Оставете твореца да твори! ... или как да спестим ненужната неградивна критика.

Публикувано на Септември 04, 2021 1 коментара

Голям КЕФ е когато някой се отзове или възползва от инициативата "Бъди част от БГ хип хоп историята" и се включи със собствен материал. Днес на ход е Жеко Ангелов а.к.а Жеко АНГ - фен, артист и възмутен потребител!

Оставете твореца да твори! или как да спестим неградивна критика, от която артиста няма нужда.


От известно време на родната музикална рап сцена има сериозно раздвижване, което е супер - следователно и до слушателите достигат нови артисти или добре познати артисти излизат от зоната си на комфорт, за да изразят себе си по нов начин, да покажат нови умения или просто за разнообразие, което е важно за развитието на всеки творец.

Какво се иска от нас като почитатели на тази култура, казвам култура защото за мен хип хоп-а е култура, единственото което трябва да правим е да слушаме, избираме и подкрепяме този и това, което ни харесва. Нали? Моментът, в който фена се превърне в съдник на изпълнителя нещата поемат в една деструктивна посока.


Първите ми наблюдения за нещo подобно са когато Ndoe пусна трака “Зебра”. То голямо хранене беше, голямо чудо станало. Човекът дето песните му се знаят наизуст от няколко поколения и винаги е държал нивото и качество високо, реши да се пусне по друга пързалка с нещо свежо и различно, което тогава не беше и мойто, но пък както написах коментар тогава “Ndoe си е Ndoe и може да прави каквото си поиска”, мнението ми е същото и до ден днешен, и още съм му фен дори след дуета с Михаела Филева. И след всичките хранилки Ndoe върна ли старото Ndoe? Не. Твореца си твори и е актуален и в момента. Дали е имал нужда от по-малко хейт и повече подкрепа? Да, има и занапред.


Оттогава до сега историята не спира да се повтаря.
Помня и други подобни случаи с други доказали се артисти, които не са малко, но смятам този пример за достатъчен.

Но какво за Бога да правим когато някое музикално изпълнение не ни харесва и ни кара да бъдем изпълнени с гняв, че любимият ни изпълнител е пуснал мазно регетонче с много аутотюн? Или пее за неща дето до сега не е пял и това е в разрез с нашите очаквания!? Накажи този мерзавец с безразличие и не си пускай тази песен, не го храни - остави твореца да твори. Така и така той няма да спре заради теб.


Знам, че да имаш някакво отношение към творчеството не е лесно и познато на всеки, но предлагам на всеки отделил време да прочете тази статия следващият път преди да нахрани някого да се замисли за друг трак на този артист, който му харесва и да напише нещо позитивно там.

Посланието ми е:
Нека не съдим, нека сменим негативния коментар с позитивен такъв, нека езика на комуникация между фен/слушател и артист не е езика на омразата и най-важното, нека мерилото за качество да не е злобният коментар, а слушаемостта и популярността на песента и изпълнителя.

Мир и любов от Жеко Ангелов


Чакаме с нетърпение следващият материал от него, но това не трябва да те спира да изпратиш твой такъв, на каквато тема искаш, където и да се намираш, в каквато ти е кеф форма. Бъди част от БГ хип хоп историята!



ЙоМРУК Мърч

Всички ЙО линкове са тук.

Коментари 1