5 o'clock - AM ALBUM REVIEW

Публикувано на Октомври 30, 2019 0 коментара

3 ревюта в рамките на по-малко от година - малко техни колеги могат да се похвалят с подобно постижение, но 5 o’clock са точно в тази категория и с чудни темпове компенсират всичките години, в които бяха известни на публиката, но пасивни откъм изкарана продукция. Понастоящем групата се състои от 5 МС-та (Бунта, Имера, Осми, Сфонк, VLG), 2 бийтмейкъри (iTrak, VLG), диджей (Kanal), звуков инженер (Brigx) и мениджър (Ивона). Стабилна банда агенти, които или могат да избухнат с петорно по-голяма сила от обикновеното, или да се изгубят в евентуална липса на фокус, породена от многото и различни индивидуалности в колектива им.



За щастие, постигнатият резултат от дебютния им групов албум AM е по-близък до първата възможност. След изненадващия общ проект на Imera x Bunta с много силни отделни попадения и нестандартната, но авантгардна соло изява на Bunta, петицата отново насочва погледите към себе си с прилежно изпипан от визуална гледна точка продукт. Синглите също бяха доста обещаващи, представяйки на публиката както гъвкавото им разнообразно звучене, простиращо се от метъл до трап, така и всеки член поравно с неговите истории и завидни рап умения. Концепция също не е като да липсва - подобна на Динозаври Кадилаци номерация на песните от 1 до 12AM, препратка към името на групата, знак за безкрайност на предната обложка, която лъжливо вкарва илюзията за трап албум, и трак, посветен на времето - За къде сме се разбързали. По всичко личи, че се целят към възможно най-представителна интродукция на добре смазана машина, която с промото на АМ отпразнува и 5-годишнината си.


Определено се забелязват динамиката и флоуа в подредбата на песните през целия албум. Условно траклистът може да бъде разделен на 4 части от по 3, 4 и 2 песни, където настроението се сменя по-рязко. Началото няма как да не е ударно именно с това, с което избухна петицата в началото - буумбап тупалки и класически рап пънчове. След отварящите Петицата удари и К.О. бруталията продължава с анархистките *цинични химни за улиците* в Кварталите, където всички членове без Осми говорят за родните си места и неволите на кварталния живот върху тегав метъл инструментал с агресивните си китарни рифове и премазващи барабани, които те карат да преобърнеш и изпотрошиш автомобил (не е като да не го направиха в клипа) 



Във втория раздел агресията е в по-умерени количества и темпото трайно се намалява с 4-тото парче От малък знаех, което съвсем спокойно можеше да е и интро поради представителния си разказвателен характер и темата за запознаването им с рапа като начинание. Песните, означени под 5, 6 и 7AM връщат отново самоуверения наратив с рап за рапа, най-вече в Ебал съм ти номерата, където Имера директно избухва в лирически математически метафори и не оставя имагинарния си опонент-съученик си да диша и за секунда. Прецизност пък е идеалният преход от самохвално бенгърче към по-ангажиращите моменти след това.

Третата глава продължава да задълбава лирически и да засяга все по-морално достойни въпроси, достигайки едновременно емоционалния и творческия апогей на албума. Осми открива забележително темата за времето в За къде сме се разбързали (особено подходяща за рано сутрин в претъпканото софийско метро) Нежното пиано и прочувственитенефилтрирани лирики пък правят Правилна преценка най-красивото им парче, където петимата разтоварват някои от най-ценните си истории и откровения с отново страхотен завършек от Имера, който оползотворява отлично двете си минути ефирно време. Генералният сингъл към албума За Цените/ли от своя страна предлага вече не толкова интроспективни, но все пак дълбокомислени куплети за продажността и материалните изкушения в днешни дни, представени с остроумната метафора за камъкът, ножицата и хартията в припева.


Финалният сегмент, състоящ се от Жежки схеми и Количество < Качество, позабързва наново оборотите, така че тавата да не завърши със съвсем сантиментална нотка и за да напомни (в случай, че не сте забелязали), че те са майстори с римите и са готови да изпепелят каквото е останало. Така в общи линии приключва и много добрата серия хитачки, микс от очакваните, но все пак свежи хип-хоп бенгъри и малко по-осъзнатите лични тракове, където всеки разказва поотделно от своята перспектива.

Химията в отбора е несравнима. Рядко по географските ни ширини ставаме свидетели на албуми с толкова много участващи персонажи, камо ли толкова добре взаимодействащи един с друг и един спрямо друг. Причини за това са не само подхвърлянето на колективни реплики и менкането на барове в множество припеви, но и факта, че и петимата пишат и рапират на еднакво добро ниво. Няма разминаване в класите, нито изолиране на някой от колектива, а напротив - всеки успява да се представи подобващо и да разкаже достатъчно за себе си. В лирически план Имера както винаги е изумителен, Осми прави супер приятна с няколко супер силни куплета, VLG и Sfonk са константно стабилни с римите, а Bunta като един същински ODB на своеобразния им Wu-Tang вкарва малко по-различна сурова енергия, невинаги резонираща напълно на едни места, но и доста зареждащо на други. Естествено, не трябва да се пренебрегват и бийтмейкърите, които поставиха прекрасна основа от уникални инструментали, върху които да се шарят цветущи рими.

В края на деня, който в случая на 5 o’clock идва към 12:00, АМ не само се освободи от напрежението на липсващия дебют, но и дори надмина неколкократно поне моите очаквания, бидейки най-силния им изкаран продукт досега. Стабилен и концептуален тракликст, АМбициозна продукция, уверени самоосъзнати момчета, разнообразно звучене и рядко за българския стандарт replay value. Искрено се надявам да се целят все по-стремглаво и това да им е най-лошият албум оттук насетне.




df73400e8a373f290039702d97583b0d.jpg




ЦХЗУ във Фейсбук

ЦХЗУ в Инстаграм

Продукт на:Rollback Rec.
Дата на излизане:12 октомври 2019
Времетраене:49 мин
Стил:Boom bap rap, Hardcore hip-hop, Conscious rap, Trap rap
Любими тракове:От Малък Знаех, Как Да Мисля Адекватно,
Прецизност,  За Къде Сме Се Разбързали,
Правилна преценка, За Цените/ли, Жежки схеми
Нелюбими тракове:К.О
Най-добри моменти:
(без Правилна Преценка
Осми - За Къде Сме Се разбързали
VLG - Как Да Мисля Адекватно
Sfonk - От Малък Знаех
Imera - Ебал съм ти номерата
Bunta - От Малък Знаех
Като цяло:8/АМ


Коментари 0