Citizen Анчев за това как Ренесансът diss-на Барока

Публикувано на Февруари 25, 2019 0 коментара

Предоставяме трибуна на едно мнение, което както казва автора е едновременно коментар и анализ.

Тук е момента да спомена, че всеки, който има какво да каже в подходяща форма по тема свързана със съдържанието на сайта, би могъл да ни пише тук, ще дадем нужната трибуна и ще го публикуваме.

Заповядай и не забравяй да споделиш твоята позиция по темата. Важно е за всички.

Ренесансът diss-на Барока. Или накратко защо очаквахме по-различна и градивна

песен от Ицо Хазарта.

Disclaimer (Прелюдия): Този анализ въобще не цели лично да атакува когото и да било, което изначално е смисълът на истинския анализ. С главния действащ герой даже имаме сходни политически възгледи и е крайно уважавана от мен личност. Реших да представя гледна точка, която очаквано няма да срещнете в пространството поради цялостния (говоря конкретно за музика)  журналистически пейзаж с микроскопични изключения. Никой не смее общо взето да изкаже различно мнение или поне да анализира обективно и всеобхватно дадени родни произведения. В  пространството летят непрекъснато екстраполирани хвалебствия и конформизъм с това, което се произвежда. Субективизъм, често породен от това, че в тази страна всички сме “роднини” и, за да не се “обиди някой”, нали… Така че, моят писмен подкаст си е направо самоцел, но защото Вселената е устроена да запълва всяко празно пространство… става оправдана самоцел.

По принцип не се изказвам публично за българската хип-хоп сцена, принадлежащите ѝ артисти и други теми гравитиращи около обнародваната тук култура, originally Made in The U.S.A. Да не говорим да си давам мнението конкретно за някоя песен. И вече май е време да конкретизирам, т.е. да стрелям и вдигна булото.

“Вдъхнових” се от новата песен на Хазарта - “Браво”, но се вдъхнових по-скоро да представя моят контрапункт, а не да реабилитирам хип-хоп кариерата си. Честно ли пичове? Това ви кефи? Ще го кажа по жаргон - “6ит”. Ама не в този смисъл точно. Преди викахме “6ит”, когато клипът е технически зле изпълнен или инструменталът е с гаден мастър например. Тука той е от друго естество, иначе Чичовците са направили нещата - бюджетна видео хумореска, прилично изравнен и плосък инструментал, но пък ако го беше пипнал и истински музикант ехеее…  Ама аз по-скоро глобално съдържанието гледам, зaщото това все пак е Ицо Хазарта. Човекът, който притежава редкия талант да долaвя фините настроения, есенции от народопсихологията, особености и дефекти в обществото и чрез слушане на лириката му, да визуализираме добре всичко в главата си, така че нещо да просветне там. Комбинирано с правилните количества сарказъм и хипербола инстантна провокация към слушателя, който да се замисли поне за малко върху заобикалящата го среда. И именно затова тази песен е посредствена и би трябвало да е разочароваща най-вече за феновете закърмени с ранния Ъпсуртски генофонд. В също време, ако запечатаме “Браво” в капсула на времето и се върнем в миналите времена, на Българския Топ 100 например, тази песен не би могла даже да е фаворит и
добре оценена там по тогавашните стандарти за музика. Впрочем мислех си дори, че времето на песните в жанра “рапъри хранят други рапъри” са отдавна изчезнали особено сред улегналите артисти.

Да направиш завръщане след солова пауза от 5 години с такъв тип парче, seriously? Не мога да си изкривя душата и да кажа, че достатъчно добро Ъпсурт-ско творчество се търкаляше в ефира последните 7 години, поне за да покрие този луфт. Чудя се тази песен не е ли по-скоро крачка назад в еволюционната тайм линия на династията им. Когато чух “Браво” някаква машина на времето ме върна точно в 2004-та година - за тогава щеше да е ок, въпреки че не бих го изправил срещу титаничния 2-ри куплет на Килата в “Баунс”, което си е дис та дрънка.

През годините Хазарта и компания седяха твърдо в комфортна изолация и неутрална позиция - не взимаха отношение в дисове, спорове и други производни ситуации в бранша, което си е брилянтна политика. Реципрочно на това не се ангажираха с други изпълнители или конкретно да подадат ръка на по-млад артист. От тази гледна точка “Bravo” е рязък завой в противоположна посока, което някой може да изтълкува дори като временно творческо безсилие. В “Кради, кради” цивилизационния сблъсък е с корумпираните политици, а в “Браво”, години по-късно, с неглижираните досега
“конкуретни” хип хоп артисти.

Гледайки клипа, благодарение на имиджовите подсказки сделани от Милев, би трябвало да се досетим, кои са обектите на иронията. Аз не разпознах повечето честно, но поне тези, за които се сетих, в момента набират завидна скорост и се справят доста добре в музикално и бизнес отношение. Разбрахме в клипа и иронията с миските, джуките и кичът в родната сцена, ама това пак си е стара и изтъркана тема - нищо ново под слънцето... Иначе дисът не е лошо нещо, то си е хип хоп културен елемент и оръжие, но тук не е само в различни категории, а направо различни епохи и някакси не ми пасна в днешния житейски контекст на БГ хип хоп-а.

Истината е, че не слушам нито обектите на подигравката, ама аз и Ъпсурт не слушам по принцип. Пускам си Quincy - The Dude, Wale, J. Cole, и много други, и като цяло превес при мен взимат стиловете RnB, Soul, Funk + добре отлежал хип хоп. А пък за български хипхоп артисти съм отнесен - само G Dogg и някоя друга самотна бройка. В крайна сметка Хазарта не е Еминем, нито Милев е Тарантино, а и все пак фенската маса ще си оцени подобаващо продукцията при крайно занижени критерии, каквито са си залегнали в обществото ни от време оно.

P.S. Хазарта беше в Черешката на Тортата btw…

Автор: Citizen Анчев__

Коментари 0