50стотинки лафи с JIMS / CSi Beats / Jimmy Cheng

Публикувано на Юли 25, 2022 0 коментараЗдравей, къде те намираме?

- Здрасти. Тъкмо сядам с първото кафе и пускам нета на телефона (понеделник 6:30 ч).

Да се върнем назад във времето, помниш ли първата си среща с музиката изобщо, като слушател. Какво бе заглавието, на какъв носител го чу и какво усети тогава?

- Първата песен, в която се заслушах, харесах и дори си вадих текст (Ту Либо Дибо Даучу стил) беше “Calimba De Luna” на Бони М, някъде края на 80-те, в семейната Шкода 1000 МБ на път за баба и дядо в Павел Баня. Баща ми си беше направил касетка с дискажи за из път. Първия рап беше “Shut Em Down” на Public Enemy на един ученически излет сред природата 91-а. Батковците от горните класове си бяха взели касетофон на батерии и деряха гората. Настръхна ми мозъкът, к'во да усетя.

А кога реши, че ще се пробваш и ти? Колко време мина от тогава?

- Ами, 93-та ми бяха първите текстове и демо записи на двукасетъчното Sanyo в къщи.

Какъв е споменът ти за първият продаден бийт?

- 2014-та, правя го, качвам го във Фейса и след 5 минути някви пичове обадиха яката  оферта от 50 лв. Бийта беше  westside-ски,  пичовете бяха от София, не им  помня псевдонимите. После записаха парчето при Импеца.


 А кой е най-успешният ти реализиран инструментал?

- Ако броим гледанията в Тубата – “Ей тука, Ей Тъй” на V:rgo и Dim4ou, ако броя КЕШ-а, нещата които направих за El Capo (Haren Rodriges).

Плейлист с повечето неща, които съм правил последните години:


Черешката на тортата с твое участие за теб лично е...

- Е тоя парцал от 2014 (явно е била добра година) T.H.A, SEFU, TOTO, VESS, 5 STOTAKA, SVE, MORALES, JIMS & PEZ  - TEAM BUILDING.

Нещата с пичовете от HiRoll също. Там стоят и прашасват песни за поне един албум, Божо т'ва е към теб.

Как се разви биййтмейкинга в БГ през всички тези години, в които и ти си част от него?

- Ами как, скоростно, като всичко ново и свързано с технологиите. Вече е много по-достъпно от преди и да си купиш техника и да получиш знания кое как става. В мрежата сега има всичко. Това откъм техническата част, като бизнес обаче си е на ниво 2014-та т.е. не сме мръдналиКакво е необходимо според теб, за да мине сцената ни още едно стъпало нагоре?

- 50 Стотинки да се качи на телевизионен екран, ама сериозна медия, не кабеларка. Шегувам се (или не), иначе к'во, да си оправим държавата като цяло. То нищо тук не е като хората, няма как сцената да е.

Топ 5 колеги у нас и от света?

- Оу, колеги

БГ:
PEZ-ката, безспорно. Знаем се от 2011/12, миналия месец се видяхме за първи път, бях му на гости в СТЗ. Страхотен  човек, приятел и талантлив продуцент. На много хора е помогнал и продължава да го прави. One Love Brotha!

Ицака IMP, и като артист и като продуцент, няма к'во друго да кажа, Видинград столица.

Йордан Зайков, луд  гидия. Безспорен  талант. Успех и късмет братчето ми.

Tr1ck-a, Лъчката е много талантлив и много земен  човек. Респект чичи.

Jay Cee, и тук няма много за казване. Огромен талант и огромен принос за родната сцена.

Има и още със сигурност, например, последно време ме кефи Роби Николов к'во прави. Виждаш прогреса в развитие. Евала и успех.

Чуждите, просто ще ги изброя: London On The Track, Zaytoven, Weeze, Murda, Russ.

Кое е най-значимото събитие изобщо за родната сцена според JIMS?

Група Молец.


Работил си с много от родните МС-та, кои за теб са най-впечатляващите обаче, без значение дали сте се засичали в общ проект или не?

