Чукито - Опит ALBUM REVIW

Публикувано на Август 27, 2019 0 коментара

Чукито е представител на обширната варненска сцена открай време, първоначално като част от дуото Чукито & Boreau. След натуралното разпадане на групата Boreau смени псевдонима и образа си, забърза оборотите на солово ниво и за няколко години се издигна до високите етажи на музикалната индустрия. За Чукито пък сякаш не бе приоритет да се надбягва в тази рап игра и тихо и кротко продължи да си пуска музика с познатите агенти през определен интервал от време в същия този общ ютюб канал, в който и Боро е активен към днешна дата.  Чукито
вече има зад гърба си 3 солови албума - през 2015 с бийтмейкъра Sezko се разписа с общ проект, наречен Flower Of Life, който едва ли говори нещо на някого от рап обществото днес. През 2017 на бял свят се появи Чук - 10-траково албумче, което помня като свежа колекция от сравнително неангажиращи приятни песни, но сега като се върнах към него - беше просто окей. 2 години по-късно шаблона на издаване е спазен и е време за ново завръщане с още по-малък проект - 8-траковия Опит. Дали това е нещото, с което Чукито ще се задържи трайно и ще демонстрира потенциала си, за който е загатвал доста в груповите и соловите си песни? Каква артистична методика е предприел? Как ще му се отразят генералните промени в селекцията продуценти, с които работи тук? Нека обсъдим всичко това сега. 

Заглавието е леко подвеждащо. Опит, освен в контекста на последния трак тук, където говори за опитите докато постигнеш целите си, внася и едно колебливо усещане у слушателя, че няма избистрена идея, която да води творческият процес, а той самият да се случва на принципа проба-грешка и резултатът е също толкова колеблив. Нещо от сорта на Testing на A$AP Rocky, който представлява един цял албум с непрестанни недовършени експерименти, хаотичност и липса на ясна концепция. Добрата новина тук е, че най-вероятно по мързеливия модел албумът е бил кръстен на една от песните и значението е с мотивиращо реалистична насока.

Първото парче Милиарди веднага хваща ухото с леко индустриалния бийт от SMYAH, игривия флоу на Чукито и прелестните вокали на ГАММА. Интересна интодукция, смеска от класически рап рими, женски напеви и електронен beat drop, придружен само от безсмислен рефрен за стотици, хиляди, милиони и милиарди. Оттам нататъка албумът започва да губи цвят в низходящ ред с бавни, мудни и посредствени рими. Скучно деливъри и повърхностни клиширани теми започват да превземат все повече всяка следваща песен. В 3-ия трак Чукито е чил, авторът директно си казва “Тая песен я напрайх ей тъй от скука”. Това сякаш обяснява всичко. 

MishMash вкарва известна доза динамика в Меденка Любимка, но без голяма успеваемост, защото неговият куплет е в познатия самонадеян трапърски стил. Следващият трак Недей безсъмнено е най-слабият от осемте. С монотонен и изгустирал флоу, Чукито разказва как за първи път пробвал “бяло” и изпитал моментален екстаз и после в историята се опитва да скъса синия клин на фиктивна героиня против волята й. Сериозен морален завой, който не се отразява добре на звученето, защото носи характерната trippy естетика, предизвикана от разни опиати и субстанции и се усеща пропаднало и отблъскващо, каквито са и големите рискове при правенето на музика с такива помощни средства, нагледен пример за което е и гореспоменатият A$AP Rocky.

Албумът продължава да дълбае в скуката и потреса с безидейни лирики, празни приказки и мудно и уморяващо редене, което може да те приспи. Дори FO не съумява да разведри обстановката в Прайм ги - песен в добре познатия черноморски тарикатски стил с елементарни рими, повърхностни теми и нулево въображение. Добре че поне аутрото завършва с поучителна и позитивна нотка, за да не остане албумът съвсем постен и забравяем. И въпреки това могат да се направят забележки за това как и Чукито като своя стар съмишленик Боро обича да си противоречи (всъщност не обича), казвайки в припева на предния трак “Кинти съм прибирал, мой, кинти съм горил” и сега в този “Песни за пари не, а сърца да стоплят”, при положение, че 7 парчета бяха посветени на това колко недосегаем и готин рапер е не кой да е, ами самия той. Надявам се да не изневери и на редовете си в това аутро, където казва “Критика като ти поднесат не се потискай / напук усмихвай се и още от себе си искай” като прочете това
ревю.

Хубавото нещо на албума е продукцията. Има експеримент, хвърляне в непознатото, опити за навлизане в модерните течения и интересен набор от инструментали, както в индустриален и мрачен, така и в трап и cloud рап стил. Може би с изключение на надрусания трак Недей и монотонния В клопката, всички бийтове ми допадат и мога да оценя гонения резултат. Но дотам. Чукито не е човек, който би трябвало да се хвали само с този аспект от песните си, а с тези предъвкани текстове отгоре определено играе под възможностите си. 

Опит определено не е албумът, с който Чукито би могъл да се запомни като стойностно име в рапа. Експериментира, опипва нови почви, но не е нито сполучлив, нито убедителн като краен продукт.Малко разочароващо бе и че нямаше песен с Боро, а това е един от малкото подходящи поводи двамата да се обединят в новите си стилове за малко. Това, което държеше някакво прилично ниво в целия Чук бе сериозността и приличните лирически умения. Тук те тотално отсъстват, отстъпвайки на добре познатото ненужно рапърско самохвалене. Солидна доза скука и нищо впечатляващо.4/10


ЦХЗУ във Фейсбук - тук
ЦХЗУ в Инстаграм - тук

Продукт на:Self-released
Дата на излизане:18 август 2019
Времетраене:24 мин
Стил:Trap rap, Cloud rap (може би)
Любими тракове:Милиарди, Опит
Нелюбими тракове:Слушай, Чукито е чил, Недей, 
В Клопката, Прайм ги
Като цяло:4/10


Коментари 0