MD Beddah пред hiphoparena.bg

Публикувано на Юни 14, 2016 0 коментара


Колегите от hiphoparena.bg задават на Bedda-та некое друго въпросче. Давам ти в аванс два изстрела, а останалото ще намериш в дъното на публикацията. Бум:

Говориш за промяна... Хората се страхуват да правят промени със себе си... Дори когато е за добро... Как се промени ти и каква беше твоята мотивация?

Преломна точка за това да обърна парадигмата и начина си намислене бе това, че в последно време се интересувам повече от Знанието. Започнах да се интересувам повече от духовна литература, вместо комикси. Поезия, вместо несъдържателен рап. Да гледам повече документални филми, отколкото екшъни ... Тази вътрешна ментална „революция”, за която говоря в „Тежко-звукова промишленост“. Гледам и да общувам с по-мислещи и одухотворени хора. Друга преломна, например, бе срещата ми и съвместната работа с Nasimo. Точно личният пример, за който говорех... Това беше първият човек, който ми даде личен пример за това какво означава един талантлив артист да излезе от егото си, да спре да отъждествява с него на всяка крачка и да посвети своята дарба в това да помага на другите. Да изпраща послания, които да провокират хората към това да отворят сърцата си за нещо по-добро. Успях да взема добър пример от него, за което съм му много благодарен!

За да изпипаш един музикален проект на прилично или на професионално ниво, си трябват средства... Голяма любов или голямо търпение се изкисква, за да останеш, въпреки трудностите, точно на този път и да продължаваш толкова дълго да твориш?

И двете! Когато наистина гориш в това нещо, когато си намерил себе си и сърцето ти е разпознало този път, тогава няма съмнение, че си струва да посветиш живота си на това! Или поне свободното си време, извън работния ден... Имах един познат, който казваше: „С пари всеки може! Ела при нас, за да видиш как правим нещата със сърце!“. Аз съм оптимист... Ще го кажа в рима: „Трудностите раждат хора – будни, умни и смели, а животът в охолство често ражда мекотели!“. Аз съм благодарен за това, че съм израстнал в лишения и трудности. Това ме е направило това, което съм. Мога да сравня българските хип-хоп изпълнители с изпълнителите в други страни. Живял съм в Чехия дълго време. Мога да кажа, че сме много по-напред, чисто духовно в музиката си. А причината – лишенията, мизерията, болката... те наистина провокират хората да се развиват. България е най-бедната страна в Европа. Аз съм израстнал в най-бедния район в северозападна България. Ние правим хип-хоп, идващ директно от най-бедната точка на стария континент. В него са заложени както много гняв и много злоба, така и много любов и много доброта. Творците тук са врели и кипели на всякакъв огън. Парите са важни, но ако станат най-важните за един творец – те покваряват не само изкуството, а и твореца, човека. Когато те не са намесени в играта, нещата са много по-истински. Пожелавам на всички творци, а и не само... пожелавам на всички хора да имат такива средства, че поне да живят добре. Wosh MC го беше казал навремето в една много хубава песен, че истината не е в това да имаш много пари, а достатъчно пари, за да живееш добре. И тогава няма да има кой какво да ти казва, защото ще го правиш от сърце...

Прочети целия материал тук - цък.

Коментари 0