10 в целта с: МИНКО

Публикувано на Юли 05, 2021 0 коментара

Къде те заварваме и от кога си там?

Живея в Лондон. На острова съм от 13 години.


Разкажи ми за първата ти среща с изкуството...


Като хлапе когато започнах да ходя по клубовете (тогава им викаха дискотеки) имаше би бой крюта. За разлика от всичката останала музика тази, на която танцуваха за мен изпъкваше най-много. Не станах би бой, (не че не опитах) но започнах да търся песните. Отделях по няколко часа на ден да ги дебна по радиото и да ги записвам.

Кое беше толкова специално на 90-те в БГ, а и като цяло?


В България през 90-те специално за хип хоп-а беше повече като култура и общество. В която и част на страната да отидеш веднага намираш твойте хора. Без дори да познаваш някой в определения град или село. Просто те приемаха за един от своите.


А кое беше големият минус, който отчиташ от днешната си позиция?


Не знам, не помня, само знам, че ако е имало минуси сме се борели да ги променим и това ни е изградило като хората които сме днес.

Имаме ли вече сцената, за която някога мечтаехме или все още е рано...

Истината е че става все по-лесно да достигнеш до хората с това, което правиш. Вече няма никакви граници. Целия свят може да те чуе, види и да те оцени.


А изкриви ли се твърде много от това, което си си представял, че ще бъде. Проблем в очакванията или...


Това, което прави тази музика най-слушаната е способността и да се променя и развива и все още има накъде. Това го няма в другите жанрове до такава степен и може би заради това залязват бавно в очите и ушите на масите. Основата е там обаче. Като цяло не е много различно, ако преди беше риъл срещу фейк сега е балъци срещу тарикати и подобни дребни работи. Като цяло се променя звука и флоуа, но историята е същата. Партита, пиене, наркотици, елитна форма на пишкомерие, политика, битие и житие, няма особена разлика в основата си според мен.


Хит по формула за класации или силен трак превърнат в хит от масата? Кое преобладава сега и кое преди?

Има ги и двете, но в днешно време масата има повече глас и участие благодарение на социалните мрежи. Плюс в днешно време не е само музиката ти, имиджа ти в социалните мрежи понякога е по-харесван и от песните ти, позициите ти по наболяли обществени въпроси. Това понякога те прави номер едно в очите на масата и прави песните ти хитове.

Коя е тавата, която от както си докоснал не си спирал да слушаш и до днес? А какво слушаш днес?

Никога не съм имал любим изпълнител или албум, по-скоро са отделни тракове, които ми остават като мерило, когато аз правя парчета. Моменти от песни, припев или куплет, или някоя част от куплета, нещо в инструментала... Още откакто прослушах тази музика правех дисекция на всяко парче, исках да знам как е направено. Първата пиратка, която купих беше на Сайпръс "Бляк съндей", а първата лицензирана (оригинална) касетка беше на Биг Пън "Капитал пънишмент". Слушам разнообразна музика в днешно време за разлика от преди, когат слушах само рап. Даже в периода 2020 до началото на 2021 не съм си пускал и една рап, трап или дрил песен. Музиката е според настроението и затова давам на душата каквото иска.


Кои артисти от родната сцена ти правят впечатление и имат нивото да се окичат с тази титла?


NDOE ми изскача в главата първо. Жорката е вечен, с Мухаил са перфектната комбина. Доста са, които работят и си изпипват нещата професионално, от тракове до клипове и изпълнения на живо. В момента ми правят впечетление, ако мога така да го кажа, примерно Хоумлес, V:rgo, Wosh, Fyre, общо взето, хора които не клонят към крайности в стила. Балансирани изпълнители, както си ги наричам аз. 2G и Madman са също отлична комбина и завършен продукт. Удрят здраво, нещата са им изпипани и си следват плана. Не мога да следя нещата както преди, вече нямам времето за това.


Кои са 3-те най-важни неща в живота на човек и в частност твоите 3?

На първо място е себеуважението и честната ти дума. Второто е семейството и хората около теб, които те правят по-добра версия на себе си от любов към теб. Съответно и ти им отвръщаш със същото. И третото е да поставиш живота си в ред и на правилния коловоз. Да си поставиш цел и да елиминираш ненужните лоши навици от живота си. Да се ъпгрейдваш по-малко и да си създадеш положителни навици. Да си следваш плана. Според мен така можеш да си в мир със себе си. Другото е бошлаф работа.


МИНКО


...........................................................................................................


ЙоМРУК Мърч - тук.


Магазинчето КЕФ е пълно със специални неща - цък.
ЙоМРУК!: FB​​​ / Instgrm
ILYO / Instgrm


...........................................................................................................

Коментари 0