10 в целта с: Bobbek (Sветцiте)

Публикувано на Юли 18, 2021 0 коментара

Къде те заварваме и от кога си там?

Здравей, Ильо. Вече седма година работя и живея в столицата на САЩ - Вашингтон, окръг Колумбия.

Разкажи ми за първата ти среща с изкуството…


Театърът! Моите баба и дядо бяха артисти и всяка събота и неделя ме водеха да гледам представления. Може да се каже, че съм израснал в софийските театри. Освен първия ми допир до изкуството, театърът е и първата ми голяма любов, защото като малък мечтаех да стана актьор. И макар че избрах различна професия, хип хопът ми даде възможност отчасти да сбъдна мечтата си.


Кое беше толкова специално на 90-те в БГ, а и като цяло?

Смятам, че нашето поколение имаше уникален шанс да расте на границата на две тотално различни епохи и да участва в промените, които се случиха. Кое беше специалното ли? Жаждата за свобода, за знание и любопитството ни към света, доскоро затворен зад желязната завеса. Това беше и времето, в което ние се изграждахме като личности и формирахме ценностите си. Видяхме доброто, но и най-лошото от тези два свята и в никакъв случай не мисля, че сме изгубено поколение, напротив. Ние винаги ще носим в себе си тази уникална перспектива.

А кое беше големият минус, който отчиташ от днешната си позиция?

Не мога да кажа, че е имало минус. Всяко нещо на този свят, трябва да извърви своя естествен път на развитие. Българската хип хоп сцена също. И всеки един етап от това развитие си имаше свое лице, звук, магнетизъм и енергия. Не бих променил абсолютно нищо.


Имаме ли вече сцената, за която някога мечтаехме или все още е рано...

България винаги е имала хип хоп сцена - огромни концерти, изключителни артисти, представляващи всеки един от елементите на хип хоп културата, радио и телевизионни предавания за хип хоп, телевизия за хип хоп, подкасти, онлайн портали и т.н. Разбира се, тази сцена се разви много през годините и продължава да се развива, което е страхотно!
А изкриви ли се твърде много от това, което си си представял, че ще бъде.

Знаеш ли, моят първи сблъсък с хип хопа беше българският хип хоп. За мен вратата към тази музика и култура я отвориха рап групите от 90-те години - Гумени Глави, НИШТО, М’глата, Черни Сърца, Амнистия, DEAD SIDE, AVI MC и много други. И така се случи, че по-късно във времето имах възможността не само лично да се запозная с повечето от изпълнителите, с които израснах, но и да работя с тях. Така че, специално моите очаквания многократно надминаха и най-смелите ми мечти.

Проблем в очакванията или...


Проблем в нагласата. Ние сме възпитани с идеята все да се оплакваме и вечно нещо да не ни е наред. Имам чувството, че сами не си позволяваме да се зарадваме на собствените си успехи, а оттам и на успехите на другите. Слава богу, времето, в което беше проява на слабост да признаеш, че друг рапър е направил нещо яко, нещо по-добро от теб, е отдавна отминало.


Хит по формула за класации или силен трак превърнат в хит от масата? Кое преобладава сега и кое преди?

Това е една много сложна тема, в която много фактори оказват влияние. Определено, в момента, благодарение на интернет, едно парче много бързо може да стигне до много хора и да се превърне в хит. В същото време, има толкова много музика, че няколко живота няма да ти стигнат да изслушаш всичко.

Коя е тавата, която от както си докоснал не си спирал да слушаш и до днес? А какво слушаш денс?

Музиката е емоция и невероятна машина на времето. Всяко едно парче, което ме е докоснало по някакъв начин в миналото, и което свързвам с определена емоция, мога да слушам и днес. В момента слушам много неща. Малкият ми син, който е на 11, се старае да ме държи в течение с всичко ново, което излиза. От американските изпълнители, много се кефя на Pop Smoke, иначе в плейъра ми има основно европейски и български хип хоп.


Кои артисти от родната сцена ти правят впечатление и имат нивото да се окичат с тази титла?

Аз се опитвам да следя сцената доколкото мога, за което изключително помага 50stotinki.com. Сцената се развива. Има страхотни нови групи и изпълнители, както и продължаващи да вадят хитове стари кучета. Бих откроил (последователността е случайна) NDOE, Жлъч, So Called Crew, Хазарта, EMIL TRF, V:RGO, Милиони, , ACBG, Боро, FYRE, Секта, MISTA aka Лицето, Спенс, DIM4OU, Homelesz, Сарафа, Big Daddy Sho, както и много други, които сигурно пропускам в момента.

Кои са 3-те най-важни неща в живота на човек и в частност твоите 3?

Семейството, семейството и семейството. В тази последователност!


Bobbek (Sветцiте)


.................................

ЙоМРУК Мърч

Всички линкове, от които имаш нужда са тук.

Коментари 0