4PK - Риби EP REVIEW

Публикувано на Септември 16, 2019 2 коментара

Предствяйки 4PK няма как да не споменем XPRSN като много важна част от артистичното му минало. Базираният в София колектив по едно време събираше много интересни и различни рапъри и продуценти от ъндърграунда и по всичко личеше, че машината се е задвижила и няма да забавя оборотите скоро. Минаха години и малко по малко своеобразният лейбъл почна да губи релевантност, а единиците в него да се отдалечават от първоначалната идея. След втория им общ микстейп Sound Vandalism 2 всеки кривна по своя път - 082 се разцепи и Fogg-a започна да движи с 5 o’clock, Nerve пусна албум с Прим, Nowallz бачка задкулисно предимно с Атила, а другите агенти като MD Beddah, Черноглед и всички без NRV от Leshper Art Crew или са потънали в тона на обикновеното ежедневие, или са се покрили за малко преди да изскочат с нещо по-голямо, било то и вече не през XPRSN. Що се отнася до 4РК обаче, той за момента е един от малцината, които поддържат канала на крюто в Ютуб жив и качва активно сингли, видеа и в рамките на две години - две 6-тракови ЕР-та.


За жалост с излизането на последното парче от новото ЕР Риби, 4РК официално обяви, че пенсионира този си псевдоним и повече няма да прави музика с него, обръщайки нова страница от пътя си на творец. Преди да разберем какво точно е замислил занапред, в продължение на месец и кусур той качи една по една 6 песни от последния си проект Риби, който ще разгледаме в това ревю. Досега съм попадал на никнейма му най-вече като бийтмейкър и човек на заден план и не съм задълбавал толкова в нещата, в които той рапира самостоятелно, така че подходих с любопитсво и интерес какво би представлявал обектът на днешните ми анализи.

Нещо важно, което трябва да се знае на път преди пускането на този краткосвирещ албум - 4РК е изключително интроспективно и философски насочен в текстовете си тук. С лека нотка меланхолия и признаци на умора в интонацията му, той споделя от първо лице личните си размисли и страсти, присъщи за късна лятна вечер под звездите, за което спомага и обложката на нощния звезден небосклон. Колкото и уморен, толкова и объркан е 4РК, задаващ си постоянно екзистенциални и търсещи смисъла въпроси, на които едва ли ще получи отговор. Не може да намери конфорта сред постоянните съмнения дали е станал човека, който е искал да бъде.


Прекрасни пиано мелодии и акорди в интрото Дамогран, което слага подходящия тон за цялото ЕР. Без да увърта много с продължителността си от минута и половина, дългият самотен куплет веднага започва да изброява питанки и причини за неспокойствие, чиито евентуални решения и отговори ще бъдат дадени в следващите минути. Заглавният трак Риби е и виновникът за идеята и момента, в който се утвърждава концепцията за минималистични инструментали и дълбокомислени лирики, в които аз-ът типично по философски подлага на съмнение всяко малко нещо от околния и фиктивния свят.

Due Diligence е най-уверената част от ЕР-то с приповдигнати семплирани вокални семпли и критиките му към съвременните българи с ганьовски нрави. Четвъртото парче На баира продължава наратива с фолклорните мотиви от предния трак с красиво пласирана гайда вместо цял припев между куплетите. Определено доста силен и въздействащ момент, подпомогнат от заредените с емоция редове в частите с рапиране. Понякога е безспорно най-меланхоличния откъс чрез специфично моделирания китарен loop и мудния заспал флоу на 4РК. Без конкретна тема, той набързо изброява няколко ежедневни действия и угризения като натрапващото се уморено “поняяякога” в рефрена. Китарните пасажи, които минават и отминават по време да реденето също допринасят за специфичната хармония и настроение на трака.


ЕР-то завършва силно с Демони, където 4РК разказва помислите си за справедливостта като липсващ елемент от днешния свят, породени от срещата му с бездомник в мизерно положение. Nastie прави отлично включване с въздействащите си напеви в припева отново в интроспективната депресивна насока, в която поема и втория куплет на Деян в песента. Силен финал на силна кратка коекция от музика.

Риби ми хареса. Оцених личните мисли и това, че не го е страх да споделя напълно откровени човешки притеснения. Добра продукция с характер, заряд и достатъчна доза музикално отношение. Това, което ме спира да му дам малко по-висока оценка е тъжният факт, че едва ли бих си го пуснал отново след ревюто и ще си остане поредното нещо издадено, минало и заминало и оценено от единици хора, които ще си го запазят за спомен. Аз лично не съм напълно убеден, че след време няма да съм забравил за този прощален проект, а факторите за потенциално дълголетие и релевантност започват да стават все по-фундаментални за скалата ми на оценяване. Само добри чувства за това малко албумче.6/10
ЦХЗУ във Фейсбук - цък
ЦХЗУ в Инстаграм - цък 

Продукт на:XPRSN org
Дата на излизане:9 септември 2019
Времетраене:17 мин
Стил:Conscious rap 
Любими тракове:Даморан, На Баира,
Понякога, Демони
Нелюбими тракове:N/A
Като цяло:6/10


Коментари 2