Ицака IMP, Венката (Area 51 a.k.a. Raro Vedder), Martz, NFB, Nesi Nelson, Атанас Мачоков (тоя човек е адски талантлив, но се крие), T.H.A, Liter Jack, Мишо F-Act-a, V:rgo (със сигурност има още).

А от новата вълна кое намираш за ценно, каквото и да е - подход, стил, течения ... Кои са имената, които ти правят впечатление?

Винаги съм слушал Ню Скуул. Олд Скуула го слушах, когато беше Ню Скуул. Винаги си намирам яки артисти, които да слушам, независимо дали Рап, РнБ, Соул или нещо съвсем друго.

В новата вълна ме кефи, че е много мелодична, много хармонии има в музиката. Вокалите са разнообразни, сменят се 5 флоу-а в една песен, има контраст. Естествено, говоря за трапа и трапсоула.

Имената са много, ето няколко – V:RGO, МОЛЕЦ, D3MO от нашите, а от вън - 6lack, Nafe Smallz, Belly, TEST (FreeBandz), Lil Gotit, 88 Glam, Reo Cragun, Russ, Saint Jhn…

Какво е заседнало в плеяра ти? Ново и/или такова, което никога не излиза от години...

Молец , преди т'ва албума на Nefe Smallz - Legacy


Абе това Jims (и всички други псевдоними) от къде дойде и над какво работиш към момента?


- 2000's слушах много Diplomats. Бях събрал над 50 албума (техни и на хората покрай тях). Та, Jims e съкратено от Jim Jones. Сега го използвам като правя фийтове с по-дърти колеги, класици демек.

Ню скула го пиша на Jimmy Cheng – Jimmy идва от Jims, Cheng идва от ... ченге (смее се).

В ШушуМигос пародиите имам навика всяка песен да е с различен псевдоним, според  случая.

Всъщност името не е важно за мен, важна е музиката, емоцията, заряда. Никога не ме е привличала сцената и никога не съм правил музика за фенове, правя си я за мен. Музиката ми е психотерапията.

В момента съм в лятна почивка (музикално), защото е адската жега и в студиото не може да се диша. Наесен с песен. Иначе основно бачкаме по общ албум с Митака „T.H.A“ и PEZката. 11 бийта от PEZ, 5 бийта си избра Митака, 5 бийта си избрах аз. Той пише 5 песни, в който аз влизам на фийт, аз пиша 5 песни, в които той влиза на фийт. 11-тата е обща. Над 50 % сме готови, но сега сме си дали пауза и есента ще довършваме. Предполагам, че нагодина ще види бял свят.

Друго  „Кот доди“.

Следиш ли друг елемент от културата с една идея по-голям интерес от останалите?

- Някога, в списание База на РнБ Рекърдс някой беше казал, че елементите отдавна не са само 4 и аз лично съм съгласен с това. Културата се разшири, преля и смеси с други култури. Но понеже съм достатъчно дърт да помня началото, ще ти отговоря в тесния смисъл. Като бях по млад и ходех по партита, обичах да танцувам, така че – танците (няма да кажа само B-Boying), танците като цяло. Движението е радост и здраве. Иначе от време на време се изявявам като DJ.Какво ти липсва от предишни години в днешната картинка?

- Честно ли, нищо не ми липсва. 90-те бяха страхотни във Видин, но както казах, винаги съм слушал Ню Скуул. За миналото си спомням с усмивка, радвам се, че се случи, но живея в настоящето. Добре де, може би YO! MTV Raps. 

Оптимист за утрешният ден или по-скоро скептик, за музика става дума.

- Оптимист съм по природа. Вселената си знае работата.

Ок, благодаря ти за включването и успех, но преди да ти кажа чао, би ли пожелал нещо на консуматорите на тази гозба?

- Не робувайте на фалшиви идеали, ценетe хората до себе си и търсете баланс. К'вото трябва да се случи, ще се случи. Когато трябва.

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


Всички ЙО-линкове към FB страници и 2 затворени групи, IG профили, музикални и видео платформи са ТУК.


ЙоМРУК Мърч ТУК.

..........................................................BIGKEF.COM................................................................................


JIMS във FB и IG
CSi Beats
Jimmy Cheng


Коментари 0