50стотинки лафи с JAY CEE

Публикувано на Август 01, 2022 0 коментара



Здравей, къде те намираме?

- Здравейте, бих казал, че ме намирате в момент, в който се чувствам доста добре, на място както се казва и вече доста спокоен и улегнал.

Да се върнем назад във времето, помниш ли първата си среща с музиката изобщо, като слушател. Какво бе заглавието, на какъв носител го чу и какво усети тогава?

- Първата ми среща с музиката беше доста отдавна, спомена който е останал в главата ми е момента, в който бях запален много по брейк музиката и танците, та тогава чух една песен, която стана емблематична за времето и стила си, това е парчето "Freestyler" на Bomfunk MC's, а другия спомен, който е останал и който вече е свързан и с БГ хип хоп-а, е когато чух "Фенки Фенки" на Мишо Шамара и Конса. Двете парчета ги чух по телевизията и тогава усетих, че това е моята музика!

А кога реши, че ще се пробваш и ти? Колко време мина от тогава?

- Решението да се пробвам да правя музика дойде по времето, когато 100 Кила и Криско бяха се събрали и правиха парчета заедно, трака който ме надъха да правя бийтове беше "Падат бучки от носът ми", бийта ми хареса адски много, ако не се лъжа е на Добри Момчета, имах един приятел, който разцъкваше инструментали на FL Studio, той ми я показа и така реших да се пробвам и аз, а колко години са минали - може би 13-14!


Какъв е споменът ти за първият продаден бийт?

- Първия ми продаден бийт мисля, че не беше един, а бяха няколко и понеже старта на кариерата ми е със 100 Кила, първите ми продадени бийтове са на траковете "Виновен", "Freestyle 2" и още един или два, от които единия в последствие решихме да го дадем и направим парче на Цветелина Янева, това е парчето "Още колко нощи", а спомените са уникални, просто момента в който започваш да работиш за себе си и да печелиш от това, което обичаш да правиш ... чувството е уникално!

 А кой е най-успешният ти реализиран инструментал?

- Ще го кажа така, според мен най-успешният ми реализиран инструментал е на 100 Кила "Freestyle 2", който мисля че е също така един от най-добрите трап-бийтове правени някога, а като инструментал, парче, клип и цялостна продукция за мен най-успешния трак е "Виновен" на 100 Кила и Бобо - това е и първата ми официална песен!


Черешката на тортата с твое участие за теб лично е...

- За мен черешката на тортата са може би всичките неща изброени в едно, ще кажа само, че работя по този въпрос за колабо между доста бийтмейкъри и артисти от родната сцена във един микстейп, не искам да казвам и да издавам много, но нека да е факт и хората ще разберат и чуят!

Как се разви биййтмейкинга в БГ през всички тези години, в които и ти си част от него?

- Бийтмейкинга се разви адски много през всичките години, вече се обръща доста внимание на бийтмейкърите, което мисля, че така е редно, започнаха да снимат бийтмейкърите в клипове, да ги канят по интервюта, реклами и супер много неща, което е много яко, а и да не забравяме, че имаме бийтмейкъри, които направиха песни и на световни звезди и мисля, че на тези неща също трябва да се обърне сериозно внимание, като цяло нещата към днешна дата изглеждат доста по-добре от преди!

Какво е необходимо според теб, за да мине сцената ни още едно стъпало нагоре?

- За да мине сцената ни на следващото стъпало, мисля че трябва да излезем от тия кръчми и да пълним зали, защото мисля, че сме създадени за нещо много по-голямо и по-добро, както направиха момчетата от СкандаУ и целия им екип - събитието в зала Арена Армеец и като цяло, мисля че трябва все повече да се прави КАЧЕСТВЕНА АВТОРСКА музика, да им е отворено мисленето да правят всякакъв стил музика, да експериментират, да правят колаборации с различи стилове, мисля че тогава можем да направим добро впечатление на световния пазар! Разбира се, трябва да има и продуцент или мениджър, който наистина знае какво да прави и да представи даден артист и екип на световния пазар! Като цяло са доста неща... и разбира се, да сме по единни, защото колко повече сме толкова по-добре!

Топ 5 колеги у нас и от света?

Доста трудно понеже са повече от 5, защото уважавам абсолютно всички, които си бачкат и се развиват и са стигнали добро ниво в това, което правят, но ще се опитам:

Виктор Добрев (FB)
Стефан Симеонов (Стефосникът от Нос / Young BB Young)
Николай Николов (EXC)
Лъчо Добрев (Tr1ckmusic)
Стефан Величков (DJ Diamondz)

От световните: DJ Mustard, Make Will Made It, DJ Snake, Metro Boomin, Murda Beatz


Кое е най-значимото събитие изобщо за родната сцена според JAY CEE?

