Mistik Power - Avenue rap ALBUM REVIEW

Публикувано на Октомври 26, 2019 0 коментара

X-Team винаги са се отличавали на сцената по начин, по който много малко групи от старата школа успяха да съчетават едновременно приятна носталгия, реални завидни умения в рапирането и сравнително стабилна релевантност дори и сред новата генерация слушатели. Затова и евентуален солов албум на някой от членовете продължава да си е събитие вместо поредния изстрадал опит за прощално завръщане на рапър, излязъл отдавна от пиковия си период.Историята зад албума на Mista P или Mistik Power от хиксовете обаче е малко по-различна. Соловият му дебют е планиран и правен в продължение на близо десетилетие, но така и не бива завършен, оставайки да трупа дигитален прах у нечий харддиск. За щастие на привържениците им, STARTERAs, който е отговорен за продукцията и обработката реши на своя глава да докарата нещата до завършен стадий и да изненада съотборника си по случай скорошния му рожден ден. След това дойде и новината за символично промо по време на подгряването им на концерта на Lords of the Underground и Bahamadia в Микстейп 5 и така най-накрая станахме свидетели на дългоочаквания солов албум на Мista P от X-Team.

Подобна информация смекчава очакванията и оправдава някои незадоволителни черти, имайки предвид дългия накъсан процес на създаване и факта, че на практика дори не е напълно завършен албум или поне не от главния герой в историята, а от Стартера. Този факт ме кара да се запитам защо албумът не е обявен като съвместен на Mistik P и Starteras при положение, че вторият въобще не се усеща като второстепенен герой и взима повече участие тук, отколкото Madmatic в Човекът, който се смее 2, където Дидо е наравно с Явката.

2c3fde0085151d1cee64d25ab9cf5166.jpg

В същината си тавата не се различава никак значително от обикновените албуми на X-Team или STARTERAs отпреди няколко години - класически хип-хоп бийтове, обичайните за тях социални тематики и познатата формула с напевни припеви и характерните им самоуверени, но нравоучителни флоуове. Само при бърз поглед над траклиста и хората, които са достатъчно добре запознати с каталога им веднага могат да усетят отдавна прокараните наративи и изрази (песни като -4-ти етаж, Панацея и Заедно сме силни). Подобно на скорошни албуми на техни набори, Павката и Васко се придържат към корените си и правят това, което ги е затвърдило като имена, с разликата че техният стил все още има какво да предложи на масата и дори днес продължава да звучи по-скоро класически, отколкото изтъркан.

В лирически аспект Avenue rap е силно социално ангажиран проект, обхващащ теми като хип-хоп “културата” и потенциалното й неглижиране от новите лица в нея, вредната интернет мания, новодошлите в София от село златотърсачки, развитието на човешката цивилизация и разбира се, съхранението на моралните ни устои. Звучи повече като протест, отколкото като кисело мрънкане и носи собствени житейски ценности без да се налагат агресивно. Много добре посочва проблема и задава въпросите без да им отговаря еднозначно. Тази концепция се обяснява много добре от актьорът Йордан Петков - Дуньо в интродукцията. Интересна вметка е и че за два от скитовете тук (Встъпление и Графити) са използвани пасажи от гостуването му в 2&200 podcast като по този начин едновременно се прави фин паралел със следващото поколение в рапа в лицето на един от водещите на подкаста Атила, както и се изразява адекватно мнение за протестната функция на модерното изкуство от човек от горната генерация.


Слаби моменти също не липсват, но хубавото е че се ограничават само до субективни преференции за откъси от продукцията или странно структурирани припеви (визирам твърде натрапващото се “Някъде тааам” в едноименната песен) Оттам нататък, както казах вече, всичко е стандартизирано с етикет “X-Team” и не мърда много далеч от силните им страни от първата до последната песен. Както винаги стабилен Стартер на продукцията, възраждаща някак позабравения класически хип-хоп groove. За това допринасят и приличните появи на гост-артисти като Killa K (X-Team) и Venzy в Това, което движи ме, EFO (ТАКТ) из няколко трака и Катарзис (Deadly Mindz) и Куц и клец в Свят.

Отборът Хикс отново не изневери на верните си фенове и им представи един добре направен албум, който не може да предизвика нищо друго освен позтивни отзиви. Естествено факторите като отсъствието на Mistik Power в довършителния процес и прекалената доминация от страна на STARTERAs няма как да не играят роля, но щом се е стигнало до тези обстоятелства, значи това е най-добрият вариант. Avenue rap едва ли ще се хареса на човек, който по принцип не е навътре в нещата на X-Team и едва ли ще намери Mista P за най-ключовата фигура в собствения си албум, но все пак би оценил добре свършената работа подобаващо.7/10ЦХЗУ във Фейсбук                  ЦХЗУ в Инстаграм  

Продукт на:X-Team filmz liqu lab
Дата на излизане:26 септември 2019
Времетраене:48 мин
Стил:Conscious rap, Boom bap rap,
Breakbeat hip-hop, Hardcore hip-hop
Любими песни:Политаме, -4-ти етаж, Това, което движи ме,
Ex Callin aint that a bitch, Свят
Нелюбими песни:Някъде там, Како здрасти
Като цяло:7/10


Коментари 0