EBMC - Младият сър ALBUM REVIEW

Публикувано на Ноември 24, 2019 2 коментара

С революцията в човешката комуникация през новия век, няма как да не настъпи ключова промяна и в това как младите се отнасят към света, а от там и как ще се промени и музиката, която правят. 2019 година сякаш е добро потвърждение, че на показ вече е една генерация, готоваа да приеме с насмешка всичко идващо насреща и да му сложи небрежно етикет, гласящ “Майтап бе, Уили!” Показно за това са не само появите на множество иронични мийм рап фигури в интернет, ами и техните обещания не само за песни и клипове, ами и за цели албуми. Тази година вече станахме свидетели на албума на RARE boi, а имена с обявен предстоящ проект са Spinder Whoey, Sa6ini x 21 sujuka (Цуро) и Чарли Танев х Секта. Оказва се, че и EBMC по един или друг начин спада в тази категория и вече е в първата графа с дебютния си проект Младият сър, който излезе на пазара този ноември.В интерес на истината, до последно преди излизането на албума, нито бях добре запознат със стила на Eбемси, нито какво да очаквам от негова солова работа. Още на втория трак беше ясно, че става дума за кратък, напълно непретенциозен и неангажиращ ироничен рап, който сам по себе си е нож с две остриета. От една страна - хубаво е, че се раждат такива неща на наша почва, раздвижват сериозността и внасят нови стилове, които предизвикват отразяващите като мен. От друга страна - това направление е доста пипкаво и много трудно може да се запази идеално балансирано ниво между готини смешки и закачливи звуци, така че албумът ти да е повече от слушаем. Тръгнах към Младият сър без никакви предубеждения и резерви, с надеждата да не си тръгна незадоволен.

Уви, описанието на този албум се състои от повече “можеше”, отколкото реално “е” и намирам в него много изгубен потенциал. Плюсовете: спазена е тенденцията да се правят къси парчета, оформящи къси тави и вместо да изтощава излишно, носи точно толкова материал на масата, колкото трябва. Има своите силни моменти и неотричим хъс, акомпанирани със странна нотка тънка класа в себе си. Минусите: винаги нещо изостава в дадена песен, за да пасне както трябва - или инструменталът, или флоуът, или hook-ът ще бъде на по-долно ниво от останалите и ще възпре тракът да стане приятен за слушане. Най-често е продукцията, чието ниво е снижено до такава степен на ироничност и несериозност, че звучи евтино и безсилно.

Интрото представлява фиктивно радио интервю между водещ и неизвестен известен рапър/DJ, където сценарият и точните реплики явно не са приоритет, а модулираните гласове са надеждата за смешката да стане по-забавна. По всичко личи, че гостът е особено потънал в рапърския филм и не си поплюва със субстанциите. Влиза странно като за начало на албум по принцип и идеално като за такъв албум, има shock value, но става дразнещо и не заслужава второ пускане при следващи слушания на тавата.

Накратко за песните:
I-Max - гадна промяна на бийта при куплетите, дрзнещ хуук;
Такъв - готина дръм секция, як инструментал;
Пушека е гъст - отново това неловко пиано, което доминира из целия албум, окей предтсвяне от SCAR, добра препратка с ASAP Rocky, досаден hook, който звучи повече като “пушка е гъз”;
Бутаме - обещаващо интро, пропиляно от крещящия набиващ се припев, ако VENN имаше вокали само на куплета си щеше да е доста по-добре;
Младият сър - окей трак, добър е, макар и прогресията на бийтовете му вече да става предвидима (кой е Форест Трън?);
Ден - отвратителен аутотюн в припева, без него иначе бързите части и реденето са супер, “всички пляскат все едно Тита тича”, сериозно?
Телефон - пак окей песен;
Аутро - два пъти по-досадно от интрото, напълно излишно и гнусно, особено частта с бирата и пикнята, твърде дълго за аутро.

От EBMC и албумът му се очкава да направи празник на пънчовете и яките барове върху опростени loop-нати бийтове, но резултатът е наполовина добре завършен продукт и наполивна - изобщо никак. Продукцията можеше да не звучи като извинение за ироничната стилистика, а даже нейното най-силно оръжие. Можеше да има много по-добри oneliner-и, звученето можеше да не е като на албум, който си пускаш веднъж като излезе и след това никога повече. Каквото такова, Васето показа, че може някои неща, от които най-вече да реди бързо, но има тепърва да се развива в доста отношения, така че да бъде шегаджията на купона, който може да бъде.5/10
ЦХЗУ във Фейсбук
ЦХЗУ в Инстаграм

Продукт на:AREA'51
Дата на излизане:08 ноември 2019
Времетраене:20 мин
Стил:Comedy rap, Meme rap
Любими тракове:Такъв, Ден (без припева)
Нелюбими тракове:Интро, I-Max, Бутаме, Аутро
Като цяло:5/10


Коментари 2