Desy - Audiobook ALBUM REVIEW

Публикувано на Декември 14, 2019 0 коментара

В българската музика започнаха да се появяват много талантливи певици с интересна визия, алтернативен стил и усет към актуалното. Едно от многото открия на новата ни музикална ера е Десислава Андонова, подвизаваща се с псевдонима Desy. Активен член на групи като Phuture Shock, Sentimental Swingers, Desy & The Shiny Stockings, а в по-скорошен контекст и чест колаборатор в проектите на TromBobby, Dayo и Southwick. Където и да се появи с вокалите си, не е сваляла нивото и е допринасяла безрезервно за настроението на крайния продукт. По всичко личи, е дошло времето й и за солово усилие под формата на албум, който вече е тук и е готов да бъде интерпретиран от слушателите.Многозначителното заглавие Audiobook веднага обръща главите в много интересна насока - каква история може да разкаже Desy за 10 трака? Това сборник ли ще е или цялостен роман? А може би тефтер с нахвърлени мисли? Отговорът е “От всичко по малко”, а резултатът е повече от задоволителен. Аудиокнигата на Деси е откровено пътешествие из сънищата, мечтите и историите на главната героиня, чиято тема на дневен ред остава любовта и най-съкровените аспекти на човешките емоции.

Доминиращото настроение е лека меланхолия, подправена с унасящи сладникави вибрации. В едни песни пиано акордите и отчетливите вокали забавят действието, докато в други ясно се проявява жива джаз инструментация с елементи на импровизация, които вкарват нужната динамика, точно когато му трябва на албума. Разбира се, няма как да минем и без trademark-а на един от основните продуценти TromBobby с неговите разпознаваеми електронни елементи, насочващи ни към неговото име още в първите секунди на Swing Swing Swing и Now We Are Here. Цялостно, инструменталите са в идеалния баланс между минимализъм и напълна самодостатъчност. Всяко парче е окичено с прекрасни пиано акорди, китарни рифове, барабани, каращи те да си тактуваш с удоволствие и нека не забравяме брас пасажите, които пасват като сол на добре приготвена манджа. Деси има афинитет към хубави и оригинални подложки за лириките си и без съмнение повишава сериозно качеството на албума си само с добавяне на groove елемента в него.


Точно той обаче отсъства в самото начало при първата песен Back Then с по-минорната си тоналност. Отлично интро, вкарващо мотива за изгубената любов и леката носталгия с пояснението, че тя сега е по-щастлива сама и вече не се нуждае от одобрението на отсрещната страна. След прочуствения увод започват повече от страхотните раздвижени Lovin’ You и I Know You Care със закачливите си фрази и продукция, носеща духа на живия джаз и ритмите на суинга. Деси не спира да връща напред и назад тезите си за романтичните отношения и да се кара с имагинарния си противник/приятел, оставяйки точно чувството за дневник с хаотични мисли, според който в единия ден си зависим от друг човек, а в другия си по-добре на своя глава. Протагонистката задава въпроси без непременно да тръгва да им отговаря на момента и изкава своите чувства и вътрешни полемики без да изисква някой да й отвърне. В момента това е нейната трибуна, тя има цялото внимание на света за себе си и ще ги използва оптимално.

Обяснение на цялото това лутане напред-назад може да се намери в песента Round and Round, където Деси точно и ясно си казва “Love is what makes the world goes round and round” В Love to Love пък оправдава така отявления си интерес към тази конкретна част от човешкото ежедневие и допринася към вече изградилата се представа, че ако не беше любовта, нямаше да има причина да твори и да създава. Лично за мен One of the Stars е най-личният и въздействащ момент в албума. Вече с насъбрани мисли и знания, слушаме с интерес песента, в която лирическият персонаж обещава лоялността и подкрепата си на отсрещния индивид. Постоянно растяща градация с усилването на интензитета в музиката и гласа й. Точно тогава идва моментът на забавяне и медните припявания накрая, които без нито една отчетлива дума сякаш осмислят всичко дочуто на този етап. Въздействащ момент без съмнение. И за да се завърши подобаващо, имаме меланхолично величествения трак Now We Are Here с точното послание, намиращо се във фразите “I used to dream, i’m dreamland”, “Now when you’re here, here is my place / Your world is my dreamland” Отново осезаема градация на напрежение, допринесена от насечените малки инструментални пасажи в паузите без вокали. Аутро, стигащо до заключението, че на нея вече не са й нужни сънища и въображаеми светове, когато е намерила правилния човек, с когото да споделя бляновете си.


Както си позволих да напиша и в кратката анотация за албума в статия за БМА, Audiobook в различни обстановки може да се усети и като кратко пътешествие от точка А до Б, и като дълго интимно пътуване с думите и музиката вътре. Сладникаво мечтателски фантазии, пренасящи в различни светове, които намират място под един покрив. Този на Desy. Това хаотично лутане в подредената музикална обстановка е плашещо привлекателно и без съмнение характерно по свой собствен начин. Малко съвременни певици могат да орбитират около толкова засягана тема за цял албум без да загубят вниманието на слушателя, но този случай е по-скоро изключението, отколкто правилото. Неповторима продукция, с неповторимо вокално представяне (без спънки в английския), въздействаща атмоссфера и интересна концепция. Всяко малко нещо тук си е на мястото и няма как да изискваме повече. С интерес ще следим следващите изяви и ходове на певицата, очаквайки да се надскочи подобаващо през новото десетилетие8/10
ЦХЗУ във Фейсбук
ЦХЗУ в Инстаграм

Продукт на:Self-Released
Дата на излизане:29 ноември 2019
Времетраене:42 мин
Стил:Dream pop, Neo-soul, indie pop
Любими песни:Back Then, Lovin' You, I Know You Care, 
Swing Swing Swing, Round and Round, Love to Love,
One of the stars, Now We Are Here
Нелюбими песни:N/A
Като цяло:8/10


Коментари 0