Мисля че всяко едно събитие, което отразява българската хип хоп музика е значимо, разбира се яки са събития като 359 Hip Hop Awards, наградите на БГ Радио, които обръщат внимание и оценяват работата на всички артисти и автори, които са работили здраво, също така събития като BG MUSIC FESTIVAL, които дават шанс и възможност за изява на нови имена и артисти, също са много важни!

Кои са най-впечатляващите родни МС-та за теб, без значение дали сте се засичали в общ проект или не?

От MC-тата ме кефят много NDOE, Спенс, Секта, Явката DLG, Ицо Хазарта като цяло са много, ще пропусна някой ...

А от новата вълна кое намираш за ценно, каквото и да е - подход, стил, течения ... Кои са имената, които ти правят впечатление?

- От новата вълна разбира се момчетата от трап течението ме кефят адски много, а ценното при тези момчета е, че за разлика от нашата вълна в момента се правят много мащабни колаборации, което според мен е най-доброто и за мен това е насоката също за стъпалото нагоре, а имената на които се кефя от новите момчета са Мом4ето (БНР), Емил TRF, V:rgo, Fyre, Скандау, Боро Първи, Dim4ou, DJAANY, PAMELA, 2 Bona и много много други, най-вероятно ще пропусна някой ... също така и DRILL течението ме кефи адски много!

Какво е заседнало в плеяра ти? Ново и/или такова, което никога не излиза от години...

- Слушам доста неща от новата вълна, особено хората, които споменах в предния въпрос, но също така слушам много и от старите неща, общо взето слушам всичко най-вече български хип хоп... ново, старо всичко!


Абе това  JAY CEE от къде дойде и над какво работиш към момента?


- Постоянно ме питат от къде идва "Jay Cee", ще го споделя тук подробно за първи път от всичките интервюта, които съм давал.... понеже преди да започна да се занимавам с музика се занимавах доста сериозно с бойни изкуства и по точно китайски бойни изкуства и имах идол, който ме вкара в залата и ме надъха да се занимавам с това, а този човек е актьорът по бойни изкуства Jackie Chan (Джеки Чан) - от там идва и моят псевдоним "Jay Cee" (не е крадено от Jay Z както повечето хора си мислят).

Нещата, върху които работя са няколко проекта, правя музика и за реклами, скоро ще излезе едно по лирично парче в стил DRILL, също така работя и по доста различен проект с моята много добра приятелка и певица Ралица Спасова, също така работя и по мое собствено парче, което съм написал аз изцяло - музиката, текста и аранжимента и още доста доста неща, общо взето не съм спирал да работя!


Следиш ли друг елемент от културата с една идея по-голям интерес от останалите?

- Да, общо взето следя почти всичко, което е свързано с хип хоп културата: MC-тата, хип хоп танците, DJ-те ... всичко!


Какво ти липсва от предишни години в днешната картинка?

- Това, което ми липсва от предишните години е че енергията на парчетата малко се изгуби... тази експлозивност в песните се изгуби и също така няма такива мащабни хитове както преди, мисля че това е заради еднаквото звучене в момента и може би има някакво пренасищане, докато преди имаше доста голям контраст между артистите и бийтмейкърите и общо взето във всяко едно звено, докато сега всичко звучи прекалено еднакво и може би затова Лъчо и Тото - момчетата от Скандау, са най-успешните от тази вълна, защото правят нещо различно и качествено, което ще остане във времето!

Оптимист за утрешният ден или по-скоро скептик, за музика става дума.

- Разбира се, че съм оптимист! Българската хип хоп сцена отдавна намери мястото си на пазара и нещата според мен ще стават все по-добри!


Ок, благодаря ти за включването и успех, но преди да ти кажа чао, би ли пожелал нещо на консуматорите на тази гозба?

- Аз благодаря за поканата! Първо искам да благодаря на всички фенове, които слушат и оценяват тази музика, защото без тях сме за никъде и съвета ми е да дават заслужения респект на всеки един артист и да се интересуват от историята на българската хип хоп култура!

Още веднъж благодаря на всички, които ме подкрепят през всичките тези години, мен и моите колеги - без Вас сме нищо! Благодаря! Да живее Българския Хип Хоп!

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове към FB страници и 2 затворени групи, IG профили, музикални и видео платформи са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.


..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


JAY CEE



Коментари 0