Митака от Незнайните - Сърдити млади хора (албум + анализ)

Публикувано на Май 23, 2019 0 коментара



Чест! За мен е чест да напиша впечатленията си от тази тава на Митака. Дали без да иска е сложил парче с такова заглавие за първо или не ще разберем някой ден, когато го Йомрук-нем. А ето и на мен как ми действа – първо бийта е доста тежък и нестандартен, което не е изненада предвид автора си, VPD е човека, беше гост в комплект с BRD, а иначе си е местен агент, варненската школа, с две думи – бийта е чук! Добра идея е речта на Камен Донев за интро. Лириките са майсторски подредени и не лакатушат извън темата, а напротив, „непобедими са БФС и Топлофикация”... право между ушите, че и очите дори... по време на парчето (да напомня, че сефте чувам и пиша на момента) слушам и се чудя на кого ли ми напомня флоу-а, нашенец, от миналото, от първите е, пак е морско чедо, и аха да се сетя аха и хоп, финала помогна – Владо от Рап Нация! За мен е чест!

След първият парен чук следва нещо по-мелодично, поне в началото. „Ко си преживял кат имаш нула провали”... момент ще спра за малко, за да пийнете вода... Доста разказвачески подход отново, бийта пак е на VPD, много остри пънчове „хем страх си насъбрал, хем смързел те е спрял”, "това, че не ти пука, не те прави по-малко глупав".... Премия се казва паарчето!

Започва номер 3 – ЖИВ, продуциран от Брадата, музиката влиза венозно...., а историята започва по начин, по който ме кара да си спомня за „Минути след гърма” на Пържени Мъслини от 1995. „Повикай психиатър, не звъни на полицай”, „каква е ползата от файдата като няма келепир” и така си продължава, а на финал "човек все има избор докато е жив". Много въпроси задава (и) този трак.

4-тия трак се зове "Вода", продуцирана от SP Diplomata и Брадата, до тук най-тегавото парче, поне за мен, на много хора може би именно заради това ще им стане любимо, но нека довършим пакета, играта е в центъра все още. „Всеки да си уважава, който си поиска, уважение никой няма право да изисква”. Ха!

Ето го и първия фийт! Бетон, май се подхлъзнах с изказването за предното парче, ето че вече са на кантар с този, то с Черноглед няма как да не е тежко, знаеш. Тук настроението е типино за XPRSN. „Кат говориш за себе си, малко гледай напреде си"... "4-то място в спорта, ко ш’си кажат хората”...

Така, сега е ред на NoWallz да извади бийт от дисагите, тук парчето се развива базирано на родния футбол, клубен и национален... много добра идея, добре разказана, определено впечатлява и се усеща разочарованието на разказвача..., който между другото живее в Германия, дали не го боли... Силен трак Митак!

Това пиано, което започва в началото на „Даденост” не е случайно, IMP на бийта, а с вокала налази и мазната свирня, много приятно, това е най-мелодичния трак до тук. Фийт-атакуващия играч е DarkSide, типичен в подхода си, трак номер 7 е добре позициониран да балансира, че до тук  тежичко ми дойде тавата да му се незнай...

Ха, тук мелодичната линия продължава, че Митака дори разпява, ето, имам си любим трак вече, а на фийт са Добката и Монския ъъъ Монката и Добския де, тъй наречената банда ДИМИДИУМ, типични и двамата, купчина метафори, Добския е по-гневен трябва да си кажа, страхотно балансиран трак е „Същност” от към острота в куплетите и мекота на припева, кеф!


Ееее, тук вече започвам да се раздвоявам, не е дежавю, още едно парче с ДИМИДИУМ, в малко по-различен подход от предното, поне по отношение на гостите, Митака продължава да разпява, но честно казано тук ме кефи дори още повече... Куплета на Незнайния ми напомня малко на Bone Thugs…, бийта е страхотен, отново малко от Камен Донев за финал и... да, може би този трак е моя номер 1, нищо че е 9 или точно заради това, знам ли и аз, лутане му е майката.
Ето го финала, честта се пада на NoWallz и Bobaro в комбо зад музиката, доста добър резултат, честно! Какво да кажа, започна с „Чест” и завършва с „Промяна”, вратата остава отворена според мен, това не е краят на Митака от Незнайните, а само на тавата „Сърдити млади хора”, една чудна идея за заглавие, една тава без съобразяване с тенденции, световни, локални и какви ли още не, но определено се усеща дълбочината в създаването на проект. Силен финал с чиста музика...

Препоръчвам ти да го чуеш внимателно без значение колко си млад, колко си сърдит и защо е така... аз си го пускам за втори път, оставам с усещането, че има много пластове, които не улових преди малко. Плей!

Вземи си тавата като пишеш тук, тук или на zldbrd@yahoo.com за диск или цъкни тук за дигиталка.

 ПС: И не забравяй, че най-скъпа излиза поддръжката на лъжат

Коментари 0