50стотинки лафи с LUBAKA (Няма Дерт)

Публикувано на Юли 29, 2022 0 коментара



Здравей, къде те намираме?

- Здравей, намирате ме в Шотландия, малко градче на име Дънбар (Dunbar) в къщи, в ролята на готвач.

Да се върнем назад във времето, помниш ли първата си среща с музиката изобщо, като слушател. Какво бе заглавието, на какъв носител го чу и какво усети тогава?

- Хмм.. реално спомена ми за интереса към музиката е преди спомена за първата ми среща с музиката като слушател. Това, което имам в предвид е: В доста ранна детска възраст братовчед ми донесе една йоника в къщи и от тогава интереса ми към музиката се запали, през времето съм пробвал да свиря на какви ли не инструменти, но без особен успех.

Спомена ми за първа среща с музиката като слушател е с една касетка на "Хиподил", не си спомням албума, но в него беше песента "Юри Гагарин". Изумен от текста, с голям интерес разглеждах обложката и четях това, което се пееше. Уникално! След това ми попадна някаква касетка на Гумени Глави (не си спомням името на албума) в последствие открих музиката на Спенс и там вече открих своето място в БГ хип хоп-а като слушател. Определено Снайпер издаваше ритмите и усещането, което ме докосваше.

А кога реши, че ще се пробваш и ти? Колко време мина от тогава?

- Като се замисля... не помня колко време е минало. Повече от 10 години със сигурност, но с големи прекъсвания в това време.

Всичко започна буквално като игра понеже си бях дете. Съседа ми правеше техно музика и реших да пробвам и аз, просто се забавлявах.

С времето малко или много съм придобил някакви незавидни умения и едни момчета от моето село ме поканиха да правя музика за тяхната рап група (Не помня името на групата вече, но името на ''лейбъла'' беше '' Black row record''). Там за пръв път опитах да правя този стил музика, това беше по времето на Crunk вълната и съответно те искаха да пробваме в този стил. Та това бяха първите ми опити да правя рап инструментали, от там вече намерих съмишленици и извън дадената рап група и малко по малко така се започна моето развитие като творец.

Реално в последните 3-4 години отдавам повече време, значение и внимание към музиката.

Какъв е споменът ти за първият продаден бийт?

- Хмм ... преди около 7 години може би. Беше чрез познат и го продадохме на чуждестранен изпълнител, не знам дали е излизало парче на този бийт. Мисля, че вземах 50 лв. (което ако не се лъжа беше половината от продажната цена).

 А кой е най-успешният ти реализиран инструментал?

- Може би трака на GRO и 42 - ФИЛМИ, но зависи и как тълкуваме успешно реализиран инструментал. Какъв е критерия? (Тук оставям въпрос за бъдеща дискусия)



Черешката на тортата с твое участие за теб лично е...

- Целият албум който направихме с ГРО (От люлка до Гро)

Там се срещат имена като Joker flow, Monkata, 42, Fogg, Hyp, КЛЦА и още други. За мен това си е първото и най-голямо постижение дори да не определям качеството си на работа толкова високо през  това време.

Емоцията, която извадихме чрез това и израстването, което бе следствие от свършената работа бе истинския успех, за това и го определям като най-голям до момента. Естествено няма как да не спомена удоволствието от това моята музика да се докосне до хора, които са дали много и имат ценен опит в тези среди, хора на чиято музика съм се кефил многократно. Като сбъдната мечта бе.

Как се разви биййтмейкинга в БГ през всички тези години, в които и ти си част от него?

- Хората, които останаха постоянни станаха все по-добри и нещата им се получават.
Малките налазиха пространството много бързо и разчупиха представите на по старите и
като цяло виждам приятелство и желание за работа между различните артисти. Смятам,че нещата се развиват положително.


Какво е необходимо според теб, за да мине сцената ни още едно стъпало нагоре?

- Все още имам да работя здраво, за да стъпя здраво на сцената и от там ще имам по-добър поглед над нещата.

Не чувствам, че имам знанието да отговоря на този въпрос, но със сигурност колаборациите биха били полезни.   

Топ 5 колеги у нас и от света?

1 - Madmatic
2 - Pez Beats
3 - iTrak
4 - 9th wonder
5 - Apollo Brown

Кое е най-значимото събитие изобщо за родната сцена според LUBAKA?

За съжаление не съм толкова в течение с това, което се случва, но според моите впечатления ''Goloka Fest'' е едно от най-важните събития за сцената.

Кои са най-впечатляващите родни МС-та за теб, без значение дали сте се засичали в общ проект или не?

G Dogg, IMP, Явката ДЛГ - тези са хората, които ме докосват най-дълбоко, а истината е, че вадя добри впечатления от повечето имена.


А от новата вълна кое намираш за ценно, каквото и да е - подход, стил, течения ... Кои са имената, които ти правят впечатление?

- Намирам за ценно, че предизвикват хората чрез това, което правят и носят свобода в духа си. Отново не съм толкова навътре в имената на този под стил, но ако трябва да спомена имента това ще са: V:RGO, Emil TRF, Shizo ... Нямам много какво да добавя, тъй като не се задържам в този подстил.

Какво е заседнало в плеяра ти? Ново и/или такова, което никога не излиза от години...

- В момента съм потънал в музиката на тези двамата: Westside Boogie и J-Cole

Изпълнители като 2 Pac, Biggie, 50 Cent, Nas, Naughty by Nature, DMX, Redman, Спенс, Имп са ежедневно също в плейлистите ми.


Над какво работиш към момента?

- Единственото нещо, над което бих казал, че работя е албум с Пез-а (Pez beats), но
реално ме хващате в момент, в който не работя над нищо и нещата с музиката са на Stand by режим.

Бурите и обратите в живота ми напоследък са много и ментално нямам силите да се фокусирам над музиката, но това е нов заряд за бъдещото ми включване.


Следиш ли друг елемент от културата с една идея по-голям интерес от останалите?

- Фокусирал съм се над бийтмейкинга и изпълнителите.


Какво ти липсва от предишни години в днешната картинка?

- Нищо.

Оптимист за утрешният ден или по-скоро скептик, за музика става дума.

- Определено оптимист. Музиката за мен винаги е била нещо извън времето и няма как да бъда песимист, тя се ражда в душите на хората и по-късно става бизнес.

Но съм оптимист и развитието на музиката като бизнес и начин да се прехранваме. Нещата растат според мен.

Ок, благодаря ти за включването и успех, но преди да ти кажа чао, би ли пожелал нещо на консуматорите на тази гозба?

- Да бъдат здрави и да се вслушват по внимателно в казаното и да се вглеждат по-малко във видяното.

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове към FB страници и 2 затворени групи, IG профили, музикални и видео платформи са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.


..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


LUBAKA



Коментари 0