

Със сигурност концерта на BIG DADDY KANE, просто си беше борба да се случи, а и голяма мечта на много хип хоп глави. Щастлива съм, че сбъднахме тази мечта, беше незабравимо!

Черешката на тортата с твое участие за теб лично е... (разбирай проект в колабо, било то ЕП, албум, микстейп, нещо по-мащабно като турне, фест и т.н.)

Не гледам по този начин на нещата, всяко има специално място в сърцето ми. Не възприемам ролята си на сцената като кариера, хип хоп-а ми е страст, така че не броя пикове. Благодарна съм за всичко, което ми се е случило като част от сцената. Разбира се, имам си своите незабравими моменти,  но тези неща не се описват, пък и не всичко е “hype” и не бива да опира само до hype-а. Някои неща е по-сладко да си останат за теб и да не говориш за тях.


Как се разви DJ сцената в БГ през всички тези години, в които и ти си част от нея?

- Различно от това, което си представях. Изобщо Хип Хоп сцената се разви доста различно. Смятам, че днес елементите имат отделен живот от културата.

Какво е необходимо според теб, за да мине сцената ни още едно стъпало нагоре?

- Приемственост. Разбиране. Смиреност.
e4cb6f4a46e088ae7db1b5da77033cf9.JPG
Топ 5 колеги у нас и от света? (по 5)

- DJ-и, които много са ме вдъхновявали, помагали по един или друг начин, и пълнили душата на парти са DJ Stancho, DJ Skill, DJ Emotion и STARTERAs, а сред дамите страшно много харесвам Amy a.k.a shAMY. Ще имате възможност да ни чуете  back2back на 1 Септември в бар Петък.

На световната сцена най-най много уважавам и са ми любими заради различни качества DJ Premier,  DJ Jazzy Jeff, DJ Cash Money, DJ Rob Swift и DJ Roc Raida.

Кое е най-значимото събитие изобщо за родната сцена според DJ Akasha?

- Всяко събитие, на което се създава мост между елементите на Хип Хоп-a и напомня, че е култура. Всяко събитие, на което се постига мост между стиловете и поколенията.

Работила си с много от родните МС-та, кои за теб са най-впечатляващите обаче, без значение дали сте се засичали в общ проект или не? (говорим за отношение, работна етика и т.н.)


- Имам уважение към всички МС-та, с които сме споделяли една сцена на батъли или концерти.

Разбира се си имам фаворити, които са ключови имена на сцената за моето поколение и винаги ще са на по-специално място за мен.

ATILA е МС-то, с  което сме извървяли страшно много път заедно. Много е ценно да имаш в живота си човек, с който споделяте едни референции за нещата, особено що се отнася до това, което ви е страст. На сцена той е всичко това, което ценя като качества за едно МС.

STARTERAs, той е едно от първите любими МС-та и страшно много обичам заряда му.

WOSH  MC и YOKO - абсолютни машини, перфектен лайв, едни от най-яките на сцена.

НОКАУТ -  организиран хаос! За мен винаги е било чест да бъда зад тях на лайв.

А от новата вълна кое намираш за ценно, каквото и да е - подход, стил, течения ... Кои са имената, които ти правят впечатление?

- Като говорим за новата вълна, такава има във всеки един стил и тя съчетава в себе си от стилистиката на течения в рапа, които не са нови. Така че, това е първото нещо, което намирам за ценно, ако човек наистина задълбае в даденият стил ще стигне до сърцевината, после като слуша нови и нови неща ще разполага с референциите да направи връзката между тях и да си даде сметка за богатството от стилове в рапа и тяхното изменение през годините.

Всяка следваща вълна е надграждаща за стиловете, подходът към музиката се е развил и обогатил страшно много през всичките тези години. Палитрата от изразни средства е богата днес и ми харесва, че няма граници, няма рамки. От ден първи Хип Хоп-а е движение, което прескача рамките, нарушава правилата и търси нов подход и оригиналност.

Правят ми силно впечатление имена, които не се съобразяват с нищо друго, а правят това, което им идва отвътре и суаг-а им е в това, че са себе си. Уважавам това.  Харесвам артисти с характер, а не такива които се нагаждат на всяка цена, за да прикачат последователи, които обаче са без критерии за нещата и утре така или иначе ще слушат нещо друго.

Едно е да си новатор, и да прескачаш рамки, и стереотипи, съвсем друго е да се нагаждаш по това, което виждаш че има хайп само и само и ти да имаш хайп. Времето отсява най-добре.

Признавам си, че следя повече западната сцена. Мога да изредя много артисти, които са добре познати от новата школа, там нещата са ясни на хората, така че ми се иска да споделя такива които за момента нямат такова внимание, а в бъдеще смятам че ще се разгърнат.

Днес тъкмо пусках на WORST едно МС, от новата школа лирици - Nana, в instagram можете да го намерите като @nanaisking.


Доста е талантлив. Последния му албум се казва From District To The World и силно препоръчвам да обърнете внимание. Ще се чува за него и от него в бъдеще сигурна съм!

Coast Contra са доста свежи. Крю от няколко МС-та, всеки има различен стил. Имат  разнообразни парчета, хем е ново, хем се вижда влиянието от школата MC-ing от 90-те. Интересни са ми и ги наблюдавам.

Tobe Nwigwe е друг артист, който ми е интересно да следя как ще се разгърне, напомня ми стилистично на Kendrick заради конкретен подход, но смятам че е талантлив и ми е любопитно след година-две как ще се оформи имиджа му.  

Какво е заседнало в плеяра ти? Ново и/или такова, което никога не излиза от години...

- From Old To Da New на парти. Бенгъри.

На слушалки като вървя из града вайба са ми такива работи:




Разкажи за псевдонима ти, от къде дойде и над какво работиш към момента?

- Като бях в гимназията, се увлякох по писането и способността да се изразявам по този начин, подписвах се като Акаша, а пък се тагвах като X2Ladier. Като почнах да пускам музика реших да е Акаша, да не затормозявам хората.

В момента работя върху това, да направим хубави промота на новият албум на ATILA и WORST и да го представим подобаващо. Първата дата е в Mixtape 5 на 16 Септември.

Партита от време на време и така, you see me when you see me.

Следиш ли друг елемент от културата с една идея по-голям интерес от останалите?

- Да, рапът.

Какво ти липсва от предишни години в днешната картинка?

- Тогава си е за тогава, всички гледаме със сантимент назад, но няма как да преповторим нещо което е било, можем само да сме щастливи, че сме го изпитали и е останало ценно за нас.

Оптимист за утрешният ден или по-скоро скептик, за музика става дума.

- Реалист.

Ок, благодаря ти за включването и успех, но преди да ти кажа чао, би ли пожелала нещо на консуматорите на тази гозба?

- Бъдете повече ценители, и по-малко консуматори.

DJ Akasha

6ed13325ba015916cf60bec066c02b61.jpg


ВИЖ ОЩЕ: AKASHA в ЙОМРУК!


..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................



Коментари 0